Jaro
Všechny fotografie: Miloslava Richterová

Jaro

23. 4. 2022

Naše zahrádka moc nespala, to my jsme si jen mysleli. Dávno všechno připravila tak, abychom teď mohli žasnout.

Ze začátku hlavně obdivujeme a chválíme. Jak nám ty sněženky krásně strkají růžky, jak se vytahují každým dnem. A co ty fialky, skromné kvítky vybarvují do tmavě fialova a přidávají vůni. Krokusy, různobarevní krasavci často ještě po ránu zasypáni sněhem a už v poledne září žlutou a fialovou. Tulipány taky začnou a vytahují se vzhůru, obdivujeme jejich pestrou krásu, každý den přibude další. Modřence, ladoňky, modré ozdoby záhonů. Narcisy v různých odstínech, hyacinty v několika barvách, hle pivoňky, taky se rychle probírají k životu. Nesmíme opomenout petrklíče opět v různých barvách, k jejich žluté se přidaly i zlaté deště a první pampelišky. Zahrádka se rychle proměňuje. Denně se objevuje další kvítí na uvítání jara.

Ale je potřeba také přiložit ruku k dílu. Jaro je pro zahrádku něco, jako je pro nás dětství. Co zanedbáš, nedohoníš. A tak pečujeme, staráme se, hýčkáme i chráníme, jen co sluníčko začne hřát. Často se pouštíme do práce i dřív, ruce nám mrznou nebo jsou boty samé bláto. Oháníme se rýčem, motyčkou a hráběmi. My jsme se totiž po zimě už na tu práci těšili, až se sehnem nad záhony a večer jsme rádi, že si sedneme. Tak zahrádko, tady nás máš. My jdeme na to a taky se snaž.

Hned jak je to možné, postaráme se o jahodníky. Horní záhony dost vymrzly, rostliny se vytáhly. Očistíme je od hnědých listů, odplevelíme, doplníme zeminu, přihnojíme, zalijeme. Za pár dní jsou zas jahodníky v pořádku. Na záhonech ve spodní části zahrádky, u zdi, je úplně jiné klima. Je možné sazenice jahod odtud brát a doplňovat na horních poloprázdných záhonech, rozdávám je i příbuzným.

Starost je každoročně s brzy kvetoucími stromky. Menší korunky dostávají na noc zábal, pod většími rozkvetlými stojí nádoby s vodou, má se odpařovat a chránit v mrazivých nocích, ale zda to pomůže, poznáme až v květnu.

A pak, po předehře květin, plynule navazují stromy se svými bílými korunami. Zatímco meruňky a broskvoně nenápadně odkvétají, nastupují třešně. Na korunách vynášejí svou nadýchanou bílou krásu až do oblak. Švestky se vzápětí také činí a přidávají se hrušně. Jabloně dodávají k té bělosti tóny světle růžové. Aby té krásy bylo co nejvíce, všechno šlechtěné stromoví je podporováno svými planými druhy v okolní přírodě. A přihlásily se i keře. Trnky a špendlíky jsou jak z cukrové vaty.

Všechny včelky se radují a celá příroda s nimi. Májová oslava může začít.

Jarní soutěžení 2022 příroda zahrada
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Děkuji za nádherné snímky jarní květeny, které potěšily moje oko i duši.
Hana Polednová
Líbí se mi článek i fotky. Vím, kolik je práce na zahradě, ale potom ta radost, když to všechno roste a kvete, to jsou nezapomenutelné zážitky.
Marie Měchurová
Jaro je nejkrásnější roční období. Každý dne netrpělivě prohlížím jestli už rozkvetly další kytičky, a nestačím se divit tomu zázraku, těm desítkám druhů rostlinek. Když ještě nad nimi poletují včely, čmeláci a motýli jsem nejšťastnější na světě. Děkuju za Vaše vyznání i hezké fotky.
Hana Rypáčková
Tak je to zahrádka v nížině. Velmi mne zahrada baví, ale už to dost nezvládám. Musím odejít, je tam tolik práce..
Marie Seitlová
Krásný článek o jaru a libí se mi fotky květin. Ano, je na jaře spoustu práce, ale pak ta odměna - krásně kytky a výpěstky. Také mě po práci bolí celý člověk, ale druhý den jdu kopat, rýt, plet, přesazovat zase.
Soňa Prachfeldová
Mít zahrádku, či zahradu je veliká radost a také práce. A také co vše se nám podaří vypěstovat. Květinky zejména ty jarní jsou úchvatné.
Miloslava Richterová
Děkuji vám za milé komentáře a přeji krásné, poklidné jaro všem. Já se z něho těším dnes na zahrádce 20 km za Prahou, ale příští týden potřebuji dosázet brambory v Krkonoších, letos jsem je mezi ty dvě zahrádky špatně rozdělila. V zimě jsem na horách více, na jaře méně, neboť hlídáme sazeničky na oknech.
Jana Šenbergerová
Díky za pohled do vaší krásně rozkvetlé zahrádky. Přestože bergenie patří k mým oblíbeným rostlinám, dodnes jsem netušila, že mají i české jméno. Díky za rozšíření mých přírodovědných vědomostí. Ať vám práce na zahrádce utužuje zdraví a její výsledky těší nejen tělo, ale i duši.
Hana Rypáčková
Článek a fotky mne velmi potěšily, moje zahrada ještě tolik nerozkvetla a tak jsem chtěla vědět, odkud Mirka je. Nenašla jsem nic na profilu, ale ani tam není článek Jaro uvedený... Nebo se mýlím? Mám už problém se o zahradu dobře starat.
Martina Růžičková
Moc hezky jste to jarní probouzení zahrádky popsala. Fotky jsou kouzelné. Ať vám zahrádka dobře prospívá a přináší jen radost. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%