FOTO: Pexels
Tykání čím dál více proniká do našich životů. Je vůči starším lidem neuctivé?
29. 4. 2021
Nabídka speciálně pro tebe. Nezmeškej poslední dny výhodných cen. Ahoj, máme pro tebe slevu… Stalo se běžné, že e-shopy, hobbymarkety a různí prodejci v mailech klientům a zákazníkům tykají. Mladým lidem to připadá normální, těm starším někdy podivné.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
29.4.2021 10:23
Já vždycky říkám,že jsem s dotyčnými kozy nepásla,tak jaké tykání??? V práci jsem byla velmi dlouho nejmladší,tak si každý myslel,že mi bude tykat a jednat se mnou jako s nějakým oušlapkem.Já každému striktně vykala. Až po dlouhé době jsem si s některými kolegyněmi potykala,ale těm,co byly už třeba o 20 let starší,tak mi nešlo si s nimi tykat,zkrátka nějaký odstup ,co nejde překročit,tam byl. Dnes mě nanejvýš nějaká prodavačka rozesměje oslovením "mladá paní",což v mých 66 letech je skoro lichotka....
Věra Ježková
29.4.2021 09:22
Nemám ráda, když mi reklama tyká. V televizi u ní ovšem hned vypínám zvuk, takže to moc často neslyším. Nejsem hned tykací. Rozlišování vykání a tykání mi vyhovuje.
Daniela Řeřichová
29.4.2021 09:22
Velmi aktuální článek. Jsem poměrně konzervativní, co se týče tykání, zejména v případě mužů. Se studenty na vysoké školy se oslovujeme křestním jménem a vykáme si. Od vnuka ale vím, že na některých středních školách si studenti s učitelem tykají.
Olga Škopánová
29.4.2021 08:25
Dle mého názoru je neuctivé tykat cizímu člověku ať je jakéhokoliv věku. A co se týče angličtiny tak to je velký mýtus i když nerozlišuje tykání a vykání tak má zase jiné prostředky jak vyjádřit odstup od neznámého člověka.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA