Volba potravin dokáže zázraky. S jejich pečlivým výběrem můžeme začít u sebe a klidně ještě dnes
FOTO: Akademie kvality

Volba potravin dokáže zázraky. S jejich pečlivým výběrem můžeme začít u sebe a klidně ještě dnes

16. 3. 2021

Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Nebo třeba jakou uhlíkovou stopu zanechají některé produkty? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka.

Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme např. původ nebo složení. Podpoříme tím navíc lokální výrobce a přírodu. S výběrem pomohou i značky kvality Klasa, Regionální potravina, Bio.

Podle čeho vybíráte v obchodě výrobky? Hraje v tom roli síla zvyku? Cena? Akce? Chuť? Kupujete stále to samé, nebo dáváte šanci i jiným produktům? Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet nad důsledky svého nákupního rozhodování. Pečlivým výběrem potravin totiž můžeme dokázat veliké věci! Ovlivníme tím nejen zaměstnanost a rozvoj ekonomiky, ale také můžeme přispět ke zlepšení životního prostředí.

Odpovězte si s námi na následující otázky:

Co očekáváme od potravin?
Když si koupíme něco k jídlu, rozhodně si na něm chceme co nejvíce pochutnat. A co si budeme povídat, nejlepší je voňavé, křehké, svěží a chutné. To nám potvrzuje také výzkum agentury STEM/MARK z roku 2020, který se zabýval nákupními zvyklostmi Čechů. Při výběru potravin zohledňuje čerstvost a kvalitu totiž naprostá většina, tedy 90 % dotázaných. Velmi dobrou pověst mají u nakupujících české potraviny. Podle průzkumu je považuje za kvalitnější 75 % dotázaných.

„Pokud je to možné, je vždy logicky dobrou volbou preferovat lokální potraviny. Podpoříme tak naše zemědělce, ekonomiku a životní prostředí. Třeba místní ovoce a zelenina se totiž sklízí až tehdy, kdy jsou opravdu zralé. Jakmile se něco dováží, sklízí se to s předstihem. To nejčerstvější se zkrátka narodilo u nás,“ upozorňuje Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Rizika dovážených potravin ze třetích zemí spočívají např. v přítomnosti nepovolených pesticidů, nepovolených veterinárních léčiv v EU, těžkých kovů, případně dalších kontaminantů, nebo třeba v zavlečení nepůvodních druhů hmyzu. Navíc nic se nevyrovná chuti a vůni jablek, švestek, hrušek, ale i rajčat či okurek, které teprve před chvílí někdo sklidil. 

Pochází výrobek z našeho sousedství?
Každý kraj má své lokální speciality. Vyrábějí se podle tradiční receptury a většinou je nikde jinde neochutnáte. Regionální dodavatelé jsou také pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní. Navíc krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí. A také příznivější cenu, protože se neplatí za drahý ochranný obal nezbytný při dlouhém transportu. Nákupem od místních zemědělců samozřejmě podpoříme i zaměstnanost v našem kraji. Poznávat kraje skrze místní uzeniny nebo pečivo je naprosto originální zážitek.

Jakou vzdálenost musel produkt urazit?
Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký kus světa absolvují některé potraviny, než se objeví u vás na stole? S tím souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také vyprodukované množství uhlíkové stopy, které se odvíjí od počtu najetých kilometrů. Např. česnek z Číny musí překonat vzdálenost přes 20 000 km, hovězí z Argentiny urazí téměř 12 500 km, vepřové maso z Chile necelých 15 000 km, rajčata z Maroka přes 3 000 km a jablka z Itálie více než 1 300 km. Naše produkty máme na dosah. Sklízí se až tehdy, kdy jsou opravdu zralé, což se projeví na jejich chuti a celkové kvalitě. Není nad mléko nebo sýr od lokálního výrobce.

gastronomie potraviny Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Já to mám jinak. Na co mám chuť, to si koupím, hlavně aby toho bylo hodně :-)) Proto chodím denně kolem deseti kilometrů. Teda aby mi chutnalo. Tlustý nejsem, jsem jen dobře rostlý :-))
Milan Pepo
Náááhodou. Paní Caklová je má ,,krevní skupina." U nás na vsi je ovoce, zelenina, vajíčka etc. domácí. Směňujeme navzájem , kdo co má. ( A taky se tak trochu jako naši furianti chlubíme, kdo má lepší). Třeba rajská omáčka z domácích rajských není tak ,,krásně červená" jako ta z konzervy ,,rajského" protlaku, ale je bez éček, různých přísad a podobně. A chuťově je o něčem úplně jiném. Stejně tak jako když pro praneteře vyrábím domácí přesnídávky, kompoty, sirupy a další. Samozřejmě chápu, že ve městech, pokud lidé nemají vazby na venkov je to složitější. Ale tady je asi problém v exekutivě. V Rakousku, nebo Bavorsku není problém na vsi či malém městě koupit výrobek skutečně místního řezníka, pekaře apod. Víte co kupujete, od koho kupujete a hlavně on ví, že kdyby vás nějakým způsobem ošidil, tak se může jít s prominutím ,,klouzat."
Jitka Caklová
10:46: Když "myslíte", já vám to neberu.
Olga Škopánová
Paní Caklová geneticky modifikované potraviny se neprodávají v celé EU a naši zemědělci stříkají ůplně stejně jako ti zahraniční.
Jana Šenbergerová
To je sice moc hezké, ale po tom, co jsme totálně rozhasili vlastní zemědělství, můžeme si o mnoha potravinách z vlastních zdrojů nechat jenom zdát. V tomhle ohledu závidím Polákům, že to nepřipustili. Přesto máme možnost mít domácí vejce, med, sem tam nějakou zeleninu, ale také výrobky od místního řezníka, který má české dodavatele. Sortiment není tak široký, po jakém stále lační čeští spotřebitelé, ale my jsme spokojeni. Netoužím po jablkách a hruškách z Nového Zélandu, ani po česneku z Číny, ale když jiné neseženu, jsem ráda, že je mám. Hodně jsme nakupovali zeleninu a mléčné výrobky z Polska. Občas si koupíme také něco exotického, ale to je většinou jen doplněk stravy.
Jitka Caklová
Jsme tu sice všichni na jedné planetě, ale rozdíl v kvalitě potravin se liší. "Co doma vyroste, to se doma jí." To je i moje zásada. Není nad to, vykrmit si čuníka, mít na zahradě, namísto kanadského trávníku, nebo japonské zahrady, slepice, kachny, husy, namísto bazénu skleník, nebo záhonek s mrkví. Mít možnost dojít si do sousední vesnice pro čerstvě nadojené mléko do mlékomatu. O tom je pro mě život a ne se nechat cpát geneticky modifikovanými potravinami, o kterých nevím čím vším byly postříkány.
Olga Škopánová
Riziko zavlečení kontaminantů ze třetích zemí není žádné, protože všechny dovážené výrobky musí splňovat standardy EU. Kupovat lokální potraviny je hezké, ale kdyby se tak chovali lidé ve všech zemích EU tak naši vývozci spláčou nad výdělkem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?