Foto: autorka
Mám věci zbytné i nezbytné
12. 3. 2021O tom, co všechno podněcuje nedobrovolné „domácí covidové vězení“, si lidé povídají a píší na různých fórech na internetu. Často se svěřují s inventurou oblečení, vybavení, nábytku. U nás doma se tomu říkalo – letecký den.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Kopecká
13.3.2021 23:33
Mám doma řadu věcí, které tam prostě jen jsou. Dárky, dárečky, předměty mnou nevybrané. Přivezené, poslané, darované, při nejlepší vůli mi donesené. Mnohé jsou nepoužité. Jsou od lidí nepříbuzných. Tedy práce, spolužačky, návštěvy, kamarádky. Je mi těžké se jich zbavovat. na druhou stranu si říkám, že každý si má ten svůj prostor utvářet po svém, aby mu byl šitý takříkajíc na tělo. Když dávám dárky, volím praktickou věc, která se spotřebuje. Tedy pijákovi lahev, mlsalovi velkou bonboniéru, masorádkovi balíček omáček ke grilování, když to má být oblečení, poukázku do obchodu nebo stylem - jdeme spolu, ty vybíráš, já platím. Jedny Vánoce jsme s dcerou jedna druhé darovaly úplně stejný přístroj na kapsle, druhé jsme se opět shodly na domácí elektrické pedikůře. Ona umí dárek vymyslet i dát stejně jako já, ještě se nestalo, aby jedna z nás byla zklamaná. Zato ty drobnůstky, maličkosti. Často těmto věcem a věcičkám slibuji, že půjdou někam na blešák a budou zadarmo rozdány těm, které zaujmou. Poučena letitým chalupařením pečlivě zvažuji přesun věcí na chalupu, že se to ještě užije. Neužije. Bude to tam překážet. Chalupa prodělala x leteckých dnů - už je tam máloco navíc. Kéž bych to dokázala i doma. Nicméně jsem už úspěšně začala. Oblečení putovalo k několika děvčatům, každá si to vyzkoušela, vybrala, odnesla. Podobnou akci musím udělat i v těch drobnostech...
Jitka Caklová
13.3.2021 15:56
Také neumím vyhazovat. Všechno co mám, má pro mě svoji cenu, tak proč? Vždy si řeknu, "i když si to do hrobu nevezmu, tak nic to nežere a když mi to nepřekáží, může to u mě být".
Marie Doušová
13.3.2021 10:36
Možná, že kdybych si nechala věci ,které jen potřebuji,byla bych ochuzena o věci zbytečné,ale s láskou darované. Vzpomínky jsou někdy hodně užitečné a ty nám právě připomínají tyto věci zbytečné. Pokud nám doma nepřekážejí,tak nám někdy hodně pomáhají v samotě a smutku.Věci po nás se vyhodí ,ale to už nám bude jedno.
Hana Řezáčová
12.3.2021 23:06
Vyhazovací typ je moje maminka. Nemá doma nic zbytečného, dokonce někdy, k mé nelibosti, ani to co je potřeba ... Všechno jsou to "krámy", které ji ztěžují úklid a zabírají místo. Má poloprázdné skříně a skříňky, pořád se něčeho zbavuje, i když podle mne už nemá čeho ... Když k devadesátinám dostala kytici, tak řekla: no jo, ale já už nemám vázu ...
Marie Ženatová
12.3.2021 15:09
Díky za velmi zajímavý článek * - i já vidím, že věcí potřebuji skutečně stále méně a méně... Snažím se je nehromadit, ale spíše s úsměvem rozdávat...
Zuzana Pivcová
12.3.2021 14:44
Teď vidím, co tu napsala Jana, asi se to bude dost podobat. Nehromadím, jenže k tomu, abych vyhazovala, bych musela sednout a přebírat, a na to jsem velký lajdák a ještě víc lenoch. Takže mám kolem sebe věci spíš zbytné, které někdy někdo, doufejme, že snad ještě já, bude řešit. :-D
Jana Šenbergerová
12.3.2021 14:24
Tak tady mám problém. Nehromadím, ale neumím vyhazovat věci, které mohou ještě sloužit, ale nikdo je nechce, protože si raději koupí modernější. Za každou věcí vidím lidi, kteří jí vdechli život, i ty, kteří mi ji třeba darovali. A tak stárnou se mnou a zatímco můj osud je zcela jistý, jejich je stále nejistý. Věci zbytné už dávno nekupuji a evidentně doslouživší vyhazuji. Hezky jste to napsala, asi si budu článek občast číst znovu. Také jsem došla k názoru, že toho, co opravdu potřebuji, je stále méně a méně.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA