Ilustrace: Pixabay
Strašně krásný, hrozně dobrý, anebo výpověď dohodou... Do naší mluvy se vkrádají nesmyslná slovní spojení
4. 3. 2021
Přiznávám se, že jsem byla jakoby na horách a bylo tam strašně dobře. Pokud se někomu takto věta zdá být v nepořádku, gratulujeme, má cit pro jazyk. Mnoha lidem však připadá úplně normální. Tato slovní spojení jsou běžně používána.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Švancarová
17.7.2021 19:03
Tak to je HROZNĚ hezký článek.Tohle spojení slyším jak je něco hrozně krásný a mám husí kůži.S oblibou to používá v NEBEZPEČNÝCH VZTAZÍCH Honza Musil.
Marie 00000
17.7.2021 13:07
Dobrý článek, pravdivý. "Strašně krásný" - byl strašný, nebo krásný? Je to spojení, které si odporuje, ale je hojně používáno. Někdo "je hrozně fajn" - je hrozný, nebo je fajn?
Jiří Dostal
4.7.2021 13:10
:-) :-) Jen je nechejte, ať se jazyka nebojí, jazyk je identifikační symbol osobnosti, snad
i šibolet našinství, je krásné vyzobávat, jak bylo něco nalezeno, uděláno a redakčně upraveno. :-) :-)
Monika Monca
8.3.2021 09:45
V minulém století čeština přejala spoust germanismů, dnes přejímá anglikanismy. Potud se mi zdá vývoj jazyka v pořádku - nežijeme ve skanzenu, doby se vyvíjí.
Ale cpát do vět spoustu vaty, to vypovídá o člověku jen to, že nemá co říct.
Jana Šenbergerová
6.3.2021 14:57
Všechno se mění. Proč by se neměl měnit i jazyk? Spíše jde o to, jak s ním zacházíme. Někdy velmi nedbale, ba přímo macešsky. Také mi leccos rve uši, bije do očí a drásá duši. Je hodně výrazů a slovních obratů, na které si těžko zvykám, jsou i takové, kterým nakonec podlehnu. Ale maminky teta, ani Petra kamarád u mně nikdy neprojdou. :-)
Lenka Kočandrlová
5.3.2021 16:35
Mně se nelíbí například,když v TV dají titulek "za okamžik....to a to...",a ono uplyne asi tak 15 minut.Proč nenapíšou "brzy uvidíte" nebo "za chvíli bude následovat"....Dále se mi nelíbí slovo "chlebík".Patrně to má znamenat "dobrý,jedlý,chutný chleba",možná také "doma upečený chléb",ale proč hned zdrobňovat? Nesnáším "šedesátky,sedmdesátky,osmdesátky",proč to někdo takhle říká,zní lépe" šedesátá ... atd..léta ". Už to někdo přede mnou zmínil: "stalo se to 5 let zpátky..."Fuj,obrací se mi kufr,krásněji zní: před pěti lety ! Myslím,že to všechno je tím,že lidi nečtou,už anketa zde o přečtených knihách mne naplnila smutkem: co to je,přečíst "jen" 20 knih za rok!!! Já čtu denně 1 někdy i 2 či 3 knihy,a to už léta! Nyní mě nejvíc štve,že si nemohu jít do knihovny půjčit knihy,brát si něco podle seznamu na dálku,to nejde. Musím si knihu osahat,prohlédnout, pak teprve půjčit. Ale to už je jiný soudek.
Eva Kopecká
5.3.2021 14:25
Co mi trhá uši....když se řekne TO SAMÉ....je to germanismus....das selbe.....Čech by měl použít výraz TOTÉŽ.....nebo ne? A v televizi tohle slovní spojení slyším x krát denně.
Helena Jelínková
5.3.2021 11:04
Také se mi nelíbí výraz můžeme vidět místo vidíme. S ostatním souhlasím.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA