Kupte si občas bílou ředkev, je vynikající pro dietáře. Připravíte z ní polévku i smaženici
Bílá ředkev. FOTO: Pixabay

Kupte si občas bílou ředkev, je vynikající pro dietáře. Připravíte z ní polévku i smaženici

4. 3. 2021

Bílá ředkev má oproti červené ředkvičce daleko jemnější a lahodnější chuť. Je vynikající pro všechny dietáře - ve 100gr je pouze 80 KJ. Obsahuje také velké množství vitamínu C. Z bílé ředkve lze připravit nejrůznější dobroty, tady je pár receptů.

Bílou ředkev u nás ji seženete ve dvou variantách:

1. kulatou, kterou mnozí znají jako vodnici.
2. špičatou a podlouhlou, která připomíná svým tvarem mrkev. Japonci ji nazývají daikon.

Bílá ředkev má i mnohé léčivé účinky. Pomáhá zlepšovat imunitu, má antioxidační účinky. Pomáhá při nachlazení - rozpouští hleny. Odstraňuje tuky z organizmu. Pomáhá při rozpouštění žlučových nebo ledvinových kamenů a je prevencí před jejich tvorbou . Pomáhá odstraňovat otoky na nohách a zácpu. Ničí plísně a bakterie. Snižuje hladinu cholesterolu.

Mnozí si ji připravují tak,že jí oloupanou  nastrouhají na chleba s máslem či sýrem nebo si z ní udělají salát či ji přidávají do pomazánek ze sýra. Vynikající je i zelí z ředkve.

A navíc je to zelenina, která je v obchodech běžně dostupná a dá se skladovat v chladničce i týden až 10 dní. 

Uvedu několik receptů.

1.) Bílá ředkev pečená

Ředkev omyjeme, osušíme a pak i se slupkou nastrouháme na tenké plátky - jako na okurkový salát. Promícháme v míse se solí, olejem a kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 30- 45 minut.

2.) Smetanová polévka z bílé ředkve

1 bílá ředkev, 2 stroužky česneku,1 litr zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, čerstvě mletý pepř, sůl a petrželka

Ředkev a stroužky česneku oloupeme . Ředkev nakrájíme na menší kousky a česnek na plátky. Vývar přivedeme k varu, přidáme ředkev a česnek a vaříme doměkka (10-15 minut).

Přilejeme smetanu a necháme přejít varem. Dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hladký krém. Posypeme nasekanou petrželkou.

3.) Restovaná bílá ředkev

2 kulaté bílé ředkve, 3 polévkové lžíce oleje, 3 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, pažitka

Oloupanou ředkev nakrájíme na plátky. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a olej, přidáme plátky ředkve, osolíme, opepříme, pokapeme sójovou omáčkou a restujeme dozlatova. Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

4.) Smaženice s bílou ředkví

12 dkg bílé ředkve,1 malá cibule, cca 3 dkg anglické slaniny, česnek dle chuti, 2-3 vejce, sůl, mletý pepř

Na kousku másla osmažíme drobně nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou anglickou slaninu, na plátky nakrájený česnek a krátce smažíme. Přidáme na malé kostičky či nudličky nakrájenou ředkev, promícháme a na mírném plameni vše podusíme. Nakonec přidáme 2-3 vejce, osolíme, opepříme a necháme za občasného promíchání srazit.

A nakonec ještě jednu specialitu z Japonska. 

5.) Salát z ředkví a karotky - Daikon namasu

30 gr ředkve Daikon,15 gr karotky, 1 lžička soli,1 dcl octa, 2 lžíce cukru,1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky glutamátu sodného

Oloupeme ředkev, oškrábeme karotku a obojí nakrájíme na nudličky. Lehce osolíme a ponecháme odležet 30 minut. Vymačkáme rukou nebo v utěrce nadbytečnou tekutinu. Smícháme ocet, cukr, sójovou omáčku a glutamát sodný a touto zálivkou přelijeme zeleninu. Lehce promícháme a podáváme. Tento salát můžeme zdobit kaviárem, uzeným lososem, kousky tresky a jiných ryb. 

P. S. Váhy surovin jsou opravdu malé. Nespletla jsem se.

Recepty 1 - 4 jsou z mých zápisků a recept č.5 je z knihy Variace na kuchyně Orientu. Nakladatelství Avicenum - autoři A.Nouzová, M.Nouza a K.Nouza.

Přeji všem dobrou chuť.

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Bílou ředkev mám ráda, ale dosud jsem vždy dala přednost syrové, nicméně neškodí obohatit jídelníček. Pěkné recepty.
Vladislava Dejmková
Prima inspirace. Já ji znám jenom za syrova, tak něco vyzlouším.
Hana Šimková
No kaviár si nekoupím, to by se mi ta ředkev pěkně podražila.
Naděžda Špásová
Bílé ředkvičky jsem nikdy neměla ráda, byly moc pálivé.
Věra Ježková
Danko, líbí. Koupím. :-)
Hana Nováková
Dano, miluji bílou ředkem a jsem ráda za vaše recepty. Já ji jinak chroupám jen tak a miluji i ředkvičky. Díky za recepty, až pojedu na nákup koupím a vyzkouším, láká mě smaženice a pečená.
Margita Melegova
Delam ze vsech druhu salat a smazenici, ostatni recepty neznam, ale za pokus to stoji.
Dana Puchalská
Má, věř..... :-)
Daniela Řeřichová
Dano, děkuji. Pokud má tolik dobrých vlastností, tak určitě vyzkouším.
Zuzana Pivcová
Samotná mi nechutná, ale podle receptu něco zkusím. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA