Kasárna v Červené Vodě. FOTO: r72.opevneni.cz
První noc na vojně a berlínská krize
11. 2. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Daniela Řeřichová
13.2.2021 17:00
Zajímavá vzpomínka včetně detailů. Vojna v naší rodině je bohužel spjata s postřelením mého bratra, kterému sice zachránili život, ale celý život kulhá.
Jan Zelenka
12.2.2021 16:49
Já měl kliku, že jsem šel na vojnu s omezením, kvůli vážné oční vadě. Byl jsem metodik knihovník a likvidátor při maléru. A taky jsem zajišťoval veškerou kulturu pro útvar. Buzerovat jsem se v žádném případě nenechal. Nebyl jsem ten správný voják. Ostatní si na mě netroufli, tak mi alespoň vykradli skřínku. Musel jsem to zaplatit. Když jsem si po pěti měsících vyžádal vyšetření v ÚVN, primář, nějaký plukovník, mi řekl. "Kterej vůj tě poslal s touhle vadou na vojnu?" Tak jsem mu řekl, že ty volové sedí na okresní správě v Mělníku. Zasmál se a za čtrnáct dní jsem už byl doma. Nejméně ze všeho snáším buzeraci. I ve svých vedoucích funkcích jsem si na to dával bacha. Františku, pěkný článek.
Irena Mertová
12.2.2021 15:57
My jsme si jako malé holky vždycky libovaly, že aspoň nemusíme na vojnu :-). No, zase nás čekaly jiné věci....
Zdenka Soukupová
12.2.2021 13:56
Františku, taky se těším na další příhody. A jsem ráda, že holky na vojnu nemusely. Asi bych to psychicky nevydržela.
Dana Puchalská
12.2.2021 08:40
Františku, děkuju za zajímavý článek. Jo vojna,to bylo něco na co se i po letech vzpomíná. Manžel mi taky někdy vypráví zážitky ze kterých mi jde hlava kolem .
Václav Soukup
11.2.2021 17:53
To jste měl dobrý, když Vás pustili ve 22.00 na postel. Já se tam dostal první noc až ve 3. hod.
ráno, když mně jeden slovenský desátník neustále vyhazoval složené " komínky " ze skříňky
na podlahu. Ranní rozcvičky v Brdech byly taky " super " Od pasu nahoru jsme byli červení
jak raci ! Nejhorší vzpomínku mám na první zimní cvičení, když nám pro změnu jeden maďarský major vylil hotový guláš k večeři do sněhu a nařídil okamžitý noční přesun.
Dnes na to vzpomínám s úsměvem, posílilo nás to do dalšího života !
Zuzana Pivcová
11.2.2021 15:50
Pamatuji si ze základní školy, jak nás ředitel do školního rozhlasu informoval o karibské krizi, Pěkné vyprávění, myslím, že jste byl voják tak akorát.
Anna Potůčková
11.2.2021 13:50
Zajímavý retro článek z vojenského života. Pokud bude pokračování, těším se. Dnešním hochům by takový dril nebyl na škodu, a byla bych pro alespon 6ti měsíční vojnu. Z kluků vojna udělala opravdové muže.
Jana Šenbergerová
11.2.2021 13:26
Vojnu znám jen z vyprávění mužů a vnímám ji podobně jako sci-fi, tedy neuvěřitelné, ale možné. Nedovedu si představit dnešní mladé svobodomyslné muže v základní vojenské službě.
Eva Mužíková
11.2.2021 11:40
Františku, to to trvalo, nežli jsi se odhodlal opět napsat něco " ze života" Tvé články opravdu ráda otvírám, zvláště ty " retro ".
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA