Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto: commons.wikimedia.org, licence CC0
Soudy mají problém, chybí jim přísedící soudci. Práce, která nevyžaduje právní vzdělání, je vhodná pro mladé seniory
10. 2. 2021
Něco mezi detektivkou a záslužnou, veřejně prospěšnou činností. Tak soudci mluví o práci kolegů v senátu, kterým se říká přísedící, dříve soudci z lidu. Za ideální adepty na tyto funkce považují takzvané mladé seniory.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Kolářová
16.10.2022 08:15
Jsem z Ústí nad Labem a k soudu nám 5 minut pěšky, ale.............
Jsem důchodce, tedy žádná náhrada za ušlý plat, jen za den u soudu obdrží přísedící krom náhrady ušlého výdělku paušální částku 150,- Kč.
Pokud 20 pracovních dní tedy 3.000,-Kč měsíčně. Už je jasné, proč přísedících nedostatek?
Možná nárok na stravenky, ale nepokryjí většinou celý oběd a doma si dám vodu s citronem, v restauraci malé nealko 30,-Kč.
Je to pouze problém ministerstva, vyhlášku by určitě šlo upravit.
Hezký den Eva
Igor Krajdl
11.2.2021 19:20
Nemohu než ocenit paní Danuši Onderkovou, která má oproti mně dvojnásobnou praxi, ostatně jako mnoho mých přísedících, která ač původně nominováni před rokem 1989 svými zaměstnavateli, pochopili, že tato funkce není nástrojem politické kontroly, ale službou veřejnosti a spravedlnosti, a funkci opakují již po několikáté, jako paní Onderková. Myslím si, že funkce přísedícího nemusí být považována za práci, ale spíše za poslání. S jejím výkonem není spojena povinnost řídit probíhající proces či vyhotovovat rozsudky, v krajských věcech často v rozsahu románu, a zajistit výkon trestu odsouzených. Po této stránce je role přísedícího s rolí profesionálního soudce pracovní zátěží nesrovnatelná, ale přesto velmi důležitá a nepostradatelná. Na přísedící se nevztahuje ani žádná odpovědnost za průběh a rychlost řízení nebo případné průtahy.
Vím, že ničím, co zde napíšu, Vás nepřesvědčím, ale pokud se k nám připojíte, získáte vlastní zkušenost a rozhodnete se, zda budete budete ve funkci pokračovat. Funkční období je čtyřleté a rezignovat můžete kdykoliv. Paní Onderková již opakuje funkční období po dvanácté. Věřím, že i Vy se přesvědčíte o smysluplnosti této funkce bez ohledu na odměnu.
Danuše Onderková
11.2.2021 09:55
Chtěla bych dodat, že je pravda, když Igor Krajdl napsal, že přísedící mohou předsedu senátu přehlasovat. Za těch 48 let, jsem to zažila. A pro mne je to něco jako další důležitá práce, i když dostanu k důchodu asi 130 korun. Poslanci by to určitě nedělali, při jejich platových podmínkách si myslím, že ani neuvažují, že jsou nějací přísedící. A co projednáváme a soudíme? I ty nejúsměvnější příhody si nechávám pro sebe.
Hana Rypáčková
11.2.2021 09:00
Ano, pokud přísedící není drbna, protože i to se stává, že se soudní věci přetřásají na veřejnosti. A „soudci z lidu“ sloužili spíše jako kontrola rozhodování soudů v zájmu vládnoucích struktur. I proto se moc lidí do toho nehrne.
Igor Krajdl
11.2.2021 08:05
Záměrem článku bylo informovat vážené čtenáře o činnosti přísedících soudců a poukázat na jejich nedostatek, nikoliv podat vyčerpávající informace o veškerých podmínkách, za nichž je činnost vykonávána. Proto si dovolím informace doplnit. Přísedící nejsou jen do počtu, jejich hlas je pro rozhodnutí podstatný a mohou předsedu senátu i přehlasovat. Refundace mzdy, cestovní náklady a v případě celodenního jednání i stravné jsou samozřejmě propláceny. Odměna 150 Kč se týká těch, kteří již nemají příjem ze zaměstnání či podnikatelské činnosti. Nedostatečnou výši této odměny nejsou soudy schopny ovlivnit, její zvýšení již bylo nesčetněkrát navrhováno, bohužel bezvýsledně.
Podle návrhu zákona, který již prošel dolní komorou parlamentu, laičtí přísedící v budoucnu nebudou u tzv. hospodářských kauz, nicméně u násilné trestné činnosti je jejich role zachována, tato trestná činnost tvoří cca dvě třetiny případů a i s přihlédnutím k této skutečnosti je přísedících stále nedostatek. Nedostatek přísedících se projevuje v celé republice, nejhorší stav je v tuto chvíli v Ústí nad Labem a Brně. K výkonu funkce je možno se přihlásit na obecním či městském úřadě v místě trvalého bydliště nebo pracoviště, pokud chcete funkci vykonávat u okresního soudu. Pokud máte zájem vykonávat funkci u soudu krajského, je zapotřebí kontaktovat příslušný krajský úřad, zpravidla tajemníka úřadu. Potřebné informace Vám poskytnou i jednotlivé soudy, kde má tuto agendu obvykle na starosti sekretariát předsedy soudu nebo personální oddělení.
Vaše případné dotazy zodpovím i mailem - ikrajdl@ksoud.ova.justice.cz. Děkuji všem, kteří tuto záslužnou činnosti vykonávají a také všem, kteří o ni projevili zájem.
Jaroslav Kolín
10.2.2021 19:27
Nedávno jsem četl, že se uvažuje o tom, aby u některých soudů nebyli laičtí přísedící. Uvidíme, co z toho vyleze.
Daniela Řeřichová
10.2.2021 18:32
Obdivuji Danu O. za tak neuvěřitelnou výdrž. Já jsem dělala přísedící krátce v devadesátých letech. Jednak mě zajímá psychologie, jednak něco mám v genech, dědeček byl vrchní kriminální inspektor. Obávám se, že situace do budoucna se nezlepší, přísedící nemají motivaci, o finančním ohodnocení nemluvě.
Antonín Nebuželský
10.2.2021 18:02
To je jednoduché. Dříve se plat refundoval, dnes je to trochu chudší. Při té příležitosti bych chtěl poznamenat, že i poslanec měl refundován svůj plat. Zajímalo by mě, kdo s těch dnešních poslanců by to dělal. Ti si tam jdou všichni polepšit. Nerad ti říkám, ale doktor jako poslanec se mi prostě nezdá. Nerad bych někomu křivdil.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA