Ilustrační foto: ingimage.com
Dlouhodobá izolace může u seniorů přivodit deprese. Varováním je ztráta zájmu o koníčky, ale třeba i bolesti zad
2. 2. 2021V souvislosti se snahou ochránit seniory a seniorky před nákazou koronavirem vyvstal nový problém, se kterým se tato ohrožená skupina potýká. Je jím deprese, která se může vyvinout z dlouhodobé samoty, jíž starší lidé trpí v důsledku nařízené izolace.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
6.2.2021 10:32
No to bude telefonů Vladimíre, že ani na práci nezbude čas. Tenhle minulý rok mi vzal tolik radostí, umřel mi pes, ozvala se páteř, všechna ta omezení a obavy způsobily konec cestování. Omezený styk s dětmi a vnoučaty , s přáteli jen někde v přírodě na vycházkách. Přetvařuji se , že jsem v pohodě. Nejsem. Nepoznávám se, Sice čtu, ale TV a PC mne neuspokojují. Chybí mi společnost a živá kultura .
Danka Rotyková
2.2.2021 16:15
Nejsem sice ta seniorka, která by trpěla depresí z této nelehké doby, ale nejsem veselá. A to je také špatné. Mám k dispozici všechno, na co jsem byla zvyklá, plus spoustu volného času. Ale omezený pohyb a omezené osobní kontakty po dliuhou dobu vadí i mně. Taky mám 91 letou maminku a u té vidím velký problém. Chybí jí klasické dlouhé návštěvy, bez roušek a s pořádným obětím. O nic jiného tito lidé už nestojí, navíc se bojí, že už se nedočkají konce pandemie.
Václav Soukup
2.2.2021 16:15
Přestal jsem sledovat večerní zprávy v TV, zakoupil jsem si všechny sportovní kanály a sleduji
svou milovanou Slávii a Anglickou ligu. Vynikající jsou i pořady BBC o přírodě a historické seriály. Hodně si telefonuji s přáteli a často jsem s rodinou mé dcery. No a v neposlední řadě
mám tady Vás " Íčkaře ", které bez ohledu na rozdílnost názorů považuji za své přátele !!!
Jana Šenbergerová
2.2.2021 15:35
To, že já s tím nemám problém, neznamená, že ho nemohou mít jiní. Mladší, přiměřeně zdraví a soběstační senioři jsou na tom určitě líp. Je dobře, že ostatní mohou najít potřebnou pomoc.
Hana Řezáčová
2.2.2021 13:51
Senior - to je široký pojem, je to šedesátník, sedmdesátník a je to i devadesátník ... Myslím si, že mladší senioři na tom nejsou zas tak špatně, mají telefony, internet, plno přátel a známých, se kterými si mohou volat a psát, zvládnou procházky v přírodě, někdo i kolo či běžky ... Ale ti nejstarší? Internet většinou nepoužívají, přátel a známých významně ubylo, nohy už leckdy neslouží, tak ani procházky nepřipadají v úvahu, zbývá jen rodina na telefonování a na krátké návštěvy (tak jeden, dva z rodiny, těžko lze teď chodit k prababičce s houfem pravnoučat) ... Vidím to na své mamince (1930), v jejím věku už je složitější všechno a tato doba to ještě zkomplikovala ... Celkem kolem ní běhám, ale vnuky, pravnuky nevidí, kromě jedné sestřenice a jedné kolegyně z práce (které jsou ještě starší) už nemá komu zavolat. Chodí o dvou berlích, tak na nějaké "výšlapy" to také není (sama už vůbec ne) ... Myslím si, že senioři-junioři :-) nemusí propadat žádným špatným náladám (nebo jen na chvilenku) - snad masivní očkování situaci pomůže zlepšit, přijde taky jaro a bude určitě líp ...
Jan Zelenka
2.2.2021 12:11
Vnímám tento čas špatně, asi jako každý z nás. Ale deprese nemám. Jen bolesti páteře od sezení u PC. Ale na ty jsem zvyklý, mám je celý život. Jednou týdně máme virtuální klub na jakémsi programu Googlu a tak se všichni vidíme a můžeme si povídat a číst své nové texty.
Margita Melegova
2.2.2021 11:08
Je to narocne sedet doma, ale mame na vyber bud se chranit nebo riskovat, dalsi moznost neni. V dnesni dobe ma vetsina duchodcu mobil, internet staci zavolat detem, rodine, znamym a pet minut hovoru zlepsi naladu, zazene chmurne myslenky, jen nepremyslet nad tim ...kolik penez protelefonuji... to byla reakce jedne samotarky u nas v dome.
Oldřich Čepelka
2.2.2021 10:15
Žiješ-li osaměle, choď na procházky, telefonuj svým známým, hledej si zajímavosti na internetu, začni třeba opravovat Wikipedii. Je hodně zálib, které se dají dělat v domácnosti… Kromě toho, k nejdůl., věcem patří komunikace. Domluvil bych si s jiným člověkem, že si budeme každý den v šest večer volat a klábosit.
Věra Ježková
2.2.2021 09:56
Děkuji za článek. Chráním sebe, chrání se můj velmi ohrožený přítel, za nímž téměř nemůžu. Když jsem si zde několikrát postěžovala, s velkým pochopením jsem se nesetkala - měla jsem být víc optimistická.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA