FOTO: autorka
2. února: svátek Hromnice
2. 2. 2021Asi nejznámějším rčením je "na Hromnice o hodinu více". Všichni se již v té době těšíme na jaro a teplo. Zima pomalu začíná odcházet, den se prodlužuje a sluníčko také více hřeje.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Novotná
2.2.2021 16:15
Ano, na Hromice bylo v kalendáři jméno Marie. Moje babička měla svátek v ten den. Děkuji za hezký článek o hromicích.
Jitka Hašková
2.2.2021 14:53
Jarmilo díky, za stručný popis Hromnic. Nemám ráda dlouhá povídání, tak mě tvoje moc potěšilo.
Jana Šenbergerová
2.2.2021 14:15
Jarmilo, díky za aktuální článek. Pan Dvořák ho obohatil o zajímavé skutečnosti. U nás dnes svítí a docela hřeje sluníčko a rozpouští sníh, kterého ještě včera bylo docela dost.
Zdenka Soukupová
2.2.2021 13:46
Mám doma 3 kalendáře a v jednom z nich Hromnice není uvedeno. Místo ní je tam Nela. To mi nevadí, ale vadí mi, že časem asi zmizí kromě jména i hezká pranostika. Škoda, i pranostiky patří snad ke kulturnímu dědictví. Díky JArmilo.
Marie Měchurová
2.2.2021 12:22
K Hromnicim mám osobyty vztah, přišla jsem totiz na svět. Doma mi tvrdili, že se ten den
narodila panenka Maria. Proto jsem dostala stejne jméno a jiný den jsem svátek neslavili. Hezky článek, poučila jsem se.
Daniela Řeřichová
2.2.2021 11:59
Hromnice jsou významným svátkem a pojí se k nim mnoho tradic a pranostik. Kromě těch známých se mi líbí, že se nemělo mluvit sprostě a klít.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA