Čí byla paní Barbora aneb po stopách spisovatelky Boženy Němcové
Dorothea von Biron. FOTO: wikipedia.org

Čí byla paní Barbora aneb po stopách spisovatelky Boženy Němcové

28. 1. 2021

Na samém počátku napsání tohoto článku byl můj dnes již letitý a bohužel do dnešní doby neuskutečněný plán udělat si výlet do cca 400 km vzdálené Zaháně přes Německo do Polska.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Mne velmi dojal i životní osud Dory. Nebylo jí příliš přáno. Vzhledem nebyla vůbec podobná matce, dětství nic moc, ovlivněné nemocí. Božena chtěla, aby se stala učitelkou, a tak její osud se stal trochu podobný matčině - nemanželský syn, kterého nemohla jako učitelka mít u sebe a jeho brzká smrt asi ve třech letech. Dožila se ale poměrně vysokého věku.
Zdenka Jírová
Jsem naprosto stejného názoru o Boženě Němcové. Také se ráda zajímám o historii slavných a paní Božena je velmi zajímavá osobnost. O jejím původu se již psalo dost, před lety o ní bylo i vyprávění v pořadu Aleše Cibulky v rozhlasovém pořadu. Naprosto souhlasím s tím, že celý seriál byl dost plytký, o jejím bohatém životě toho bylo málo a scvrklo se to na dnes tak populární sexy scény. Skoro bych to nazvala "mnoho povyku pro nic".
Soňa Prachfeldová
Zajímavé bádání a dohady, což ovšem nic nemění na tom, že to byla báječná spisovatelka, jejíž Babička a pohádky pro děti se čtou pořád. A krásné filmy, jako Divá Bára a původní Babička jsou nezapomenutelné. Což se o novodobých filmech nedá říct.
Josef Borecký
Velice přínosný článek díky
Jarmila Komberec Jakubcová
Zajímavé postřehy. Seriál mi zaujal, i když jsem první díl bohužel neviděla, protože jsem na Jipce čekala na operaci.
Martina Růžičková
O původu Boženy Němcové jsem také leccos přečetla. Ve vašem článku mě zaujala dedukce o jméně spisovatelčiny dcery.
Helena Přibilová
Zmíněný televizní seriál o B.N. jsem bohužel neviděla. Před časem jsem četla zajímavý román od Otomara Dvořáka "Lásky princezen kuronských", v němž autor popisuje dramatické osudy Kateřiny Vilemíny Zahaňské a jejích sester. Město Zaháň bych také ráda navštívila.
Jaroslava Handlová
Na miniseriál o BN jsem se těšila a nezklamal mě. Tímto článkem jsem si však ještě rozšířila vědomosti a vyprovokoval mne k úvaze o výletu a návštěvě Zaháně (až pomine platnost protivirových opatření).
Lenka Kočandrlová
Ze seriálu jsem viděla jen malý kousek,zrovna si B.N. v podání Ani G.,kterou nemusím,zapalovala cigáro....Tak to mi přišlo dost divné a více jsem se nedívala.Mně osobně je jedno,čí dcera Božena N. byla,ale mám ráda její knihy,které jsem četla víckrát a Babiček mám víc vydání...Její pohádky jsou na úrovni,s dnešními mnohdy "výpotky" je nelze poměřovat.
František Matoušek
Paní Hošková, v Ratibořicích jsem byl a vím, že chaloupka je jenom pro turisty a že rodina Panklových bydlela v ratejně. A o tom klavíru jsem se dozvěděl z článku Stanislava Motla v r.2012( Praha - /ROZHOVOR, ANIMACE / Publicista Stanislav Motl o tajemství původu spisovatelky Boženy Němcové ,20.1.2012 23:09 aktualizováno 21.1.2012 11:18). Nemám zde v úmyslu se trumfovat, kdo z nás ví o Boženě víc. Jak jsem již napsal níže, článek se mi líbil.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%