Dorothea von Biron. FOTO: wikipedia.org
Čí byla paní Barbora aneb po stopách spisovatelky Boženy Němcové
28. 1. 2021Na samém počátku napsání tohoto článku byl můj dnes již letitý a bohužel do dnešní doby neuskutečněný plán udělat si výlet do cca 400 km vzdálené Zaháně přes Německo do Polska.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Hošková
2.2.2021 10:37
Mne velmi dojal i životní osud Dory. Nebylo jí příliš přáno. Vzhledem nebyla vůbec podobná matce, dětství nic moc, ovlivněné nemocí. Božena chtěla, aby se stala učitelkou, a tak její osud se stal trochu podobný matčině - nemanželský syn, kterého nemohla jako učitelka mít u sebe a jeho brzká smrt asi ve třech letech. Dožila se ale poměrně vysokého věku.
Zdenka Jírová
2.2.2021 00:39
Jsem naprosto stejného názoru o Boženě Němcové. Také se ráda zajímám o historii slavných a paní Božena je velmi zajímavá osobnost. O jejím původu se již psalo dost, před lety o ní bylo i vyprávění v pořadu Aleše Cibulky v rozhlasovém pořadu. Naprosto souhlasím s tím, že celý seriál byl dost plytký, o jejím bohatém životě toho bylo málo a scvrklo se to na dnes tak populární sexy scény. Skoro bych to nazvala "mnoho povyku pro nic".
Soňa Prachfeldová
30.1.2021 18:23
Zajímavé bádání a dohady, což ovšem nic nemění na tom, že to byla báječná spisovatelka, jejíž Babička a pohádky pro děti se čtou pořád. A krásné filmy, jako Divá Bára a původní Babička jsou nezapomenutelné. Což se o novodobých filmech nedá říct.
Jarmila Komberec Jakubcová
29.1.2021 22:19
Zajímavé postřehy. Seriál mi zaujal, i když jsem první díl bohužel neviděla, protože jsem na Jipce čekala na operaci.
Martina Růžičková
29.1.2021 21:30
O původu Boženy Němcové jsem také leccos přečetla. Ve vašem článku mě zaujala dedukce o jméně spisovatelčiny dcery.
Helena Přibilová
29.1.2021 19:04
Zmíněný televizní seriál o B.N. jsem bohužel neviděla. Před časem jsem četla zajímavý román od Otomara Dvořáka "Lásky princezen kuronských", v němž autor popisuje dramatické osudy Kateřiny Vilemíny Zahaňské a jejích sester. Město Zaháň bych také ráda navštívila.
Jaroslava Handlová
29.1.2021 13:05
Na miniseriál o BN jsem se těšila a nezklamal mě. Tímto článkem jsem si však ještě rozšířila vědomosti a vyprovokoval mne k úvaze o výletu a návštěvě Zaháně (až pomine platnost protivirových opatření).
Lenka Kočandrlová
29.1.2021 11:43
Ze seriálu jsem viděla jen malý kousek,zrovna si B.N. v podání Ani G.,kterou nemusím,zapalovala cigáro....Tak to mi přišlo dost divné a více jsem se nedívala.Mně osobně je jedno,čí dcera Božena N. byla,ale mám ráda její knihy,které jsem četla víckrát a Babiček mám víc vydání...Její pohádky jsou na úrovni,s dnešními mnohdy "výpotky" je nelze poměřovat.
František Matoušek
29.1.2021 09:42
Paní Hošková, v Ratibořicích jsem byl a vím, že chaloupka je jenom pro turisty a že rodina Panklových bydlela v ratejně. A o tom klavíru jsem se dozvěděl z článku Stanislava Motla v r.2012( Praha - /ROZHOVOR, ANIMACE / Publicista Stanislav Motl o tajemství původu spisovatelky Boženy Němcové ,20.1.2012 23:09 aktualizováno 21.1.2012 11:18). Nemám zde v úmyslu se trumfovat, kdo z nás ví o Boženě víc. Jak jsem již napsal níže, článek se mi líbil.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA