Úvodní foto: autorka
Chochloma
24. 1. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martina Růžičková
26.1.2021 19:03
Věro, tyto ruské lidové výrobky jsem znala pouze z výloh Čajky. Jejich název i podrobnosti o výrobě mi zůstaly utajeny až do přečtení tohoto tvého článku. Děkuji za zajímavé informace.
Věra Ježková
26.1.2021 08:22
Děkuji opět. Váš zájem o chochlomu mě potěšil. Do Čajky jsem samozřejmě chodila taky, hlavně se dívat. Berestu neznám, najdu si ji.
Marie Seitlová
24.1.2021 22:09
Věrko děkuji, mám celou jídelní sadu, ale název jsem neznala. Sadu jsem dostala, líbilo se mi to a určitě to nevyhodím. Vystavené to nemám.
Růžena Kuželková
24.1.2021 22:07
Znám,poslala mi mističku Valja ze Žitamíru,bohužel už "padla za vlast",ale byla moc hezká. Taky věky to nevydrží a ta moje byla,když jsem chodila do 6.třídy a museli jsme si dopisovat(prý abychom se zdokonalili),já už si bohužel pamatuji pouze "bulka s máslom a kaťát na kaňkách" a ještě nevím,zda je to správně, :-))
Helena Přibilová
24.1.2021 21:12
V roce 2018 jsme při naší cestě Povolžím navštívili město Saratov. Nezapomenutelným zážitkem pro nás byl oběd v jedné místní restauraci. Příjemné prostředí, milá obsluha, skvělé jídlo, ale největším překvapením byla toaleta s nádherným chochlomovým prkénkem.
Jaroslav Kolín
24.1.2021 21:01
Zajímavé jsou také výrobky z březové kůry - beresty. Jíst se s tím sice nedá, ale je to pěkné. Viz např. https://waitfor.ru/Beresta-is. Co je to beresta najdete ve wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Birch_bark
Hana Polednová
24.1.2021 20:44
Věru, mám také doma jednu takovou lžičku a teď jsem se dokonce od Tebe dozvěděla, jak se vyrábí. Bezva, díky.
Hana Nováková
24.1.2021 20:28
Věrko, nevěděla jsem, že je takto označována malba na známých dekorativních předmětech, které byly vystavovány v Čajce a dalších prodejnách se zbožím ze SSSR. Tatínek ji mamince přivezl z pracovní cesty asi 2 kousky. Já při návštěvě OH v Moskvě v roce 1980 jsem viděla nabídku asi 500 kusů v jednom obchodě. Neskutečně krásná práce. Děkuji za upoutávku
Zuzana Pivcová
24.1.2021 19:33
Věrko, pamatuji si, že takovéto nádobí prodávali kdysi v prodejně Čajka, ale žádný kus z něj nemám. Zato mám ještě keramickou soupravu od Gruzínky z Tbilisi a ta je také krásná. Děkuji.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA