Ilustrační foto: pixabay.com
Alice aneb Opustíš-li mne...
22. 1. 2021Jsou bývalí žáci, kteří vzpomínají na své někdejší učitele, a jsou naopak i učitelé, kterým utkví v paměti někdo z žáků. Někteří fenomenální učitelé si pamatují i po letech celé třídy. To ale rozhodně není můj případ.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Don Pepe
23.1.2021 11:07
Článek jako by vypadl ze stránek Rudého Práva ze 70.let.Také by se hodil do hlásné trouby KSČM Haló novin. Ono Dykovské Opustíš -li mne si přivlastnili komunisté a používali ke kritice emigrace , zvláště se jim líbilo když tam někdo neupěl nebo se mu tam příliš nedařilo. O těch co odešli ani slovo. Byli vymazáni, jejich knihy šli do stoupy, gramofonové desky staženy a filmy zakázány. Někteří museli utíkat před šibenicí.
Autorce bych doporučil si dostudovat v jaké souvislosti Viktor Dyk ono zneužívané sousloví použil.
O emigraci to nebylo. I protektorátní ministr Emanuel Moravec ho používal při kritice zrádné emigrace.
Článek také obsahuje nepravdu, která komunistickou minulost lakuje do růžova. V tehdejší době si nikdo nemohl koupit byt. Byty státní nebo družstevní. Dalo se v rámci šedé ekonomiky za tzv. odstupné koupit právo platit nájem s tím , že po čase se nájemní smlouva převede.
Věra Ježková
23.1.2021 09:28
Zuzko, díky za dojemný příběh. Maminka kdysi o emigraci taky uvažovala, se svým přítelem a se mnou. Jsem moc ráda, že k ní nedošlo.
Olga Škopánová
23.1.2021 08:40
Alice měla velké štěstí, že se němčinu naučila přirozeným způsobem a nemusela se jí šprtat jako mnoho jiných. Měla by svým rodičům poděkovat.
Soňa Prachfeldová
23.1.2021 07:55
Hezký příběh o tom, kde se kdo zrodí, tam se take hodí. Snad dívenka zůstala, snad odešla, kdo ví. Můj strýc žil v Brémách a pořád chtěl, abych u něho žila třeba i s maminkou,byl bezdětný. Maminka tu měla staré rodiče, které by neopustila a mě také ne. Tak jsem zůstala ve své zemi a nikdy jsem netoužila žít někde jinde . Dnešní mladí lidé jsou už jiní, ti jdou za budoucností, za lepším, někdy bez ohledu na vše ostatní. Myslím, že dříve byl ten vztah k naší zemi, k vlastenectví , daleko silnější, bohužel pro nás , pro zemi.
Marie Ženatová
23.1.2021 05:49
Milá Zuzanko, moc děkuji za dojímavý příběh. Já sama jsem po srpnu 1968 měla celkem veliké problémy i v zaměstnání /i když jsem nebyla v žádné politické straně/ - ale hodně jsem psala před tím do novin... Velmi jsem tehdy uvažovala o emigraci - měla jsem celkem slušnou němčinu, ale manžel nechtěl - děti jsme ještě tehdy neměli... Ale nakonec jsem moc ráda, že naše děti mohly vyrůstat a prožít svoje dětství a mládí v naší krásné zemi *
Dana Puchalská
23.1.2021 04:55
Zuzano, napíšu asi to,co už mnozí přede mnou. Nádherné a dojemné vyprávění. Moje dvě spolužačky taky emigrovaly a vím, že jim trvalo hodně dlouho než si zvykly. S jednou si dopisuji, teď už přes @.
Hana Řezáčová
22.1.2021 23:20
Mám spolužačku ze ZŠ, která s mladším bratrem a rodiči emigrovala do USA v r.1968, to jí bylo 15. Po padesáti letech se odhodlala a přijela navštívit bývalý domov ... Narychlo se svolávali spolužáci, abychom se zase všichni sešli. Vzpomínala, jak to bylo pro ni těžké, měla tady kamarádky, těšila se na gymnázium a nejtěžší pro ni bylo tady nechat babičku a dědečka, se kterými bydleli ... Dědeček prý zanedlouho zemřel, podle spolužačky - steskem ... Z jejího vyprávění, i po padesáti letech, byla znát jakási hořkost, ukřivdění, říkala - nikdo se mne neptal ...
Jana Šenbergerová
22.1.2021 23:10
I když původem nejsem Češka, jinde bych žít nechtěla. Jsem ráda, že jsem se narodila právě tady. Osudy lidí bývají často velmi pohnuté. Tvůj příběh je toho důkazem. Jsem přesvědčena o tom, že zažíváme jen to, co zažít potřebujeme. Kdybych měla žít jinde, narodila bych se tam. Díky za zajímavý příběh.
Dana Divišová
22.1.2021 23:06
Zuzko, je to silný dojemný příběh. Nikdy bych neopustila tuto zemi a ve své době za normalizace ani své rodiče. Neumím si přestavit odstřihnout se od rodiny. Moje kořeny jsou tady a zde zůstanou. Za jakoukoliv cenu. Nejsem kočovník, který dovede žít kdekoliv. Ráda cestuju, ale ráda se i vracím. Domů.
Hana Polednová
22.1.2021 22:38
Krásný příběh Zuzko, moc bych Ti přála setkání s Alicí. Kdo ví.......
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA