Manželé Uğur Şahin a Özlem Türeci. Vědecký pár, který stojí za vývojem nové vakcíny. FOTO: wikimedia.org
Pozor, vakcína. Aneb proč lidé věří dezinformacím a riskují životy
22. 12. 2020Vakcínu proti covidu ještě nemají vyzkoušenou a už by to zkoušeli na nás. Vakcína vyvíjená na univerzitě v Oxfordu změní lidi v lidoopy, protože laboratoře pracují s virem vyskytujícím se u šimpanzů. Vakcínu si zaplatil Bill Gates, aby nás zotročil. Tyto poplašné zprávy kolují internetem a lidé jim věří.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Pavla Beranová
24.12.2020 00:04
Tak jsem tady objevila reakci samotného autora a hned jsem se natěšeně pustila do čtení. Hurá, konečně někdo zareaguje na moje dotazy, někdo kdo ví o vakcínách zřejmě vše, nebo alespoň dost na to, aby je propagoval ve veřejném prostoru. Ale bohužel. Moje dotazy jsou zřejmě nepodstatné, neboť ty podstatné už prý byly vysvětleny beze zbytku. Z těch, kdo přece jen nějaké nepodstatné otázky mají, autor ve své reakci udělal prakticky blbce a ty, co s ním nadšeně souhlasí, ani náznakem neodporují, a především neprudí s nějakými přiblblými dotazy, pohladil po hlavičce. A vzhledem k tomu, že se pan autor prezentuje jako sociolog ( nechme stranou, že odborně má k epidemiologii a vakcinologii asi tak blízko, jako já na Plejády) , ráda bych mu připomněla, že existují schopnosti, kterými by měl takový sociolog vládnout. Analytické myšlení, kritický pohled, objevování a orientace v informacích. Proč tedy tak důrazně jednostranný a nekritický pohled na vakcinaci proti Covid ? Inu protože pan Čepelka byl a je především profesionální marketingový manažer. Na tom měl postavenou svou firmu a i nyní, kdy už zřejmě nepodniká, se nějaká ta kačka navíc k důchodu za propagaci vakcín šikne. Tím nechci tvrdit, že tvrzení v jeho článku jsou nepravdivá, nebo naopak pravdivá. Já to nevím a obávám se, že to neví ani sám autor. Ovšem jasně říkám, že závěry které z nich vyvozuje a předkládá čtenářům jako nezvratitelná fakta, jsou vzhledem k neúplnosti informací zde předkládaných (a samozřejmě nejenom zde), vysloveně účelové. Tím samozřejmě neberu nikomu právo uvěřit a s vakcínou se ztotožnit. Sama nejsem striktní odpůrce, ale své kritické myšlení si s dovolením ponechám, nadále budu v této věci bdělá a ostražitá a počkám si, až se mi konečně dostane odpovědí na otázky, které považuji v této věci rovněž za stěžejní. A s dovolením, chtěla bych je od skutečných odborníků z oboru.
Oldřich Čepelka
23.12.2020 19:10
Ještě k R.M. Možná prostě jen nechápete, jak složitý je dnes svět, než se narodí prospěšný vynález.
Pane Zelenko v 20.09, to nejsou názory, co jsem napsal, to jsou fakta. Jak si myslíte, že probíhá klinický výzkum a vzniká nový lék nebo vakcína? Možná byste se s tím mohl podrobně seznámit.
Ivana 19.28: „Máme bezvýhradně věřit tomu, co se nám předkládá, nebo žádat zodpovězení těch zatím nezodpovězených otázek.“ – Žádné podstatné nezodpovězené už nejsou. Kdo odmítá věřit, neuvěří. Hlavně ti přeju, ať tě to nezkosí.
Věro v 23.23, to je OK, že se nenecháš očkovat. Já chci mít jen větší jistotu, že budu žít plnohodnotný život (a že vůbec budu žít), tak mi to za to stojí. Dobře to napsala třeba Jarmila ve 21.25.
Hana Řezáčová ve 23.58: Skvěle vyjádřeno! (Škoda, kdybychom měli někdy jít odmítačům na pohřeb, už bude pozdě, aby nám dali za pravdu… Ale jen možná v jejich okolí nezemřel na covid člověk, který by s očkováním normálně žil…)
Oldřich Čepelka
23.12.2020 19:05
Běžně autor do komentářů nepíše. Ale přečetl jsem si aspoň ty včerejší, snad si to ještě někdo prohlídne. Ke komentářům z 22. 12.:R.Mrázek v 22.49 psal: „Takových rádoby odborníků co něco píšou je plná republika a každý má tu svoji zaručenou pravdu. Léky a vakcíny se testují leta a tady mají za měsíc vakcínu, která je zaručeně proti covidu. Tyhle bláboly…“ – Nesnažíte se vyvracet argumenty jinými fakty (žádné podstatné nejsou), jen se snažíte zpochybnit nebo zesměšnit toho, kdo o věci něco ví. Nemusím být lékař, který někomu něco píchne, abych věděl, o čem mluvím a co jsem napsal. Za měsíc ani ta vakcína nebyla, jestli jste sledoval média od ledna, tak byste věděl, že se připravovala deset měsíců. Ta dlouhá doba minulých vývojů vakcín je zčásti vynucena zdlouhavými procedurami, které se nyní uspíšily (psal jsem o tom) a zkušeností, že vážné vedlejší účinky skoro neexistují po více než 6-8 týdnech (taky jsem o tom dost jasně napsal).Nebudu vás zesměšňovat, i když si o to trochu říkáte.
Jaromír Tomečka
23.12.2020 12:03
Epidemiím se dá zabránit , jestliže bude naočkováno alespoň 70 % obyvatelstva.To by mělo stačit, . S výjimkou těch, kteří mají oslabenou imunitu nebo podobných důvodů nemůžou být očkováni jsou ostatní, kteří se nenechají očkovat jen obyyčejní paraziti. Parazitují na ochotě těch, kteří se nechaji očkovat, protože je to ve prospěch celé společnosti.
Danuše Onderková
23.12.2020 10:22
Nevěřím nesmyslům, jako že se změní DNA Chtějí vyhubit co největší počet lidí apod. Mám dvou hlavu. Je to už dlouho (15-20 let) co mne zdr. sestra přesvědčila, že je výhodné nechat se očkovat proti chřipce. I když jsem neměla problémy s chřipkou, nebývala jsem nemocná, tak po dlouhém přemlouvání jsem podlehla a očkovat jsem se nechala. Za pár dnů jsem dostala takovou chřipku, že jsem byla 14 dní na nemocenské a pomalu jsem nevěděla co se se mnou děje. Další očkování jsem omítla a odmítám dodnes. S chřipkou nemám problém. Proto i nyní zvažují očkování proti covidu a zatím převládá mé jasné ne, takže žádné očkování. Možná svůj názor časem změním, ale zatím mám pevné rozhodnutí.
Helena Votíková
23.12.2020 10:01
"Nebo se do té doby vyvine očkovací látka a riziková skupina se proočkuje. Bude to jako se spalničkami." - vyňato z rozhovoru s panem profesorem Pirkem před 8měsíci. Článek pana Čepelky je velice srozumitelně napsán. Několik let se nechávám očkovat proti chřipce a chřipkovou epidemii slušně proplouvám. Takže je to tak jak píše Jarmila. Přeci ty svoje toulavý boty ještě nepověsím na hřebík.
Jan Zelenka
23.12.2020 09:49
Ta vakcína je kromě starosti o zdraví lidí především obrovský farmaceutický byznys. To především. Není vyzkoušená, řada vědců zcela seriózně varuje před dlouhodobými následky. Nejsem ovce, abych se zařadil do davu obdivovatelů a tleskal známým aktivistům, jako je pan Čepelka.
Olga Škopánová
23.12.2020 07:15
Pane Čepelko tleskám vám konečně seriozní informace jen se obávám že bojujete s větrnými mlýny stejně jako don Kichot.
Petr Bělka
23.12.2020 06:42
..a přesně takoví zoufalci, jako je autor článku, vytahují ze řad odpůrců jen názory a hesla primitivů (kteří tam samozřejmě také jsou, jako ve všech skupinách lidí). Osobně jsem stál v Praze na demonstraci vedle prof. Pirka, ty hrdino a nositeli pravdy.. Víš o vakcínách stejné h*vno jako my ostatní. Rozdíl je jen v tom, že my slepě nevěříme těm našim "spasitelům". Pokud si myslíš, že jde někomu o tvé zdraví, jsi naivní jako předškolní dítě. Amen.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA