FOTO: archiv Heleny Přibilové
Vánoční putování Sýrií v době klidu a míru
21. 12. 2020Září 2013 - na ruské televizi sledujeme záběry ze starobylé křesťanské vesnice Maaloula v Sýrii, kde se dodnes mluví jedním z dialektů aramejštiny, jazyka Ježíše Krista.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
21.12.2020 20:52
20.12. 2019 byl zde zveřejněn můj článek O xenofobii a víře. Toto téma zde není bohužel příliš frekventované. Oblíbenější jsou jednoduchá témata. Já se historii, zejména starověku a náboženství, věnuji už dlouhá léta.
Helena Přibilová
21.12.2020 20:02
Pane Zelenko, děkuji za krásný příspěvek. Podle mého názoru, ti lidé, kteří toto v Sýrii udělali, nejsou skutečnými muslimy. V jiných islámských zemích jsme se setkali s muslimy, kteří těch 5 pilířů víry důsledně dodržují. Příkladem může být Malajsie, Indonésie, Omán, severní Jemen, Maroko nebo Irán. Rovněž Pákistánci, s nimiž jsme přišli do styku (v samotném Pákistánu jsme nebyli), byli těmito pravověrnými muslimy. Máte pravdu ohledně Ježíše Krista, je muslimy uznáván jako prorok Issa.
Jan Zelenka
21.12.2020 19:43
Tuto cestu vám upřímně závidím. O Přední východ se zajímám už delší čas. Bohužel ta dlouholetá válka památkám nepřeje, tím spíš, že ta dnešní forma fundamentálního islámu, praktikovaná Daešem, nemá mnoho společného s učením proroka Mohammeda. Kde zůstalo těch známých 5 pilířů víry? Velká Umajjovská mešita je nádherná. Do minaretu Issy - Ježíše Krista, v předvečer soudného dne, má sestoupit Ježíš, který je jedním z čelných islámských proroků a má zde bojovat se silami zla. Toto eschatologické pojetí vyznávají všechna tři abrahámovská náboženství. Ale každé po svém. Na jeruzalémském Skalním dómu, což je jedna z nejkrásnějších islámských staveb, je nápis - modlete se za našeho proroka Ježíše Krista. Ovšem dnešní fundamentální islám je zlo, kterému je třeba se postavit vší silou.
Martina Růžičková
21.12.2020 19:22
Velice zajímavý článek o těchto těžce zkoušených místech s bohatou historií. Krásné fotky.
Danka Rotyková
21.12.2020 13:53
Z toho hloupého vandalismu je mi smutno. Jsem ráda, že jsem ve svém životě mohla vidět alespoň některé památky, možná za 50 nebo více let to nebude možné. Nevím kdo napsal, že svět je krutým místem pro život, ale měl pravdu.
Článek je pěkný, snímky nádherné .... děkuji.
Margita Melegova
21.12.2020 13:47
Hnusne valky, nici lidem zivot i nenahraditelne historicke pamatky, pekne fotky jsou uz minulosti, obrovska skoda.
Vladislava Dejmková
21.12.2020 13:30
Oceňuji článek, dozvěděla jsem se mnoho nových věcí. A samozřejmě fotografie, ilustrující obsah článku. Jsou to místa, kam se nikdy nepodívám. Ale horší je, že trpí lidé a mnoho památek je zničených.
Hana Nováková
21.12.2020 10:04
Z hlediska historických památek tam musí být krásně a je nebo spíš bylo určitě co si prohlédnout. Škoda jen, že díky fanatikům je mnoho zničeno a už nikdo to nedá dohromady.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA