Lubomír Satora: Pes může být pro pohřešovaného poslední nadějí
Lubomír Satora při výcviku. FOTO: archiv L. Satory

Lubomír Satora: Pes může být pro pohřešovaného poslední nadějí

11. 12. 2020

V češtině poprvé vyšla kniha Základy mantrailingu. Jejího autora Lubomíra Satory jsme se zeptali, jak postupovat při výcviku psů pro vyhledávání ztracených osob.

knihy
Hodnocení:
(6 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lubomir Satora
Způsob pátrání, o kterém píšete je s největší pravděpodobností schéma plošného prohledávání terénu, kde vyšetřovatel určí, které prostory je nutné prohledat, kde by se pravděpodobně mohla hledaná osoba nacházet. I proto se vám může zdát, že se hledá na špatném místě. Za to ale kynologové nemůžou, protože mají prostor daný. Trasu mantrailingového psa si psovod zaznamenává, ale pokud je to součást policejního spisu, tak zveřejnit může jenom Policie. Tyto záznamy jsou důležité z hlediska budoucích pátrání pro psovody.
Lenka Kočandrlová
Vždycky si říkám,když je ve zprávách pořad o tom,že se někdo ztratil a hledají ho spousty lidí a se psy,málokdy se člověk dozví,že dotyčnou osobu našli,mnohdy již mrtvou.Ale skoro nikdy k tomu nedají mapku,kde ho hledali a místo,kde se našel.Mám totiž pocit,že se obvykle hledá na špatném místě, když už občas tu mapku dají,tak je to zcela jasné,že to tak bylo....
Eva Mužíková
Děkuji za odpověď pane Satoro. Stejně to je obdivuhodné, co vše lze psa naučit. Já jsem velký pejskař, hodně jsem toho se psy dokázala. Takže vím, že když se psům porozumí, člověk s nimi dokáže neskutečné...
Lubomir Satora
V knize o tom info je, ale zjednodušeně jde napsat, ze ty osoby, co jsou na místě startu pes nehledá, protože je už ztotožnil a hledat je nemusí a hledá jenom ten pach, který mu chybí.
Eva Mužíková
Opr: .. nežli jen osoba hledaná
Eva Mužíková
Obdivuhodná práce. Zaujala mne zmínka o tom, že jsou li na jednom předmětu pachové stopy jiných osob, nežli osoby hledané, musí být před hledáním tyto další osoby na místě přítomné. Zajímalo by mne, jak si ze všech těch pachů pes vybere tu správnou. Asi bych odpověď nalezla v této knize....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%