Zanedbaný dvorek ve Šlikově ulici majitelé přebudovali v pohodlné zázemí. FOTO: archiv Petra Sojky
Petr Sojka: Pražské dvorky mají mnohdy velmi pestrý život
5. 12. 2020Jsou v nich zahrádky, prostory pro aktivní odpočinek a místo pro setkávání obyvatel. V knižní novince nakladatelství Grada nazvané Pražské dvorky, její autor Petr Sojka poutavě vypráví o životě v těchto ojedinělých místech.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Hašková
8.12.2020 08:37
Ve svém dětství jsem bydlela na Smíchově v domě kina Arbes. Tenkrát, v 50. letech byly propojeny všechny dvorky dohromady mimo našeho, byl asi o dva metry výše kvůli kinu. Z ostatních dvorků vznikl krásný prostor, kde byly květiny, keře a hřiště pro děti. Chodila jsem tam skrze vedlejší dům, kde bydlela moje teta. Tenkrát byly všechny domy ještě otevřené, ještě se tolik nekradlo, a do spojených dvorků se mohlo z ulice skrz kterýkoliv dům v bloku. Teď už jsou zpátky dvorky zase ohraničené. Škoda, bylo to krásné.
Martina Růžičková
7.12.2020 07:39
Dvorky a tzv. vnitrobloky mohou mít velké kouzlo. Jako malá jsem měla jako nedělní procházku nejraději tu po Starém Městě. Táta starou Prahu výborně znal a vodil nás průchody přes staré dvorky a plácky. Byly tenkrát šedé a neupravené, ale byla to romantika. Dnes se do mnoha z nich nedá dostat. Bohužel jsem si také ty tátovy průchody nezapamatovala... Z těch nově upravených znám a obdivuji třeba krásně upravený dvorek u kavárny Alchymista. Kniha je fajn počin.
Dana Puchalská
6.12.2020 00:15
Bude to určitě zajímavé čtení. Kamarádka z dětství bydlí ve starém
činžáku a když jsem viděla ten obyvatelný a krásný dvorek, nenašla jsem slov. Tak krásně si jej obyvatelé okolních domů opravili.
Daniela Řeřichová
5.12.2020 12:28
Gratuluji Petrovi Svojtkovi k další skvělé iniciativě. Zmíněné dvorky vypadají úžasně. V Praze je dost takových zákoutí i s posezením nebo minivinárničkami, zejména na Vinohradech. Škoda, že v našem vnitrobloku se majitelé nedomluví a ze zdejších restaurací se line hukot a nelibá vůně z kuchyně.
Věra Ježková
5.12.2020 08:49
V pořadu Z metropole vysílala ČT1 o pražských dvorcích velmi hezký seriál.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA