Ilustrační foto: ingimage.com
Audioknihy nejen baví, ale i zachraňují životy
20. 11. 2020Přišli o zrak. Někteří postupně, někteří téměř ze dne na den. Mnozí z nich velmi rádi četli. Nebýt současné velké nabídky audioknih, jejich už tak těžké životy by byly ještě těžší. Jenže audioknížky se nyní staly fenoménem. Vstoupily do našich životů a udělaly je prostě příjemnější.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Iva Vávrová
22.11.2020 22:04
Souhlasím s názorem, že knihy ulehčují a obohacují život a pokud člověk ztratí
možnost jimi listovat a radovat se z těch papírových, je pro nej záchrana, ze existuje tato alternativa, kterou někteří preferují. Jsem knihovnice a navíc moje maminka byla velká čtenářka, která par let před devadesatkou už nemohla číst, audioknihy také využívala a tenkrát bohužel nebylo ještě tolik titulů k dispozici. Sama jsem po operaci šedého zákalu a děsí mě můj s věkem se zhoršující zrak,ale nedokážu knihám odolat a mám velkou “spotřebu”, i když dávám přednost těm tištěným. Bez knih by byl můj život mnohem pustší a moc se bojím, abych nedopadla jako maminka. Jsou jeho důležitou součástí a jsem ráda i za všechny technické vymoženosti, internet, skype, chytrý mobil, chytřejší než já,ze nám zejména v této složité době pomáhají být v pohodě. Přeji všem hodně zdraví ,sil a krásných knih.
Jana Šenbergerová
22.11.2020 14:40
Kdybych si nenechala spravit oči především na čtení, určitě bych tuto vymoženost také využívala. Vzhledem k tomu, jak rychle jde technický pokrok kupředu, zdá se mi, že tištěná kniha má mnohem delší životnost. Její nevýhodou je především to, že časem zabírá hodně místa.
Jaroslav Kolín
21.11.2020 12:32
Já, kupodivu, audioknihy nemusím. Jednak mám po operaci šedého zákalu pořád ještě dobré vidění, jednak mohu rozečtenou knihu kdykoliv odložit. A pokud nechci rušit okolí, musím mít sluchátka, což mi také vadí. Ale věřím, že v popisovaných případech jsou audioknihy přínosem, takže proč ne.
Zdenka Jírová
21.11.2020 01:24
Také už přemýšlím, že si pořídím něco, abych mohla audioknihy používat. Horší se mi zrak a večer už někdy číst vůbec nemohu. Jen zatím nevím, co k tomu budu potřebovat. Může mi někdo poradit ?.
Danka Rotyková
20.11.2020 19:27
Audioknihám fandím a do budoucna by pro mne mohly být zábavou číslo jedna. Čtu ráda, ale oči tolik nesnesou. Je to prostě vymoženost, o které se minulé generaci ani nezdálo.
Jana Kollinová
20.11.2020 13:12
Audioknihám jsem propadla před několika lety. Nemohu si půjčovat knihy v knihovně, protože obvykle již po přečtení několika stránek začínám urputně kýchat, slzí mi oči a namísto pohody z literárního zážitku mám problém minimálně na tři dny. S novými knihami tento problém nemám a protože jsou ve stejné cenové relaci dnes audioknihy, moje volba je jasná. Mám bohatou audioknihovnu. Při poslechu skvostů mé knihovny mohu vykonávat spoustu činností. Není to levná záležitost a tak jako seniorka hlídám nabídku slev. Dostupné jsou i velmi zajímavé tituly.
Martina Růžičková
20.11.2020 10:01
Plně souhlasím s nadpisem tohoto článku. Moje maminka ke konci života ztrácela vzhledem ke kombinaci několika závažných očních chorob zrak. Poslední dva roky již byla zcela nevidomá. Náplní jejích dní se z stal z velké části poslech rádia, CD s klasickou hudbou, kterou celý život milovala, a audioknih. Ty jsme jí kupovali ke každé příležitosti, půjčovali z Městské knihovny v Praze a hlavně stahovali z Macanovy knihovny pro nevidomé. Této posledně jmenované instituci nepřestanu být nikdy vděčná za tuto úžasnou službu postiženým lidem. Mamince audioknihy pomohly s překonáváním těžkého postižení. Nikdy nezapomenu, jak se smála při poslechu u svých oblíbených audioknih s Aristokratkou, Postřižinami, či Panu Kaplanovi, co má třídu rád.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA