To je ale názvů pro jednu dobrotu
Ilustrační fotografie z pixabay.com

To je ale názvů pro jednu dobrotu

14. 11. 2020

Přátelé,

k vytvoření mého článku mě inspirovala jedna odrůda tolik oblíbeného ovoce, a tím je bezesporu hruška.

A ta, o které dnes píšu, je původní česká zimní odrůda ze severu Čech - Mostecka. Datuje se již od 18.století.

Vyšlechtil ji sedlák W. Gallin.

Strom má mohutnou korunu a je velmi odolný proti mrazu. 

 

Sklízí se ještě tvrdá, změkne až po uložení do sklepa. Sklizeň probíhá zpravidla v říjnu a konzumuje se od listopadu do března. Někomu připomíná svým tvarem jablko. Ano, plody nejsou velké, ale zato jsou velice sladké. Takže v této době bychom si na ní mohli pochutnat. 

Hruška koporečka

Ostatně posuďte sami, kolik krásných názvů dali naši předci právě jí :

Máslovka, Koprčka, Kobrčka, Kulma, Hruška knížete Švarcenberka, Knížecí tabulová, Muškatelka zimní,Muškatelka turecká, Muškatelka velká,  Zbuzanka, Postoloprtská, Lieglova máslovka, Máslovka koprčská. 

Ale dočetla jsem se, že se opět tato hruška s úspěchem pěstuje a to mě potěšilo. 

Nevím, jaká je obliba hrušek u vás, ale já je mohu jíst v jakékoliv úpravě. 

Už jste vyzkoušeli - - - smažené hrušky? 

Je to recept opravdu jednoduchý, ale výsledek opravdu stojí za vyzkoušení.

Suroviny :4 zralé hrušky, 2 lžíce rumu, moučkový cukr, vanilkový cukr, olej, ovocný sirup, citrónová šťáva

Oloupané hrušky rozkrojíme na půlky, odstraníme jádřince, každou půlku rozkrojíme na 4-5 šikmých plátků, pokapeme je citrónovou šťávou a rumem, posypeme moučkovým cukrem a necháme proležet. Před podáním namáčíme okapané kousky hrušek v těstíčku(základní je dole pod článkem), vkládáme je do rozehřátého oleje a usmažíme po obou stranách do růžova. Horké hrušky posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Podáváme se zředěným ovocným sirupem smíchaným s rumem a citrónovou šťávou od proležení hrušek. 

Těstíčko

1/8 l mléka, asi 12 dkg polohrubé nebo hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr, špetka soli. Někdy dávám do těstíčka i bílé víno. Hned má těstíčko lepší chuť. Ale to pochopitelně dám méně mléka. Jak vidno, fantazii se meze nekladou. 

 P. S. Jak vidíte, na hrušky si  rády sedají i sýkorky. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
To musí být náramná dobrota! Hrušky mám moc ráda.
Miluše Hasenohrlová
Dano,hezky napsaný článek.Hrušky mám moc ráda,hlavně ty zelené a ne moc zralé.Na zahradě máme asi 4 druhy, ale koprčky znám už jen z dětství, u nás na severu lemovaly všechny silnice..Ty vydržely i po vánocích.Recept vypadá dobře, sladké mám ráda,určitě vyzkouším.
Daniela Řeřichová
Dano, ty se vyznáš a tolik rozkošných názvů k tomu. Hrušky mám ráda syrové. Recept je zajímavý, ale obávám se, že pro mne moc sladký. Ale nikdy neříkej nikdy, že?
Jitka Hašková
Já mám hrušky ráda, ale raději je jím syrové. Název máslovka znám, ty měl můj strýček na zahradě v Černošicích.
Eva Mužíková
Včerejší velká hruška, kterou jsem s chutí snědla před spaním udělala své:))) Ale jinak mám hrušky moc ráda...
Zdenka Soukupová
Znám název máslovka, mívali jsme ji doma. Ostatní názvy jsem nikdy neslyšela. A hrušky mám ráda.
Anna Potůčková
Hrušky mám moc ráda, zejména ty kompotované. A smažené hrušky musím někdy vyzkoušet! Díky za tip!
Naděžda Špásová
Hrušky jsem jako dítě měla ráda, teď už je nejím kvůli střevním problémům.
Zuzana Pivcová
Upřímně říkám, že od hrušek mě vždy odradila jadérka, která mi zůstávala v zubech. Jinak ale mají moc dobrou chuť.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.