Foto: autorka
Z mých toulek Prahou – tentokrát podzimní Brumlovkou
30. 10. 2020Přemýšlela jsem, odkud se mohl vzít název Brumlovka. Že by zde kdysi brumlali medvědi, jak pravila jedna má vnučka? To asi těžko. A tak jsem zapátrala a zjistila, že…
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Hošková
31.10.2020 14:23
Díky za příspěvek, pane Kolíne, k jazykové diskusi :-)) ! Ráda jsem se poučila - měla jsem i v plánu podívat se na vznik jmen některých čtvrtí. Obvykle v tom nejsou žádné taje, protože, jak píšete, skutečně se prvotní jména dávala podle majitelů či obyvatelů místa. Na Kobylisy jsem se chtěla zaměřit a vy jste mne předběhl ! :-)) . Pak se to časem zvrtlo všechno ve zkomoleniny. Jinak pro Zuzku: vypravit se na nějaké místo po 35 letech bývá docela dobrodružství a někdy bývá člověk i v šoku ! :-))
Jaroslav Kolín
31.10.2020 12:06
Tak k Ďáblicím a Kobylisům jsem ve své knížce našel toto: Ďáblice mají nejstarší doklad z roku 1253 (Davlicz) a ve starých dokladech má jméno vždy podobu Davlice, která je odvozena čelední příponou -ice z nedoloženého a málo jasného osobního jména Davel (srv. Davle) a znamenala "ves lidí Davlových". Od poloviny 14. století se objevuje též podoba Dablice, změněná později lidovou etymologií na Ďáblice (poprvé 1854), tzn. metaforicky "osada lidí ďáblových". Kobylisy jsou písemně zmíněny až v roce 1297 (Cobolicz). Místní jméno se obvykle chápe jako přezdívka původních obyvatel osady, byť velice kuriózní. Původní podoba Kobolisy ukazuje, že snad šlo o osadu lidí, "kteří se lísají ke krkavcům" (tedy metaforicky "ves šibeničníků". Místní jméno mohlo též vzniknout z Kobylolisy "ti, kteří se lísají jako kobyly". Byly podány i jiné výklady, stejně nejisté a diskusní. :-)
Martina Růžičková
30.10.2020 19:22
Pěkně upravené prostory mezi budovami. Brumlovku blíže neznám. Hezké fotky.
Helena Votíková
30.10.2020 17:56
Tak tady to moc neznám :-). Jsou i místa, která probouzí fantazii - Ďáblice, to tu řádili ďáblové? Kobylisy - divná to čtvrť, protože tu asi lisovali kobyly... a jsou i další.
Dana Puchalská
30.10.2020 14:05
Jsem na tom stejně jako Zuzana. A ejhle on je to moc krásný koutek naší matičky stověžaté.
Jitka Hašková
30.10.2020 14:05
Brumlovku jsem objevila už v r.1984, když tam ve sportovním centru v jedné tělocvičně, jsem vedla kurzy jógy. Teď už to tam vypadá úplně jinak. Děkuji za přiblížení nové Brumlovky.
Daniela Řeřichová
30.10.2020 10:57
Pěkný článek o poměrně neznámém místě. Za rohem bydlí vnouček, takže to tam znám, je to opravdu hezky zkultivované.
Zuzana Pivcová
30.10.2020 10:13
Jano, když místo cesty metrem zvolím od nás z Chodova autobus 170 na Budějovickou, jezdím přes Vyskočilovu a Brumlovku. Přitom jsem tam ještě nikdy nevystoupila, žila jsem v domnění, že tam jsou jen samé firemní prostory. Jakmile to půjde, hned to napravím. Na Brumlovce, tedy staré, jsem byla kdysi na mezinárodní výstavě koček, a to bude tak 35 let. :-D Díky za inspiraci.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA