Jak se zrodil nápad na využití použitých lahví?
Bavili jsme se před léty s kolegou v hospodě o tom, co se děje s těmi použitými lahvemi, kam mizí? Jsou přece krásné a mají svou estetickou hodnotu. A tak jsme po malých krůčcích začali ty lahve sbírat z barů a restaurací, které nám je ochotně nechávají, protože se nemusí starat o jejich odvoz k recyklaci. Těch možností, kde sehnat staré lahve, je spousta. Máme už také velkou základnu fanoušků, kteří nám sami sklo vozí. Vyrábíme od roku 2014.
Ten nápad je český originál?
S použitými lahvemi určitě pracuje spousta firem na světě. Snad každý sklář si alespoň jednou za život seřízl starou lahev a udělal z ní vázičku či sklenici na vodu. Ale takhle, jak to děláme my, že zbavujeme lahve etiket, starých usazenin a dokonale je čistíme, to pokud vím nedělá nikdo. Taky u toho málokdo vydrží, je to poměrně zdlouhavá ruční práce. Když si ty lahve přivezeme, musíme je roztřídit. Ne všechno se nám hodí a už víme o jaké barvy či tvary mají zákazníci zájem.
Jste ve výrobě soběstační? Jak vzniká nový skleněný předmět?
Potom, co se lahev rozdělí, uřízne se a nahrubo brousí. Hranuje se vnější a vnitřní hrana a následně jemní. Poslední část práce je otavování. Tady bohužel v naší dílně není plyn, který je zapotřebí k provozu pece. Takže to otavování děláme ve sklárně v Novém Boru. Při 1100 stupních v otavovací peci povrchové napětí skla ho zatáhne do vysokého lesku a když se ta sklenice ochladí, je jako nová.
Co znamená název vaší firmy SRNA?
Je to jednoduchá zkratka. Sklo, Recyklace, Nápad, Alchymie. A tak jsme si tu srnku dali samozřejmě do značky.
A jaká je Vaše původní profese?
Já jsem fotograf a sochař. Až po vysoké škole jsem se postupně učil sklářskému řemeslu. Propadl jsem té vášni práce se sklem a je mi moc líto, že ta profese pomalu zaniká. Je to dřina, ruční práce. A dnes je bohužel dost jiných možností jak si lehce vydělat na živobytí.
Kolik výrobků vyrobíte měsíčně?
Záleží na poptávce. Často jsou to tisíce. Vyrábíme i na zakázku pro firmy a jednotlivce. Od sedmi kusů děláme různé dárkové sety, pískujeme rozličné obrázky či loga podle zakázky. Je před námi ještě jedna velká výzva, a to je malování na sklo. Počítám, že to se ještě budeme muset naučit.
Jistě se Vám vše pokaždé nepovede. Co s tím děláte?
To, co opravdu neodpovídá kvalitě, se rozbíjí na střepy a odváží do recyklovaného odpadu. Výrobky, které mají drobnou povrchovou vadu, rozdáváme různým neziskovým organizacím, například do kaváren, v nichž obsluhují handicapovaní.
Kde si mohou zájemci sklo SRNA koupit a nemáte obavy, že se současná krize podepíše i na Vaší práci?
Byli jsme zvyklí prodávat na různých řemeslných trzích a design marketech. Loni jsme si zřídili e-shop a tím jsme svůj prodej zprofesionalizovali. Zároveň se snažíme držet přátelské ceny našeho zboží. Jde o recyklované sklo a to by mělo být cenově dostupné, aby se dostalo k co největšímu počtu zákazníků. Věřím, že takové menší firmy a studia jako jsme my, se udrží. A také pevně věřím, že lidé budou mít stále zájem obklopovat se hezkými ručně dělanými věcmi.