Úvodní foto: https://pixabay.com/cs/images/search/moskva/
O xenofobii s úsměvem XX: Rusové
25. 10. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
27.10.2020 07:23
Velká široká ruská duše, moc hezké. Myslím, že svoji zem velmi milují.
Jan Zelenka
26.10.2020 19:23
Evo, vše je relativní, i ten pojem - lépe. Každý ho vnímáme jinak. Mění se hlavně struktura státu, společnosti a životní hodnoty. A my, věkem starší, to vnímáme hůře, než ti mladí.
Eva Mužíková
26.10.2020 17:12
.... jsem jako ti Rusové, také říkám, že za časů mého mládí bývalo lépe...
Věra Ježková
26.10.2020 06:42
Děkuji vám. :-) Ruská duše je jedinečný fenomén. Nádherně ji líčí ruská literatura (viď, Jendo). Ruština se mi líbí; uvedená srovnání se třemi jazyky moc ne. Díky skvělým vyučujícím na VŠ, včetně rodilých mluvčí, a pobytu v Rusku jsem se ji naučila velmi dobře. Při studiu jsem záhy poznala, že se skládá ze samých výjimek. To mě ale bavilo, mám ráda gramatiku. Dokonce jsem z ní psala diplomku – na stroji s azbukou.
Jan Zelenka
25.10.2020 17:31
Věrko, je pěkné a částečně vystihující, je ale jasné, že postihnout duši ruského člověka není vůbec jednoduché a ani Želvisova kniha to zřejmě není schopná zcela naplnit. Jsem moc rád, že jsem se díky své posedlosti knihami a antikvariáty mohl seznámit s vynikajícími díly ruské klasiky. Čechov, Dostojevskij, Gončarov, Němirovič-Dančenko, Turgeněv, Puškin, nebo Tolstoj. To jsou ty správné prameny poznání. Ale díky tvým článkům jsme mohli nahlédnout i do toho, nám třeba méně známého světa. Za to ti patří velký dík.
Jitka Hašková
25.10.2020 16:19
Věro díky. Myslím, že to na na ně sedí. Ještě bych tam přidala roztahovačnost.
Zuzana Pivcová
25.10.2020 15:35
Vím, že se kdysi zvažovalo, že by i Rusové psali latinkou, ale oficiálně k tomu nedošlo. Stačí, když přepisují (třeba v přihlašovacích formulářích) jména, jako třeba badatelé ve vojenském archivu, to jsme se pak vždycky dohadovali, jak se ten návštěvník opravdu rusky jmenuje.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA