O xenofobii s úsměvem XX: Rusové
Úvodní foto: https://pixabay.com/cs/images/search/moskva/

O xenofobii s úsměvem XX: Rusové

25. 10. 2020
Můj příběh
Hodnocení:
(5.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Velká široká ruská duše, moc hezké. Myslím, že svoji zem velmi milují.
Jan Zelenka
Evo, vše je relativní, i ten pojem - lépe. Každý ho vnímáme jinak. Mění se hlavně struktura státu, společnosti a životní hodnoty. A my, věkem starší, to vnímáme hůře, než ti mladí.
Eva Mužíková
.... jsem jako ti Rusové, také říkám, že za časů mého mládí bývalo lépe...
Věra Ježková
Děkuji vám. :-) Ruská duše je jedinečný fenomén. Nádherně ji líčí ruská literatura (viď, Jendo). Ruština se mi líbí; uvedená srovnání se třemi jazyky moc ne. Díky skvělým vyučujícím na VŠ, včetně rodilých mluvčí, a pobytu v Rusku jsem se ji naučila velmi dobře. Při studiu jsem záhy poznala, že se skládá ze samých výjimek. To mě ale bavilo, mám ráda gramatiku. Dokonce jsem z ní psala diplomku – na stroji s azbukou.
Jan Zelenka
Věrko, je pěkné a částečně vystihující, je ale jasné, že postihnout duši ruského člověka není vůbec jednoduché a ani Želvisova kniha to zřejmě není schopná zcela naplnit. Jsem moc rád, že jsem se díky své posedlosti knihami a antikvariáty mohl seznámit s vynikajícími díly ruské klasiky. Čechov, Dostojevskij, Gončarov, Němirovič-Dančenko, Turgeněv, Puškin, nebo Tolstoj. To jsou ty správné prameny poznání. Ale díky tvým článkům jsme mohli nahlédnout i do toho, nám třeba méně známého světa. Za to ti patří velký dík.
Jitka Hašková
Věro díky. Myslím, že to na na ně sedí. Ještě bych tam přidala roztahovačnost.
Zuzana Pivcová
Vím, že se kdysi zvažovalo, že by i Rusové psali latinkou, ale oficiálně k tomu nedošlo. Stačí, když přepisují (třeba v přihlašovacích formulářích) jména, jako třeba badatelé ve vojenském archivu, to jsme se pak vždycky dohadovali, jak se ten návštěvník opravdu rusky jmenuje.
Naděžda Špásová
Věrko, k tomu jen dodám, že tento národ fakt nemusím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

19%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%