Pracovat 35 let? To je moc, lidé pak na důchod nedosáhnou, varuje ombudsman Stanislav Křeček
Ombudsman Stanislav Křeček. FOTO: ochrance.cz

Pracovat 35 let? To je moc, lidé pak na důchod nedosáhnou, varuje ombudsman Stanislav Křeček

7. 10. 2020

Současné nastavení důchodového systému povede k nárůstu počtu seniorů, kterým nevznikne nárok na starobní důchod. Po roce 2010 totiž došlo ke zpřísnění podmínek, které jsou v rámci zemí EU mimořádné a minimální doba pojištění pro získání starobního důchodu se postupně prodloužila až na 35 let.

důchody penze
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Do důchodu jsem šla o 2 roky dříve a bylo mně započítáno celkem 41let práce. Takže těch 35 let je dle mého akorát, pokud se tam do ní započítají studia, péče o dítě, péče o nemocné a nemohoucí
Magda Škodová
S tím studiem je to takové rozporuplné - moje nástupkyně v zaměstnání v jednatřiceti letech "dostudovala" na bakaláře, do té doby nebyla legálně zaměstnaná (i když jsem ji několikrát potkala jako servírku). Po půl roce práce odešla na rizikovou mateřskou a hrozně se divila, že má nárok pouze na rodičovský příspěvek. Takže pokud takové studium, tak bych ty potřebné roky ještě zvýšila.
Jan Ciprys
Nejvyšší čas aby šel p.Křeček od válu přestal psát nesmysly našel si nějaký solidní pension pro seniory u užíval si podzim života zbytečně čeří vodu!!!!!
Marie 00000
Započítat by se měla doba mateřské, rodičovského příspěvku, studia (do určitého věku), péče o nemocného, invalidita. V ostatních případech, jako je celoživotní pobírání sociálních dávek, bez zájmu o práci nechat vybírat popelnice.
Ladislava Tesařová
Já s panem Křečkem souhlasím, máme nejdelší povinnou odpracovanou dobu na důchod a bude přibývat lidí, co to budou těžko dávat. Až se přestane do odpracované doby počítat celé studium, bude to mazec. Půjde-li dítě do ZŠ s odkladem, může to být i v 8 letech+9 ZŠ+4 SŠ+6VŠ=27let. A to nepočítám, že se může někde zadrhnout. 27+35=62......no a do 65 let, žádná velká rezerva. Jsou lidé, kteří za celý život neonemocní, nepřijdou o práci a vezmou jim potomka do školky hned, když to potřebují, nepotřebují se postarat o nemohoucí rodiče a pod.........ale myslím, že realita je někde jinde. ☻
Věra Halátová
Já jsem odpracovala 43 roků. Nikdy jsem nebyla nemocná, při dětech jsem nebyla doma 3 nebo 4 roky, to nebylo možné. Střední a vysokou školu jsem mohla vystudovat při zaměstnání. Jestliže kdokoliv řádně studuje na denním studiu na střední a vysoké škole, tak vysokou školu ukončí státními zkouškami ve svých 24 letech, lékaři, veterináři a architekti v 25 letech svého věku. 24+35=59, 25+35=60. Anebo se mýlím?
Daniel Visnovsky
René Berger Mateřská a rodičovská samozřejmě náhradními dobami pojištění jsou. Stejně jako Vaše ZVS. Navíc, jsou i dobami vyloučenými.
Daniel Visnovsky
Simona Vallová Pokud Vám něco neštymuje, je to dosledek jen a pouze toho, že máte špatné štymovadlo. Protože ono existuje cosi, jako náhradní doba pojištění, a do této se například počítá i příprava na zaměstnání, a to od dokončení povinné školní docházky. Takže, pokud někdo šwel na gympl z osmičky, a je mu 53 let, tak může mít teoretřicky až 38 let doby pojštění. Náradní doby pojištění mezi ukončením školní docházky a 18 rokem života se započítává, pokud byla získána před 31.12.1995. Mateřská, a doba pobírání rodičovského příspěvku, stejně jako podpůrčí doby v nezaměstnanosti, ZVS jsou samozřejmě náhradní doby pojištění.
Margita Melegova
Nemohu souhlasit, matky z okrajovych oblasti republiky po materske tezko hledaji praci kvuli detem predskolniho veku, nedostatek mist ve skolkach, jeste pracujici babicky ,spatne dopravni spojeni je v mnoha pripadech duvodem ze zustanou v domacnosti nez deti podrostou a za to je nekdo chce trestat tim, ze nebudou mit odpracovano 35 let na duchod. Na jedne strane slysime o nizke porodnosti a na druhe strane budeme matky trestat ze pecuji o deti a dovoli si nepracovat plnych 35 let.
Mirek Hahn
Kdyby to byl jediný problém v důchodové agendě, bylo by to fajn..... Nevidím nic hrozného na tom, že doba pojištění ( odpracovaná ) bude kratší. Důchody na hranici "odpracovanosti" budou nízké, protože tam bude nižší výpočet dle zásluhovosti. Nevidím velký rozdíl mezi nízkým důchodem nebo sociálními dávkami. Je to sice vypláceno z jiné kapitoly ale pořád ze stejné státní kasy plněné našimi daněmi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%