Ilustrační foto: ingimage.com
Babičko, dostaneš přáníčko. Nejpitomější projevy úcty k seniorům
5. 10. 2020
Oslovování cizích lidí výrazy babička a dědeček, vyjadřování se pomocí zdrobnělin, rozdávání bezcenných dárků. To byla jedna z četných podob přístupu k nedávnému Mezinárodnímu dni seniorů. Byla to jedná velká trapná zpráva o tom, jak velká část české společnosti vnímá lidi vyššího věku.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
5.10.2020 17:59
To mne tedy pobavilo! Nejsem ani v 65 babička,ani se tak necítím,připadám si tak na 40 (tedy nesmím se podívat do zrcadla...). Dělám skoro to samé,jako za mlada,nesnáším zdrobnělinky od dětství. Doufám,že "domov důchodců" mě mine,a nemocnicím se nějak vyhnu. Vadí mi neúcta ke stáří,viz dnešní článek na seznamu o paní,co čekala hodiny na sanitku. Trapná přání i tvrdé perníky považuji za nehoráznost,spíš by pomohlo dát zpátky moudrost stáří do sdělovacích prostředků! Necpat všude jen mladé a flexibilní nevzdělance s "blbomobily" u ucha.
Marie Seitlová
5.10.2020 17:02
Já jsem babička jen pro moje vnoučata a od jiných by mi to oslovení vadilo.
Jana Šenbergerová
5.10.2020 15:12
Omlouvám se, s předcházejícím příspěvkem nemá uvedený autor nic společného, jenom mě. :-)
Opět jsem zapomněla, že nejsem přihlášená. Já možná jednou zapomenu i to, že jsem babička a ne dědeček. :-(
Pavel Kopřiva
5.10.2020 15:05
Tak já tu "důstojnost" trochu zlehčím. Znám lidi, kterým bych neřekla dědečku nebo babičko, ani kdyby byli moji vlastní. A od řady lidí by mě takové oslovení rozhodně nikterak nepohoršilo, pokud by nešlo o zjevnou snahu mě znevážit. Kdyby mi sestra v DD myla zadek a oslovovala mě "paní učitelko", jak to mnozí dělají, nejspíš by mě to rozesmálo, jakkoliv vážná by to byla situace.
Eva Mužíková
5.10.2020 14:43
Mne zatím krom vnoučat, nikdo slovem babi neoslovil. Ale určitě by mi to nevadilo, záleželo by na okolnostech. Vždyť moje vizáž tomu odpovídá. Nemám ráda, když mne někdo osloví : Mladá paní"..Ale o tom se zde již nedávno vedla debata----
Libuše Křapová
5.10.2020 14:06
Moje tchýně svého času na oslovení pečovatelky "babi" reagovala slovy _"Nevím o tom, že by můj syn měl někde ještě nějaké děti. Vy jste jeho nemanželská?"
Elena Valeriánová
5.10.2020 13:56
Doufám, že se tento článek dostane i jinam než na íčko. Máme čtyři v noučata a naštěstí nejsme odkázáni na jejich pozornost na Den seniorů. Nedávno měla dcera narozeniny a vnučka ji napsala "Milá maminko, děkuji babičce a dědečkovi, že tě přivedli na svět ..." Nesnesla bych, aby mi cizí lidé říkali babi. Jen jedenkrát jsem šla na akci ke Dni seniorů a byla jsem tak znechucená infantilním chováním pořadatelek, které byly mimo jiné jen o nějakých deset let mladší než já, že už nikdy více.
Na místě je opravdu jen úcta, respekt, důstojnost a tolerance. Dokážeme to?
Dana Puchalská
5.10.2020 12:10
Pravda je ta, že senior není žádný junior,ale všeho s rozumem. Znám osobně dost lidí vyššího věku, ale takovéhle jednání by je určitě nepotěšilo, spíš by je dost namíchlo. A to by opravdu byla špatná pomoc.
Marie Doušová
5.10.2020 09:12
Senior- neznamená člověk odkázaný na hloupou podporu přáníček a pod. Ten kdo potřebuje opravdu pomoci ,tak čeká jinou pomoc, než dostat perníček. Je to opravdu pomoc ...ptám se....
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA