Ilustrační foto: pixabay.com
Něco málo o původu jména Marie
28. 8. 2020Marie, Maruška, Márinka, Mařka a tak dále. Těch variant jména Marie by se mohlo napsat ještě daleko více. Na webu jsem jich objevil rovnou dvacítku. Zajímavé je, že do letošního roku se jedná o nejčastěji používané ženské křestní jméno.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jaroslav Kolín
28.8.2020 15:29
Já mám v rodě Marie dvě: Svou již zesnulou babičku a nejmladší vnučku (všechny tři mé vnučky jsou od M). Tu když chci pozlobit, říkám jí "Marjáno, brnkni na to piáno!", ale jinak je to Maruška. :D
Zuzana Pivcová
28.8.2020 15:13
Měla jsem dvě největší kamarádky Marie, z nichž jedna už 10 let nežije. Psala jsem zde o ní jeden z prvních článků Maruška. V kraji mého dětství se Mariím říkalo často Máňa, Mářa nebo i Manka (viz i Rumcajsova žena). Dřív to bylo velmi často dávané jméno, ale v rodě jsme žádnou neměli. Díky za hezký příspěvek se zamyšlením.
Marie Měchurová
28.8.2020 14:47
Tak já jsem jedna z těch, kterým je určen Váš pozdrav. Děkuju. Zajímavé počtení. Nikdy jsem nebyla svým jménem obzvlášť nadšena. Zůstávám totiž celoživotní Maruškou, jen manžel mi vždy říkal Marie. Jako malá doma jsem byla Mařenka. U kamarádek jsem Maruna, tak je to v našem kraji zvykem. Nejhorší oslovení pro mě je Máňa, na to jsem alergická. Marie jsem proto, že naši nemohli mít druhé dítě, až musela zasáhnou Panenka Maria. Bratr byl starší o 11let. Tak Mariánky mějte se !!
Jan Zelenka
28.8.2020 14:23
Naše celoživotní přítelkyně je Marie, dcera je Marie, v našem klubu jsou Marie dvě a já jsem bohužel s žádnou Marií nechodil. Už to asi těžko doženu. Děvčata, děkuji za vaše ohlasy.
Marie Doušová
28.8.2020 13:57
Moje jedna z cer se také po mě jmenuje Marie .Toto jméno už je opravdu velmi málo dávané. Dík za poučný a zajímavý článek.
Zdenka Soukupová
28.8.2020 13:10
Moc hezké, Honzo. Maminka byla taky Marie. A v době mého dětství bylo Marušek u nás na vsi hodně. Tehdy mi to jméno připadalo tak obyčejné, protože bylo skoro všude. Dnes je jich méně a moc se mi líbí.
Alena Vávrová
28.8.2020 12:05
I v naší rodině to bylo dost časté jméno: babička, 2 tety, sestřenice, tchýně, švagrová...a také několik prima kamarádek ;-).
Věra Ježková
28.8.2020 11:43
Marie byly obě moje babičky a příbramská teta. Také naše rodinná přítelkyně.
Marie Seitlová
28.8.2020 11:36
Děkuji vám za pozdrav. Toto jméno za mého dětství bylo častější, jmenovala se tak i moje maminka. Ale pár malých děvčátek s tímhle jménem jsem zaznamenala.
Naděžda Špásová
28.8.2020 11:10
Marie je nedílnou součástí mého života. Jmenovala se tak moje matka, moje tchýně a jmenuje se tak moje moc milá kamarádka že Šluknova. Takže Marušky, hodně štěstí. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA