Foto: Marcela Pivcová
Mé dvě řeky - Popelka a Vltava
24. 8. 2020Ačkoliv v prvním případě zní pojem řeka víc než nadsazeně, použila jsem tento obrat záměrně kvůli srovnání dvou vodních toků, z nichž jeden mě provázel dětstvím, zatímco druhý celou dospělostí.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Mužíková
24.8.2020 22:43
Hezky píšeš Zuzko, moc hezky. Mým životem protékala řeka Ploučnice. Bydlela jsem kousek od jejího
pramene, znám její tok, její zakoutí a malý vodopád v lesich. Mnohokrát jsem se v ní jestě jako malá holka brouzdala když jsem do ní zahaněla koupat husí hejno. Když se v zimě její voda roztekla do okolních luk a zamrzla, vytvořila pro nás děti, krasné kluziště. Poslední setkavaní s ní se mnou absolvoval Bertík, který si v horkých dnech rád ochladil v její vodě svůj rezavý kožíšek. Voda plyne dál, vzpomínky ale zůstávají.
Růžena Kuželková
24.8.2020 19:43
V Týně n.Vltavou jsem trávila nejedny prázdniny. Tak řeku znám moc dobře a ještě lépe jste ji popsala Vy,díky.
Naděžda Špásová
24.8.2020 19:00
Zuzko, naprosto tě chápu. Do Ústí jsem přišla v r. 1978, ale Labe za ta léta už beru za své. Mám moc ráda procházky kolem vody. Jako dítě jsme měli nedaleko domu potok a malý rybník, nedávno jsem se tam byla podívat. Po rybníku ani památky a potok jsem poznala jen podle můstku. Bylo mi z toho trochu smutno. Vltava v Týně je určitě krásná, v Praze je to jen řeka, i když se kolem ní taky dobře chodí. :-)
Marcela Pivcová
24.8.2020 18:36
Jako dítě jsem měla pocit, že by každé město mělo mít svou řeku, města v okolí (Semily, Tutnov, Jičín...) ji měla, v Lomnici jsem to cítila jako nedostatek. V Týně jsem se zpočátku ráda ve Vltavě koupala. Snad zhoršená čistota vody, snad i úpravy, ke kterým docházelo, byly důvodem, že jsem nezůstala tím "vodomilem" a postupně jsem k větším řekám získala spíš jakýsi respekt. To mi ale nebrání u některé se zastavit, projít po mostě, udělat si fotku... Jako Zuzka bych rozhodně o řekách psát nedokázala.
Jan Zelenka
24.8.2020 18:05
U Vltavy jsem vyrůstal, tu druhou říčku neznám. I dnes si rád sednu do nelahozevské Mariny na kafe. Pěkné, Zuzko.
Anna Potůčková
24.8.2020 17:58
O řece Popelce jsem nevěděla ani já. Článek moc hezký a díky němu zase něco vím, rozšířily se mé vědomosti.
Věra Ježková
24.8.2020 16:58
Zuzko, krásné vyznání. Je moc dobře, že své dvě řeky máš. O Popelce jsem neměla ani tušení.
Alena Vávrová
24.8.2020 13:31
Moc hezké vyznání dvěma řekám, Zuzko. Já se celý život motám hlavně kolem jezera, které je ale v podstatě velký rybník a těch rybníků tu v blízkém okolí jezdím navštěvovat a fotit vícero. Voda stojatá mne uklidňuje, ale přesto často vzpomínám i na spoustu řek, vodopádů a také moří, co mne fascinovaly. Voda je zkrátka živel, který mne oslovuje v jakékoliv podobě.
Irena Mertová
24.8.2020 13:03
Moc hezký článek o řekách. My jsme se v Braníku chodili koupat do Vltavy, když byla vedra - to už bude nějakých 20 let.... Pak jsme se běželi domů osprchovat, i když prý Vltava už je čistší, než ještě dříve bývala.
Hana Polednová
24.8.2020 11:37
Zuzko, moc hezký článek o řekách a vůbec o vodě. Také mám krásnou vzpomínku na dětství, kdy jsem trávila prázdniny u babičky a dědy. Hned za barákem protékala Litavka a pod okny hučel jez. Dodnes vidím a slyším ten krásný zvuk. Často jsem sedávala na jezu anebo pod jezem se nechala v prudkém proudu omývat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA