Ilustrační foto: ingimage.com
Vědecké výzkumy potvrdily, že lidé, kteří se vidí s vnoučaty, žijí déle a jsou zdravější
21. 8. 2020
Role prarodiče má dobrý vliv na celkovou fyzickou i psychickou kondici. Lidé, kteří si aktivně užívají role babičky či dědečka, jsou prý často zdravější a žijí déle, než ti, kteří vnoučata nemají nebo se s nimi z různých důvodů nestýkají.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Soukupová
24.8.2020 13:00
Dnes jsem někde četla: vnoučata jsou odměnou za to, že jsme ve vypjatých chvílích nezabili vlastní děti. Krásně řečeno, že?
Martina Růžičková
22.8.2020 13:17
Moje babička se dožila 97. Že by to bylo tou péčí, kterou mně a sestřenici s bratrancem věnovala? :-)
Marie Faldynová
21.8.2020 21:15
Patřím k těm, kdo si vnoučata užívají, alespoň ty mladší. Starší už se beze mne obejdou.
Marie Ženatová
21.8.2020 19:05
Užila jsem si různě všech svých devíti vnoučátek a jsem moc vděčná rodičům, že mi to umožňovali. Můj nejmladší vnouček má nyní už 11 roků a už ho vídám také daleko méně, ale přece ještě. Ale nejvíc jsem si užila své první vnučky a ta mi byla inspirací k napsání publikace - Život je dar - protože život s vnoučátky i když někdy dost vyčerpávající - byl pro mne skutečným darem* A jak píše Soňa i já stále vzpomínám s velikou láskou na svoje prarodiče a tak si myslím, že i ta moje vnoučátka si na mne také jednou vzpomenou...?
Jana Hošková
21.8.2020 15:51
Čekala jsem schválně na diskusi, co z ní vyplyne...a musím plně souhlasit a připojit ses ke Zdence, Soně a Růžence. Obecně samozřejmě platí, že styk s ostatními lidmi přispívá k duševní pohodě a rovnováze. A je-li to styk s vnoučaty či normálně fungující rodinou, pak to platí zřejmě dvojnásob. K tomu není skoro potřeba žádných studií...samozřejmě, že mne vnoučata dokáží pořádně vyčerpat - kolikrát mám všech pět najednou. Ale sotva utichne jejich povyk a nastane klid, chvíli si to sice užívám, ale pak se mi začne stýskat. A tak si píšeme telefonem nebo spolu mluvíme přes video. Neopakovatelné jsou jejich "hlášky", které mne vždycky pobaví a které zapisuji i příběhy, které s nimi prožívám. Přála bych to všem babičkám a dědečkům (kteří o to samozřejmě stojí a není jim třeba přáno...) :-))
Růžena Kuželková
21.8.2020 14:16
S troškou do mlýna "přiběhnu" i já - pokud vnouček byl malý,moc jsme si spolu užili.Dnes je mu 20let a co myslíte?! Nemá neustále čas,ale člověk to chápe,je jiná doba,takže mám ještě 14-ti letého a už vidím,že moc zájmu nesklízím,ale přežiji to.Jsou i jiné zábavy k mámí.
Soňa Prachfeldová
21.8.2020 14:01
Dnes se že všeho dělá věda, je tolik vědců a hledají si práci. Nepotřebuje se výzkum, aby se zjistilo, že senior, babička, či děda v dobrém vztahu s dětmi, či vnoučaty, jsou na tom lépe, než ti, kteří mají špatné, či žádné kontakty se svojí rodinou. To potom člověku není dobře ani na těle , ani na duši. Na moje prarodiče vzpomínám pořád s velkou láskou a věřím, že jednou i moje vnoučata si vzpomenou.
Zdenka Soukupová
21.8.2020 13:44
A víte co? Já s článkem souhlasím. Mám tři vnoučata a jsem s nimi ráda. S dospělými dětmi už si tak nezablbnu, už se s nimi tak nepomazlím, už jim neodpovídám na nekonečné zvědavé otázky. To lze opravdu jen s vnoučaty. A tiše doufám, že vnoučata budou jednou ráda na babičku vzpomínat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA