Ilustrační foto: pinterest.com
Světem hýbe Galwayská výzva, další krok v boji proti ageismu
4. 8. 2020
Senioři potřebují ochránit před pandemií koronaviru, proto je zavřeme a zakážeme jim vycházet. Tak uvažuje mnoho lidí. Jenže ti, kterých se to týká, mají málo možností vyjádřit svůj názor, přání, rozhodnout se sami, jak situaci řešit. Dobro pácháné na starých lidech tak ve skutečnosti často není dobrem. Poukazuje na to dokument s názvem Galwayská výzva.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Ján Zábranský
4.8.2020 20:41
Paní Řezáčová, napsala stě: vírus je fakt. Je jen na mně jak si s vírem poradím. Odmítám, aby mi někdo bránil volně dýchat a vyhrožoval represi.
Hana Řezáčová
4.8.2020 20:13
Paní Caklová, kdyby nebyla opatření jaká byla (zavřené školy, restaurace, provozovny, omezené vycházení atd. atd.), tak by jistě zemřely tisíce lidí, možná desetitisíce (viz jiné státy). Ti, co zemřeli, jak se teď s oblibou říká - s covidem - , by tady, nebýt infekce, ještě byli - třeba rok, dva, i daleko více ( s vysokým tlakem či diabetem se s léky žije celkem v pohodě léta). Nikdo nikoho nestraší, virus je fakt, to si nikdo nevymyslel ( nebo, že by si to vymysleli po celém světě?).
Jitka Caklová
4.8.2020 19:12
Říká se "Kdyby byly v ...... ryby ............." , ale kdyby byl koronavirus skutečně tak nebezpečný, jak nám je předkládáno, tak už by vymřelo půl republiky. Zatím na koronavirus u nás nezemřel ani jeden člověk a skuteční odborníci nedostanou slovo. Jak je možné, že v první vlně nechutného divadla mohla šít roušky, omlouvám se, kdejaká bába z čehokoliv a v přípravě na "druhou vlnu", bez výběrového řízení, certifikace a Bůh ví čeho ještě, nelze. Je to všechno bohapusté strašení, ale lidi, kteří strachu podlehli lituji, ale neodsuzuji. Už aby ta nafouknutá bublina praskla.
Jarmila Svěrkotová
4.8.2020 18:25
Vůči starým lidem nařízení ,že musí zůstat v izolaci někde v Domově bylo maximálně sprosté,necitlivé,nelidské a likvidační. A to pod rouškou-My vás přeci chráníme,my to s vámi myslíme dobře.To určitě.Hnus.To nejhorší,co může někdo udělat starému člověku je ho izolovat......
Věra Halátová
4.8.2020 16:03
Úmysl protikoronavirových opatření byl, doufám, dobrý. Kdyby žádná opatření nenastala a někdo z občanů, kteří žijí v domovech důchodců, byl nakažen a následně předčasně zemřel, vyvolalo by to také ohlas veřejného mínění a kritiku těch, kteří žádná opatření neudělali. Je blbost rozdělovat lidi na seniory a neseniory, ovšem protikoronavirová opatření bych viděla jako ohled k těm starším, když se epidemiologové obávali právě toho, že starší lidé jsou zranitelnější. Na jedné straně si mnozí starší lidé vynucují respekt, úctu a ohled a na druhé straně je to uráží. Tak, jako mne nemůže urazit to, že mně v tramvaji někdo pustí sednout, tak mne nemůže urážet to, že se dozvím, že jsem ve svém věku náchylnější k nemocem a v době pandemie je můj život více ohrožen, než život šestnáctileté. Galwayskou výzvu jsem četla. Ale že by hýbala světem?
Jarmila Komberec Jakubcová
4.8.2020 15:51
Také připojuji svůj podpis pod petici. Naštěstí v době koronavirové krize jsem mohla z domova pracovat, počítač se mi naštěstí nezaviroval, chodila jsem si nakupovat i když by mi syn se snachou určitě nenechali hladovět, chodila jsem obden s kamarádkami a vybavena rouškou na procházky z NW holemi, Jsem svéprávná a rozhoduji si sama za sebe. Dodržovala jsem nařízení ohledně rozestupů a ve volném čase i šila roušky.
Ján Zábranský
4.8.2020 15:50
Vytvoriť z ludí v pozdnom veku novú typovú skupinu tzv. ohrozených ludí je ich surovou degradáciou.
judita lišková
4.8.2020 14:47
Bohužel, všechna opatření, aby se chránili senioři, se v některých směrech zvrhla v maskovanou šikanu. Lidem nad 65 se doporučovalo radši nevycházet...jako kdyby ten, komu je 64, ještě nebyl snad považován za zranitelného. A co mnohem mladší lidé s různými chorobami, omezeními, Těch jakoby se to netýkalo, ač občas to mezi řečí zaznělo, mluvilo se převážně o lidech 65 a více. Taky se nenechám strašit, dbám na to, na co musím, jsem zodpovědná a opatrná, nejsem debilní, abych byla skrze věk pořád zapikolovaná doma v bytě, případně na zahradě. Občas člověk někam musí, kde to nikdo jiný za něho nevyřídí. A proč se nechat obsluhovat a dirigovat, když nejsem o nic horší, než někdo v padesáti či dokonce mladší. V každé věkové skupině se najdou lidi, kteří jsou sobci, neznají odpovědnost, okolí je nezajímá, koukají jen na sebe. Paušalizovat se ale nedá a vyčleňování lidí podle věku taky ne. A je jedno, že my staří máme různá zdravotní omezení a nákaza může být fatální, ale to neznamená, že v mladším věku by se nám to nestalo. Uzavírání se doma, odstup od lidí, osamělost jsou hrozné...když si to člověk vybere sám, může mu to třeba i vyhovovat, ale nařizovat to? Někdy si dokonce říkám, že ta starost o naše zdraví zní až farizejsky, a jestli nejde taky o to, abychom moc nepřekáželi.
Danka Rotyková
4.8.2020 13:58
Milé pisatelky, souhlasím s vámi a dnes už se nenechám tak zastrašit, jako na jaře. Budu dodržovat všechna nařízení, ale ven chci jít každý den, abych ještě cítila, že žiju. Potřebuji to stejně jako dýchání. I tak musíme být rádi za novou zkušenost. Mějte se všichni fajn.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA