Foto: autorka
Oborou k poustevně Zbyny
22. 7. 2020Jeden z deštivých dnů naší dovolené jsme podnikli výlet do bývalého vojenského prostoru Ralsko. Vyrazili jsme z vesnice Hvězdov, kam jsme dojeli autem. Naším cílem byla skalní poustevna Zbyny.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
24.7.2020 07:32
To byl zajímavý výlet i s patřičnou obavou. Okolo Rajská jsem projížděla na jaře, kolem opuštěných paneláků, vše zarostlé. Hezké fotky, potkat zubra, tak mám tlak 300. :-)
Martina Růžičková
22.7.2020 20:23
Moc vám všem děkuji za vaše příspěvky.
Paní Šenbergerová, dobře, že jste tenkrát žádného tvora nakonec nepotkala :-). Možná, že tam i nějaké zvíře bylo schované a nechtělo být viděno.
Jana Šenbergerová
22.7.2020 15:27
Je tolik zajímavých míst, která jsem neviděla a asi už ani neuvidím. Ještě že jsou fotografie, které mi je přiblíží. Mám zážitek, bohužel bez fotek, na který jen tak nezapomenu. Při pobytu ve Velkých Karlovicích jsem se doslechla o pralese Razula, kam jsem se chtěla podívat. Nikomu se tam nechtělo, tak jsem vyrazila sama. Po dlouhé cestě jsem celá natěšená, že se projdu pralesem, prošla přístřeškem a jala se zdolávat docela příkrou pěšinu do kopce. Zdál se mi nekonečný a nezvykle tichý, nikde ani kytička, ani ptáček, veverka, či zajíc (byl konec srpna), začala jsem se cítit nesvá a rozhodla se pro zpáteční cestu. Pod přístřeškem jsem si oddechla a trochu se porozhlédla. Ztuhla jsem. Nejenže byl vstup pod vysokou pokutou přísně zakázán, ale ještě jsem se dověděla, že se tam vyskytují rysi, občas zabloudí vlk nebo prochází medvěd. Široko daleko naštěstí nebyl nikdo, kdo by mě mohl zkasírovat nebo aspoň kousnout. Od té doby si dávám pozor, kudy chodím. Zubra bych také nechtěla potkat ve volné přírodě zblízka. Bývají prý docela nevrlí.
Zuzana Pivcová
22.7.2020 12:27
Kraj pro mě neznámý, i když už tam není vojenský prostor, kam se nesmělo. Už to asi nedoženu, zvláště, pokud je vstup i dnes nějak omezen. Díky za cestování.
Martina Růžičková
22.7.2020 10:40
Věro, Jene, děkuji vám za milé a uklidňující komentáře. Té ceduli jsem opravdu věřila :-)
Jan Zelenka
22.7.2020 10:25
Krásný výlet. Ale pokud dobře rozumím té žluté ceduli, tak v některých měsících je vstup do obory povolen. Podle toho jste nic, Martino, neporušila.
Věra Ježková
22.7.2020 09:57
Martino, díky za zajímavý článek i fotky. Bývalým vojenským prostorem Ralsko jsem před lety často projížděla; pamatuji si, že jsme potkávali i tanky. Židlov jsem neznala. Absenci zubra ti promíjím, i když to jsou krásná zvířata. Mirkova reakce mě pobavila. Jak tě znám, ani nožkou bys tam nevstoupila. Já taky ne. :-)
Martina Růžičková
22.7.2020 09:15
Jejda! Tak to jsem netušila. Musím se zeptat kamaráda, který nás tam vedl, jestli si toho byl vědom. Vědět to, tak bych se bála ještě víc :-)
Mirek Hahn
22.7.2020 08:44
Gratuluji k tomu dobrodružství..... Lokalita Zbyny je v klidové zóně obory a je tam celoročně zakázán vstup. Vítejte mezi dareby :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA