Jak se tak probírám kuchařskými zápisky, našla jsem jeden, který by mohl mnohé z vás zajímat.
Mnozí máme rádi česnek a poslední dobou je velice oblíbený medvědí česnek. Ale ten, jak mnozí víme, neroste dlouho a některé lokality jsou vyloženě vydrancované od nezodpovědných sběračů. Existuje jedna rostlina, která s úspěchem onen česnek medvědí nahradí a o ní chci právě dnes napsat. Je to.. Česnekáček lékařský.
Obsahuje hodně vitamínu C a A.
A má i zajímavá lidová pojmenování... Zaječí česnek, Psí česnek, Česnečina, Hulevník česnekový, Trejzel česnekový.
Naleznete jej na hodně místech - v listnatých lesích, hájích, křovinách, rumištích. Dá se s úspěchem pěstovat i na zahrádkách. Dorůstá do výšky od 20 do 80 cm.
Sbíráme celou nať - na jaře, později pouze listy a květy.
Chutná jako česnek kombinovaný s hořčicí.
Česnekáček konzumujeme stejně jako pažitku - na chlebu s máslem či sádlem, do salátů a pomazánek, k rybám, jehněčímu. Skvělý je pro svoji chuť do bylinkových dipů.
Také si z něj můžeme připravit pesto na těstoviny. Výborně chutná i v krémových polévkách, třeba z brokolice nebo z květáku.
Zkuste i česnekáčkový ocet - celou nať dáme na pár dnů do kvalitního octa a potom scedíme. Je moc dobrý do salátů.
Kořen - má chuť podobnou křenu. Semínka se mohou používat jako hořčičná semínka.
Chutná jako česnek kombinovaný s hořčicí.
Česnekáček má i léčivé účinky.
Je to přírodní antibiotikum,má příznivý vliv na imunitu. A urychluje hojení ekzémů. Žvýkání pomáhá proti zánětu dásní, desinfikuje močové a dýchací cesty a střeva.
Často bývá součástí očistných kúr a má vliv na činnost žlučníku, jater a slinivky.
Také se z něj připravují tinktury.