Denně kousek čokolády. Pomáhá proti mnoha neduhům
Foto: autorka

Denně kousek čokolády. Pomáhá proti mnoha neduhům

28. 6. 2020

Denně mám chuť na čokoládu. Hořkou. Jiné čokolády mi moc nechutnají. Jsem na ní v podstatě závislá. Lepší je ta vysokoprocentní, ale beru zavděk i čokoládami s menším obsahem kakaa.

Nedávno jsem dostala kvalitní hořkou čokoládu s himalájskou solí. To byla dobrota! Něco jako slaný karamel, který mám moc ráda.

Bohužel, co se týká konzumace čokolády, jsem velice neukázněná. I když v mnoha jiných oblastech jsem disciplinovaná, aniž bych tím na sobě páchala sebemenší újmu. Škoda, že se čokoláda neprodává po proužkách. Koupila bych si každý den jeden. Sice bych kvůli tomu musela do obchodu, ale aspoň bych měla pohyb. Když čokoládu doma rozbalím, nedokážu sníst jen několik čtverečků. Během chvíle sním celou tabulku. I když si nejdříve spořádaně ulomím jen kousek. Nejsem ovšem líná si pro další kousky chodit z pokoje do kuchyně, kam ji ukládám do ledničky. Dokud ji mám, jím ji. S jídlem roste chuť, jak říká známé přísloví. Někdy nad svou čokoládovou neovladatelností vítězím tak, že si odlomím polovinu tabulky a druhou dám v igelitovém sáčku do schránky na dopisy. To byste nevěřili, co všechno se do ní vejde! Máme takové velké, vodorovné. Přechovávám tam i jiné dobroty, např. balíčky čokoládových sušenek či bonboniéru pro někoho jiného. Z obavy, abych je doma nesnědla. Protože čokoládové choutky na mne přicházejí zpravidla večer a v noci, nehrozí, že bych se do schránky vydala. Znamenalo by to převléknout se z noční košile, sejít tři patra, jít přes dvůr ze zadního domu do předního, kde máme schránky, a zase zpátky. Jenže ani to není dokonalé řešení. Absenci čokolády kompenzuji tím, že jím něco jiného, třeba jogurt, puding nebo sýr.

Když jsem před mnoha lety prodělala velmi zlou ledvinovou koliku, dostala jsem od lékařky přísný zákaz jíst čokoládu a mléčné výrobky. Tedy mé dvě základní životní potraviny. Kombinace šťavelanů a vápníku, tvořících ledvinové kameny. Rok. Zpočátku nebylo nijak těžké si je odpírat, protože zážitek to byl strašný a nechtěla jsem si ho zopakovat. Jenže, znáte to, časem člověku otrne … Ale vytrvala jsem. Součástí dané diety bylo víc pít. Aby se kameny nemohly utvářet. To dodržuji.

Kvalitní hořká čokoláda je zdravá. Z internetu zjistíte, že je výborná proti spoustě neduhů. Obsahuje vitaminy, minerály a antioxidanty, které působí proti rakovině. Má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, zlepšuje kognitivní funkce a náladu. Chrání pokožku před poškozením sluncem a dehydratací. Je prevencí proti diabetu. Redukuje stres. Dokonce pomáhá při hubnutí! Ovšem ve velmi malém množství. Panečku, to je doplněk výživy jaksepatří!   

Tak jsem vám o své čokoládové vášni napsala. Měla bych se za to odměnit. Hořkou čokoládou.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Mám ráda různé sladkosti, nejen čokoládu. A někde jsem četla, že je pro člověka zdravější , občas si něčeho uzobnout, než se stresovat s tím, že si to odepře. Tak se zkrátka nestresuju a basta. Věro, tabulku dobré hořké si zasloužíte.
Alena Vávrová
Taky mám ráda hořkou, i tu co nejvíc a níže vzpomínané višně v hořké čokoládě. Naštěstí určitě ne denně. Mléčnou čokoládu pro vnoučata tu mívám stále a je docela v bezpečí, volně přístupná. Ovšem, zrovna včera, jak byla ta bouřka, tak mne popadly nezřízené chutě a načnula jsem takové ty čokol. kouličky Lindt, co jsem koupila v pátek v akci. Měly být "směs". Naštěstí, a pro můj mlsný zobák bohužel, ta z hořké čokolády v černém obalu, tam byla jen jedna ;-)) .
Irena Mertová
Slintám, jen se kouknu na obrázky. Čokoládu jsem po večerech uzobávala léta, ještě také ořechy. Nyní ze zdravotních důvodů nemohu, maximálně občas jeden (jeden! ) bonbon nebo čtvereček... Výbornou mají třeba v Lidlu, chutnala mi ta s pálivou paprikou.
Danka Rotyková
Musim říci, že mám asi stejné chutě jako Věra. Je to velká dobrota.
Hana Nováková
Věrko, vy mě doslova lákáte hřešit. Jak ráda hřeším s tabulkou čokolády, ale musím se dost hlídat - cukr je prevít. Někdy, když mám stres, jsem schopná sníst i celou čokoládu. Zajisté je mi pak těžko, ale zdá se mi, že se mi uleví. Možná, nebo určitě, si to ale jen namlouvám, abych si zdůvodnila svůj hřích....Tak asi tak
ivana kosťunová
Odměnu si za dnešní článek plně zasloužíš. S alespoň 80% podílem kakaa. Ale stejně mi to nedá- ještě ti nikdo nevykradl schránku ?
Jan Zelenka
Věrko, mám to podobné. I když jsem dříve jedl nejvíc ty obyčejné, levné, nyní přecházím na ty hořké, které jsou zdravější. Jak píšeš, mají hodně pozitivních účinků na zdraví.
Zuzana Pivcová
V mládí jsem milovala i čokoládu na vaření a pak ty velké za 3 Kčs - sojovou a arašídovou -, které v sobě měly víc margarínu než čokolády. Byla jsem schopná sníst celou naráz. Pak přišlo období všelijakých plněných. V poslední době jsem si občas dala kousek hořké, 70 - 80 % nebo i nepražené kakaové boby. To by někdo nepozřel. Teď už návyk vymizel. :-D Ale jen mlsej, obalují se nervy.
Dana Puchalská
Ano, čokoláda... Je vyloženě návyková mňamka... Jak já Ti rozumím... :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?