Ilustrační foto: pixabay.com
Hluchý, slepý, vozíčkář. Tato slova jsou podle zástupkyně ombudsmana nevhodná a neměla by se vyslovovat
4. 6. 2020
Nemá se používat slovo vozíčkář. Člověku, který nechodí, se má říkat člověk, který se pohybuje na vozíku. Z češtiny by mělo vymizet také slovo neslyšící, natož pak hluchý. Vhodnější je výraz člověk, který je neslyšící. Tyto pokyny obsahuje nová příručka, kterou vydala zástupkyně ombudsmana.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Karel Janovský
7.6.2020 13:35
Paní Šimůnková by se raději měla věnovat skutečným problémům, které znepříjemňují život jak lidem s handicapem, tak i lidem zdravým. Vždy je totiž lepší se postižených lidí nejdříve zeptat, jestli jim můžeme nějak pomoci. Sami si potom řeknou jestli ano a jak. Já sám jsem nedoslýchavý a vždy na to každého jasně upozorním a požádám ho, aby mluvil zřetelně. A nestydím se za to! Ani když mi někdo řekne, že jsem nahluchlý. Je to pravda, tak proč to nějak okecávat!
Dana Puchalská
6.6.2020 08:32
Občas doslova žasnu nad prací některých lidí. Přijde mi to úplně zbytečné.
Květuše Pinkasová
6.6.2020 08:08
Náš staříček byl od svých 35 let slepý po šedém a zeleném zákalu s bílou hůlkou, maličká babička, oba bezzubí, 4 děti ... Chodila jsem pro ně z Orlové do Doubravy, zpátky večer maminka... Každý den po škole jsme se střídaly se s o rok starší sestrou s obědem a přečíst noviny. Pak bydlel u nás v 1+2 do 90 let ... Šimůnková /taky dcera/ se divně ,,chytře" živí v nové bezcitné učené, asi dobře pro některé placené, době... Ano, i to je snad možné Jendo... a...
Jan Zelenka
5.6.2020 23:22
Řekl bych, že patník u cesty je chytřejší, než ona dáma. Podobně "chytrých" lidí je v širším vedení našeho státu bohužel daleko víc. Za nějaký čas nebudeme smět říkat třeba otec, matka, děda, babička. A budeme povinně slavit průvody Prague Pride. Jen mě uklidňuje, že už jsem tak starý.
Alena Tollarová
5.6.2020 18:34
Hledají se problémy tam, kde nejsou. Nebo ptal se někdo vozíčkářů, hluchých a slepých, jestli jim tyto termíny připadají nevhodné a nepřejí si nic jiného, než aby se jim říkalo nějak jinak? Já myslím, že mají úplně jiné starosti a řešit zrovna toto jim přijde spíš k smíchu. Co slepecké písmo? Jak se mu bude říkat lépe a jednodušeji?
Marie Faldynová
5.6.2020 14:36
Někdy si s postižením druhých lidí tak trochu nevíme rady. Ale odborné termíny to nevyřeší.
Svatava Páleníková
5.6.2020 11:27
Úřad ombudsmana by měl řešit skutečné problémy občanů, ne hlouposti.
Zuzana Pivcová
5.6.2020 10:57
Myslím, že podstatné je, jak se k postiženým lidem chováme, ne, jak je jmenujeme.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA