Černý bez začíná kvést. Tato magická rostlina je lékem proti devíti nemocem. V čem spočívá síla bezinek?
Ilustrační foto: ingimage.com

Černý bez začíná kvést. Tato magická rostlina je lékem proti devíti nemocem. V čem spočívá síla bezinek?

4. 6. 2020

Přestože ho někteří z nás považují za obtížný plevel, stará přísloví rozhodně nemluví do větru. Neříká se zbytečně, že bez je lékem proti devíti nemocem a lze jej považovat za bylinu doslova magickou.

bylinky
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Už léta se chystám na kosmatice, ale ještě jsem je nikdy nedělala. Třeba to stihnu letos, černý bez začíná kvést i u nás. Jindro, dělala jsem ten džem s jablky půl na půl, ale častěji spíš jen podle oka, aby byl hodně tmavý. Dostala jsem mailem docela zajímavý odkaz. https://ekomarket.cz/content/20--jak-vyuzit-kvety-bezu-cerneho-28512
Jindra Hubačová
Děkuji za připomenutí, květ sušim zrovna nyní.Prosim, v jakém poměru přidáváte plody bezu do jablkoveho džemu, děkuji.
Soňa Prachfeldová
Také jsem už vyzkoušela likwr6, šťávy a hlavně květ suším . Včera jsem obírala, je na stoncích plno mšicím.
Marie Faldynová
Květy suším každý rok, v zimě při nachlazení přidám lipový květ a nemá to chybu. Ostatní recepty jsem také vyzkoušela, kompot z bezinek je také výborný při chřipce. Džemu z jablek dají bezinky výbornou barvu.
Marie Doušová
Z uzrálých bezinek dělám džem. Na koláče ,lívance a do jogurtů je výborný.
Věra Halátová
Ještě jsem pro děti dělala bezový ocet. Když mělo dítě horečku, potírají se tímto octem chodidla a dlaně. Horečka se snížila nebo ustoupila. Pak ještě bezová limonáda. Ta je vynikající. Ale ztratila jsem recept. Smažené květy, tak to mi vůbec nechutnalo. Jakmile bez rozkvete, nasbírám a budu vyrábět sirup.
Jan Zelenka
Já trpěl artrózou už od mládí. Bohužel. Někdo mi poradil naložit květy bezu do octa. A z toho potom dělat obklady. Po asi měsíci se mi podařilo velkou sklenici, kde se květ bezu louhoval v octě, rozbít. Lidi, nedokážete si představit, jaký smrad se rozlil po celém Dvořákově památníku. To nešlo ani vyvětrat. Místo černého bezu jsem raději vyjel do Prahy na odborné vyšetření.
Marta Novotná
Nejčastější použití bezinkových květů u nás , jsou kosmatice, milujeme je všichni.
Daniela Řeřichová
Na černý bez nedám dopustit, na jaře i na podzim z něj připravuji lahodný mok.
Zuzana Pivcová
Pamatuji si ho z dětství, maminka nám z něj vařila čaj při nachlazení. A v Týně jsme kdysi měly domácí bezinkové víno, to byla šťávička!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%