Ilustrační foto: ingimage.com
Černý bez začíná kvést. Tato magická rostlina je lékem proti devíti nemocem. V čem spočívá síla bezinek?
4. 6. 2020Přestože ho někteří z nás považují za obtížný plevel, stará přísloví rozhodně nemluví do větru. Neříká se zbytečně, že bez je lékem proti devíti nemocem a lze jej považovat za bylinu doslova magickou.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Šenbergerová
11.6.2020 15:44
Už léta se chystám na kosmatice, ale ještě jsem je nikdy nedělala. Třeba to stihnu letos, černý bez začíná kvést i u nás. Jindro, dělala jsem ten džem s jablky půl na půl, ale častěji spíš jen podle oka, aby byl hodně tmavý. Dostala jsem mailem docela zajímavý odkaz.
https://ekomarket.cz/content/20--jak-vyuzit-kvety-bezu-cerneho-28512
Jindra Hubačová
8.6.2020 09:15
Děkuji za připomenutí, květ sušim zrovna nyní.Prosim, v jakém poměru přidáváte plody bezu do jablkoveho džemu, děkuji.
Soňa Prachfeldová
8.6.2020 07:25
Také jsem už vyzkoušela likwr6, šťávy a hlavně květ suším . Včera jsem obírala, je na stoncích plno mšicím.
Marie Faldynová
7.6.2020 22:34
Květy suším každý rok, v zimě při nachlazení přidám lipový květ a nemá to chybu. Ostatní recepty jsem také vyzkoušela, kompot z bezinek je také výborný při chřipce. Džemu z jablek dají bezinky výbornou barvu.
Marie Doušová
7.6.2020 10:52
Z uzrálých bezinek dělám džem. Na koláče ,lívance a do jogurtů je výborný.
Věra Halátová
7.6.2020 08:48
Ještě jsem pro děti dělala bezový ocet. Když mělo dítě horečku, potírají se tímto octem chodidla a dlaně. Horečka se snížila nebo ustoupila. Pak ještě bezová limonáda. Ta je vynikající. Ale ztratila jsem recept. Smažené květy, tak to mi vůbec nechutnalo. Jakmile bez rozkvete, nasbírám a budu vyrábět sirup.
Jan Zelenka
5.6.2020 23:30
Já trpěl artrózou už od mládí. Bohužel. Někdo mi poradil naložit květy bezu do octa. A z toho potom dělat obklady. Po asi měsíci se mi podařilo velkou sklenici, kde se květ bezu louhoval v octě, rozbít. Lidi, nedokážete si představit, jaký smrad se rozlil po celém Dvořákově památníku. To nešlo ani vyvětrat. Místo černého bezu jsem raději vyjel do Prahy na odborné vyšetření.
Marta Novotná
5.6.2020 14:50
Nejčastější použití bezinkových květů u nás , jsou kosmatice, milujeme je všichni.
Daniela Řeřichová
4.6.2020 08:34
Na černý bez nedám dopustit, na jaře i na podzim z něj připravuji lahodný mok.
Zuzana Pivcová
4.6.2020 08:25
Pamatuji si ho z dětství, maminka nám z něj vařila čaj při nachlazení. A v Týně jsme kdysi měly domácí bezinkové víno, to byla šťávička!!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA