Za máslem do Máslovic
Foto: autorka

Za máslem do Máslovic

26. 5. 2020

Zvu vás do půvabného muzea v malé obci, nacházející se severně nedaleko Prahy. Byla jsem tam již několikrát. Naposled jsem se tam vydala loni po Vánocích - nechtěla jsem si nechat ujít vystavený betlém. Na jeho výrobu se spotřebovalo 24 kg másla.

Muzeum je jediné svého druhu ve střední Evropě. Ve stálé expozici jsou vystaveny různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty související s výrobou másla. Většinu exponátů lze prakticky zkoušet. Ve vitrínách na zdi zaujme návštěvníka také ojedinělá kolekce obalů na máslo.

Až do konce 19. století se máslo vyrábělo výhradně doma. Zavádění jeho průmyslové výroby umožnil teprve vynález odstředivky v roce 1872. Smetana se zpracovávala na máslo v máselnicích. Nejrozšířenějším typem byly tlučky neboli tlukačky, v nichž se smetana tloukla plochým děrovaným tloukem. Jiným typem máselnic byly máselnice kolíbavé nebo houpavé, vybavené uvnitř děravou přepážkou, na niž smetana při houpání narážela, a tím se tloukla na máslo. Časté byly také máselnice soudkové nebo bubnové. Buď s otáčivým soudkem, v nichž se při jeho otáčení smetana tloukla na máslo narážením na děrované lišty, trčící ze stěn do máselnice, nebo s pevným soudkem, vybaveným uvnitř tlukadlem nebo šroubovicí poháněnou klikou. Nejjednodušší byly máselnice kvedlačkové, v nichž se smetana vrtěla primitivní kvedlačkou.

Aby bylo máslo zbaveno podmáslí, které vznikalo při jeho výrobě jako vedlejší produkt, máslo se po utlučení hnětlo. Malá hrouda se hnětla v rukách, velká na prkénku pomocí rýhovaného válečku, zvaného trdlo. Při hnětení se máslo prolévalo vodou. Vyhnětené se dávalo do ozdobných dřevěných formiček nebo se zdobilo ozdobnými válečky a pečetítky. Uchovávalo se v máslenkách se skleněnou nádobou na máslo uvnitř, kolem níž se nalévalo na máslo trochu vody, aby se máslo jejím odpařováním ochlazovalo, a tím se udrželo déle čerstvé. Různě zdobené máslenky pak sloužily a stále slouží k servírování másla.

Průměrné složení mléka: voda 87,1 %; tuk 4,0 %; bílkoviny 3,5 %; mléčný cukr (laktóza) 4,7 %, minerální látky 0,7 %. Dále mléko obsahuje některé vitamíny, zejména vitamín D, a karotenoidy – složky vitamínu A.  1 l = 2,09 žejdlíků českých. 1 žejdlík český = 0,48 l. Slovo žejdlík pochází z německého Seitel.

Kráva je nejdůležitější hospodářské zvíře. Její hmotnost se pohybuje v závislosti na plemeni mezi 450 a 700 kg. Ve velkém rozmezí se pohybuje také produkce mléka – v dobrých chovech nejčastěji mezi 5 000 – 6 000 litry i více ročně. Jednou za rok se narodí krávě obvykle jedno tele o hmotnosti 35 – 40 kg. Nejvyšší dojivosti dosahují krávy po pátém teleti, pak jejich užitkovost klesá.

Za snížené vstupné 30,- Kč pro důchodce a děti od 5 let dostanete pohodu, návrat do starých časů a moc zajímavou podívanou. Muzeum má otevřeno celoročně v sobotu a v neděli, v 10-12 a 13-16 hodin. Kromě stálé expozice je tam nyní výstava Rok s perníčky.

Autobusem č. 374, který staví přímo před muzeem, dojedete do Máslovic od stanice metra Kobylisy, z ulice Pod sídlištěm. Vlakem příměstskou linkou S4: Praha Masarykovo nádraží - Kralupy nad Vltavou - Hněvice. Více se dozvíte na stránkách muzea: https://www.maslovice.cz/web/cs/muzeum-masla

Pozn.: Omlouvám se za horší kvalitu fotek, způsobenou především malým prostorem a nevhodným osvětlením.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Věrko, to je velmi zajímavé. Takže muzeum tu zřídili díky názvu obce? Předpokládám, že to nebylo naopak. :-D Máslový betlém, to je tedy unikát. Taky jsem měla vždy ráda máslo. A nejlepší je, že mi v mládí chutnala víc ta tzv. dvojka.
Marie Seitlová
Zajímavá pozvánka, pěkné fotky exponátů.
Jan Zelenka
Věrko, v životě jsem v těchto končinách nebyl. Ale máš moc pěkné pozvánky. všechny.
Jana Šenbergerová
Věro, tvé články i fotografie mě vždy potěší. Připomněla jsi mi, že v době mého dětství jsme kupovali doma vyrobené máslo od sedláka. Bývaly na něm kytičky. Máslo jsem vždycky měla ráda. Mohla jsem ho klidně ukusovat a sníst na posezení i osminku. Často jsem si i v dospělosti vyráběla máslový krém se žloutky, cukrem a kakaem a snědla ho jen tak. Budu muset zkusit, jestli mi to ještě bude chutnat. :-)
Dana Puchalská
Děkuju moc za hezkou pozvánku na milou a zajímavou výstavu. Při prohlížení fotografií jsem zavzpomínala na moje dětství. Měli jsme doma jak odstředivku, tak i máselnici a taky formu na máslo. Ta byla tmavě červená a pak mělo máslo nahoře kytičku. P. S. Máslo mám ráda stále, ale občas žasnu nad jeho kvalitou. A určitě nejsem sama.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA