Víte, kolik druhů chleba se dříve peklo?
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Víte, kolik druhů chleba se dříve peklo?

24. 5. 2020

Myslím si, že všichni máme rádi dobrý chleba. Já osobně mu vždy dám přednost před bílým pečivem. 

Ráda vzpomínám na chleba, který jsme si vozili domů z Krkonoš. Pan pekař byl opravdu mistr ve svém oboru. A ta vůně, co se linula z té maličké pekárny..... 

Nedávno jsem se dočetla, že naši předci připravovali daleko víc druhů "božího daru". Neodolala jsem, a tak vám je dnes představím.

Ale na úvod mého dnešního článku cituji  jednu zajímavost - určitě všichni znáte město Boží Dar. Podle legendy z konce třicetileté války zde našli hladovějící vojáci bochník chleba-boží dar. Keramický symbol bochníku chleba byl umístěn ve vstupní hale místního hotelu Zelený dům. 

Nejvíce opravdu zvláštních druhů se připravovalo v době panování krále Jiřího.

Spočítala jsem jich d v a n á c t. 

Jáhlový, koláčový, mazancový, oplatkový, perníkový , preclíkový , prosný , vlašský , žaludný , žemlový , žitný a šuscový. 

Ovšem, i když jsem pátrala, tak jsem se nedozvěděla, z čeho naši předci pekli onen šuscový chléb. Netušíte to někdo ?

A také se pekl režný chléb, což byl vlastně staročeský žitný chléb. 

Chleba chudej se v 19. století připravoval z polovic žitné mouky a polovice sena. 

Ano, chleba má i pojmenování, které budou znát zejména Brn'áci - bimz, bimza, bimzá, brzda. Dříve jsem o nich skutečně neslyšela. 

Našla jsem i 3 recepty z lidové kuchyně..

Chlebové buchetky se syrem

Ze zbylého chlebového těsta se upečou malé bochánky buď v peci nebo na tálech na kamnech. Ty se pak nakrájí na úzké proužky neboli šnytky . Oschlé šnytky se přelijí horkým mlékem a posypou osoleným tvarohem (syrem).

P. S. Syr tenkrát psali bez čárky, není to pravopisná chyba. 

Chlebový svítek 

V lidové kuchyni se připravoval tak, že se tvrdý chléb namočil do  mléka. Potom se z něj umíchala kašovitá hmota. Do které se přidaly vejce se solí, lžíce cukru, skořice, trocha rumu a hrozinky. Těsto se smažilo na pánvi. Podávalo se posypané skořicovým cukrem. 

Poslední recept je opravdu starý. Věděli jste, že spisovatel, skladatel a buditel F. L. Hek (Věk) bádal i v oblasti kulinářské?

Právě při svém pobytu v Dobrušce vymyslel recept na 

Chlebový dort

Je k němu potřebný : Usušený a nastrouhaný chléb, nesolené máslo, trocha mléka, utlučený a prosetý cukr. Na ohni uvaříme vše na kaši. Na to dáme 1/4 dílu nastrouhané čokolády, sekanou a omytou citrónovou kůru,něco hořčice, 5 hřebíčků, 10 žloutků. 

Z bílků uděláme tuhý sníh a vše smícháme dohromady. Vymažeme formu neslaným máslem a necháme asi hodinu péci. Na povrchu můžeme udělat z máslového těsta mřížku. Můžeme vylepšit i mandlemi. 

P. S. U tohoto receptu jsem opět ponechala původní pravopis. Ale ta hořčice mně zmátla. Myslím si, že autor takto označil hořčičnné semínko jako takové. 

 

Takže, jak vidno, recepty z chleba, pro někoho možná trochu zvláštní, se připravovaly už dávno. 

Přeji všem dobrou chuť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
To je zajímavé. A má někdo typ, kde v Praze koupit dobrý kvasový chleba? My zatím kupujeme chleba Kollinger nebo Cvrček v pekařství Kabát.
Irena Mertová
To je zajímavé. A má někdo typ, kde v Praze koupit dobrý kvasový chleba? My zatím kupujeme chleba Kollinger nebo Cvrček v pekařství Kabát.
Vladislava Dejmková
Nedávná situace přivedla některé lidi k domácímu pečení chleba. Ten vlastní rukou upečený chutná také dobře. Já sama nepeču, ale moje snacha zkouší kváskový chléb a docela se jí to daří.
Dana Puchalská
Je to tak. Jsou to knihy fakt staré a už jsou v salátovém vydání.
Jindra Hubačová
Mám ráda chleba kvasový, který kupuji při cestě do Kořenova nebo zpět v Držkovĕ z pekárny pana Maška.Dano, recepty, které nám předkládáš, a nejen na chleba jsou zajímavé a staré kuchařky jistě vzácné.Dekuji
Zuzana Pivcová
Tak to opravdu nevím, kolik chlebů. Dřív býval v Týně jeden, pak ještě Šumava, pak Moskevská cihla..., už si nevzpomínám. Dnes je takový výběr! Jako malá holka jsem jezdila s dědečkem z Lomnice autobusem do Železnice (blízko Jičína) k pekaři pro chleba. To byl nejspíš nějaký ponechaný soukromník. Ivano, to je divné. My jsme totiž používali v mládí výraz "kedr s brzdou", kedr byl chleba, ale brzda byla máslo.:-D :-D
Jitka Hašková
To je zajímavé, kdysi jsem dostala od známých recept na chleba, jak ho pekli sami doma. Tenkrát jsem si několikrát upekla doma chleba podle tohoto receptu, byl moc dobrý, ale moje lenost zvítězila a vrátila jsem se ke kupování chleba, ale recept mám schovaný.
ivana kosťunová
Dano, to jsou opravdu zajímavosti. Brzda říkal chlebu můj syn a nikdy jsem nevěděla, kde k tomu přišel
ivana kosťunová
Dano, to jsou opravdu zajímavosti. Brzda říkal chlebu můj syn a nikdy jsem nevěděla, kde k tomu přišel

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.