Foto: autorka
Setkání s vyznavači voodoo na Haiti
16. 5. 2020Co spojuje tak vzdálené země jako Benin a Haiti? Synkretické náboženství voodoo. V roce 2010 jsme nejprve v lednu navštívili západoafrický stát Benin a následně v březnu Dominikánskou republiku a Haiti v Karibském moři.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Irena Mertová
17.5.2020 13:51
No právě. Měla jsem najednou docela iracionální pocit, že se nám panenka vetřela do domku a přinese něco zlého (jinak pověrčivá moc nejsem). Ani bych ji někomu nedala , i když byla hezky barevná. Tak šup s ní do popelnice.
Helena Přibilová
17.5.2020 10:03
Samozřejmě, že se mnohdy bojím, já jsem v tom cestování vlastně nevinně. Kdybych nepotkala manžela, tak bych asi dodnes poklidně žila na jižní Moravě, odkud pocházím. Pokud jde o voodoo, pochází z Dahomey (dnešní Benin) v západní Africe a na americkém kontinentě má různé formy - Louisiana voodoo je jednou z nich, rituály jsou však trochu jiné než na Haiti, kde hraje největší roli právě ten tanec a bubnování. Panenky jsou ale používány i na Haiti a mohou sloužit k uhranutí.
Irena Mertová
17.5.2020 08:41
Moc zajímavý článek. Dostala jsem jednou od kolegyně z práce panenku voodoo, kterou koupila v New Orleansu. I když vím, že to byla spíš komerce, neměla jsem z ní dobrý pocit. Nakonec jsem ji vyhodila do popelnice....
Svatava Páleníková
17.5.2020 08:07
Máte úžasné zážitky a z nich plynoucí skvělé články. Jsem ráda, že laespoň takto zprostředkovaně se mohu dozvídat o tom, jak se žije v různých koutech světa. Děkuji.
Soňa Prachfeldová
16.5.2020 20:16
Ráda jsem přečetla, podívala na fotky a obdivuji lidi, kteří se na takovou dobrodružnou výpravu vydají. Asi by mi naháněly hrůzu různé rituály.
Zuzana Pivcová
16.5.2020 18:55
Je to velmi zajímavé exotické cestování. Voodoo mám ovšem spojeno s panenkami, pomocí nichž se údajně lidé někomu mstí. Nevím, do jaké míry to funguje, a zkoušet to nechci.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA