Bojovat. Slovo, které ke stárnutí nepatří
Ilustrační foto: ingimage.com

Bojovat. Slovo, které ke stárnutí nepatří

15. 5. 2020

Výraz bojovat je velmi často používán v souvislosti se stárnutím. Bojuje se proti vráskám, proti přibývajícím letům, proti nemocem. Je to slovní spojení časté, běžné, ale když se nad ním zamyslíme, je poněkud nesmyslné.

psychika stárnutí
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Badalcová
Moje babička říkávala-proti věku není léku-moudrá to žena
Jitka Caklová
"Arthur Schopenhauer byl významný německý filosof 19. století. Byl hlasatelem pesimistické filosofie a ač zůstal za svého života (72) téměř neznámý, svým přesvědčením o iracionálním základě světa výrazně ovlivnil mnoho pozdějších myslitelů, mj. Friedricha Nietzsche". I v dnešní době jsou různí myslitelé a jejich názory jsou pro většinu lidí pesimistické, až iracionální. Duši dítěte, ve světě plném lákadel, klamů a nakonec i sebeklamů, si těžko může někdo uchovat, ale v podstatě, každý má možnost se ke svému pravému JÁ, v jakémkoliv věku, bez boje vrátit ♥♥♥
Danuše D'Engeli
Nejsem příliš sečtělá, ale ráda bych citovala jednu pasáž z mé oblíbené malé knížky od Arthura Schopenhauera "Metafyzika lásky a hudby" ... ze všeho, co bylo řečeno, plyne, že existuje pouhá mladická krása, kterou má jedenkrát skoro každý, existuje také pouhá mladická intelektuálnost, jistý duševní charakter, schopný a vhodný k chápání, porozumění a učení, který má v dětství každý, někteří ještě v mládí, který se pak ztrácí jako ona krása. Jenom u velmi málo lidí trvá jedno i druhé po celý život, takže i ve vyšším věku nalézáme jejich stopu...... často jsem se k této úvaze vracela a dospívám k názoru, že pokud si člověk ve své duši uchová "duši dítěte", tak zůstáva mladý neustále. Tento duch vyzařuje z celého člověka, z vrásek, z očí.... Tento člověk nepostrádá tvořivost celý svůj život. Krása těchto lidí je okouzlující a úchvatná. Domnívám se, že je dnes mnoho lidí vyššího věku, kteří si tuto "mladistvost" skutečně uchovali. S milým pozdravem, Dana
Soňa Prachfeldová
V naší společnosti by se spíše mělo "bojovat" s neúctou ke stáří. Když budou mít štěstí, ti krásní mladí, úspěšní, také jednou zestárnou a budou mít vrásky na těle a ještě více na duši. Člověk, který stárnutí bere jako nezbytné a netrápí se tím až tak moc, raději prožívá hezké chvíle, protože ví, že jsou jedinečné a neopakovatelné.A raději vrásky od smíchu a sluníčka, než nehybnou masku po plastikách.
Jitka Caklová
Zcela souzním se čtvrtým odstavcem, nebo-li s citací gerontoložky Ivy Holmerové. Za sebe říkám: Dokud jsem "bojovala" za cokoliv, nikdy jsem nevítězila, naopak, v lehčích, či těžších "bojích" jsem prohrávala. Cestou k sebepoznání jsem dospěla k závěru, že není důležité, jak o mně smýšlejí druzí, ale je důležité, jaké mínění mám o sobě já sama. Slovo "boj" jsem ze svého života definitivně vyloučila. Cvičením nebojuji proti stárnutí, nebo proti bolesti. Cvičím a pohybuji se pro radost a vše co potřebuji, přichází ruku v ruce s mými představami o životě. Číst o umění stárnout opravdu nepotřebuji :-)
Danka Rotyková
Nemám ráda sloveso bojovat a už vůbec ne ve spojení se stářím. Dříve mi to tak nepřišlo. Dneska se raději snažím být v pohodě. Když onemocním, snažím se odpočívat a léčit, namísto boje s nemocí.
Irena Mertová
Život ubíhá jako řeka, nesnažím se drát proti proudu, ale spíš proplouvat s co nejmenšími škodami... Období mezi 40 a 50 jsem prožívala výborně, dařilo se, nevnímala jsem ho jako krizové. A cvičit a brát léky nyní musím - bez cvičení by to s pohybem bylo horší - tak snad to cvičení je boj s artrozou? Přijímám roli, kterou v daném období mám, a snažím se to uhrát, jako přede mnou generace mých předků :-)
Dana Puchalská
Bojovat se stářím je to samé jako kdybych chtěla bojovat s větrnými mlýny. Osobně nesnáším věty typu..." To musíš vybojovat". Protože já přece nic takového nemusím.
Jana Hošková
Nehodlám se vysilovat marným bojem. Hodně závisí na genetice. Vždycky si vzpomenu na svou bývalou kolegyni - zatímco mně se začínaly objevovat první vrásky, ona měla perfektní pleť, nenosila brýle na čtení jako já. Jenže pak zasáhly geny a osud, chcete-li, odešla, sotva skončila v práci a neužila si tak ani své vnučky, ani svého důchodu. Tak co se trápit s nějakými vráskami. Snažím se upravit, co to jde, abych nestrašila lidi a peru se třeba s tím, aby mne nebolelo koleno. Na ostatní kašlu a jediné, o co prosím toho nahoře (je-li tam ovšem někdo), tak aby mi co nejdéle zůstal zdravý rozum ! :-))
Věra Ježková
Proti stáří nebojuju, mírumilovně se s ním sžívám. Se vším, co k němu patří. Měla jsem horší období než teď.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%