Ilustrační foto: cs.wikipedia.org
Fanatický boj až do konce
7. 5. 2020U příležitosti 75. výročí osvobození naší vlasti a kapitulace Německa si dovoluji přispět k těmto dějinným událostem článkem opírajícím se bezvýhradně o původní německou dokumentaci, uloženou ve Vojenském ústředním archivu v Praze.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
9.5.2020 00:18
Zuzko, shrnula jsi to velmi dobře. Tvůj článek je výborný. V podstatě se ztotožňuje s tím, co vím od svých rodičů i co jsem se dočetla z různých zdrojů.
Zuzana Pivcová
8.5.2020 15:49
To je těžké, nemohu soudit dějiny, ale je fakt, že Německo vojensky porušilo dohodu o neútočení, kterou mělo se SSSR, a v červnu 1941 ho ve známé operaci "Barbarossa" přepadlo. Při vítězném tažení nešetřilo v cizí zemi nikoho, střílelo civilisty, že to jsou partyzáni a potencionální rudoarmějci, vyhlazovalo celé vesnice s židovským obyvatelstvem, že Židé jsou nejhorší spojenci bolševiků. V zajateckých táborech umíraly tisíce sovětských zajatců. No, a pak s situace obrátila a Rusové jim to se vším vraceli. K Američanům se až na výjimky chovali Němci podle vojenských konvencí, a to i v zajetí. Proto i od nich očekávali vlídnější zacházení na konci války. Z amerického zajetí se téměř všichni vojáci vrátili, většinou do konce 40. let. Ze sovětského zajetí kromě vysokých důstojníků skoro nikdo. A z nepřátelských států byli záhy málem kamarádi. Na Východě z donucení, ale na Západě velmi ochotně. Železná opona a Studená válka změnila pohled na válku.
Jitka Hašková
8.5.2020 10:44
Zuzko, děkuji za informace. Vím od rodičů, že Prahu osvobodili Vlasovci. Němci se snažili projet Prahou a před sebou hnali české civilisty, aby na ně Češi nestříleli. Tátova teta (sestra mojí babičky, jeho matky) a strýc byli mezi těmi, kteří takto byli hnáni před německými tanky, naštěstí tu hrůzu přežili.
Jan Zelenka
7.5.2020 15:21
Konec války probíhal velmi složitě. Ne všechny archivy druhé války jsou dodnes přístupné. Rozdělení Evropy bylo dohodnuto již předem. Nebudu se pouště do spekulací. Zuzka to popsala pěkně. Mluvil jsem v Řeporyjích s pamětníkem tehdejších bojů a ukazoval mi místa, kde Vlasovci bojovali a nutno říci, že úspěšně, s Němci. Jenže nepočítali s dohodou mezi Sovětským svazem a Američany. Jako zrádci také skončili. Válka byla rozhodnutá v momentě, když se spojenci vylodili v Normandii. Němci se dostali do kleští a nebylo pro ně záchrany.
Věra Ježková
7.5.2020 13:21
Zuzko, díky za zajímavé informace. Vyprávění o válce mě provázelo od dětství. I o té první. V době povstání vzal dědeček velký nůž a šel bojovat k budově rozhlasu. Babička s mámou o něm tři dny nevěděly. Ráda sleduji válečné dokumenty i hrané filmy.
Jana Šenbergerová
7.5.2020 13:11
Hodně zajímavé. Z toho, co jsem přečetla, mi vyplývá, že pražské povstání zbytečně přispělo ke smrti obránců barikád, když byli Němci na ústupu, jen se museli probojovávat, kde mohli klidně a mnohem rychleji Prahu opustit. Ale možná jsem jen nepochopila.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA