Ilustrační foto: ingimage.com
Vařit tak akorát. Umění, které ovládá málokdo
3. 4. 2020
Navařit si jídlo na tři dny dopředu a pak jíst stále to samé nebo si každý den chystat něco hodně odlišného? Vařit v malém množství? Nebo mít zamraženo hodně porcí do zásoby? To jsou otázky, kvůli kterým se mnoho lidí nedokáže shodnout.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Margita Melegova
3.4.2020 20:54
Kdyz varim v nedeli tak mame i na pondelni obed, utery a ve stredu varim jednodenni obedy, ale ve ctvrtek varim i na patek, to doladuji jidelnicek a pecu, sobota je kapitola sama pro sebe zvu deti a vnoucata na obed, nedeli chteji travit ve svem bydlisti, vyhnout se preplnene dalnici a hlavne se nachystat na novy tyden.
Zdenka Soukupová
3.4.2020 17:40
Když byly doma ještě děti, vařila jsem samozřejmě podle toho. Pak se osamostatnily a mě dlouho trvalo, než jsem se naučila uvařit méně jídla. Dnes vařím v týdnu jen něco rychlého bez masa, o víkendech klasiku s masem a občas mi ta klasika zbyde i na další den. Vyhovuje mi to tak.
Danka Rotyková
3.4.2020 13:27
Každá kuchařka se asi přizpůsobí zvyklostem v rodině. Já moc ráda vařím, ale nesmí mi to trvat celý den. Kdybych vařila jen pro sebe, asi bych měla o pár kilo méně. Ve skutečnosti vařím pro dva, více porcí dělám jen v případě guláše, roštěné, španěláků apod. Nehledím na to, že spotřebuji více energie. Zdravější jídla jsou lepší čerstvá. Teď, když jsem v důchodu, mě příprava jídla těší, mělo by to být potěšení pro oči i žaludek. ☺
Vladislava Dejmková
3.4.2020 12:39
Vařím ráda, ale právě v posledních týdnech, kdy pracuji doma a pracovní doba mi končí ve 12, na to mám málo času. Tak vymýšlí a vařím jídla, která stihnu za půl hodiny mé práce ( nepočítám dobu, kdy se něco samo peče v troubě nebo bublá na sporáku). A docela to jde. Když máme chuť na něco pracnějšího, předvařím si večer nebo to nechám na víkend. A klidně si to dáme i druhý den. Vždyť dneska řada těch co pracují si stejně nosí jídlo z domu v krabičce. V restauraci se nenají.
Zuzana Pivcová
3.4.2020 11:28
To bych musela být právě já umělkyně! Vařím tak málo, že to sním hned. Ne, to je jen žert!
Jitka Caklová
3.4.2020 10:13
Mám to trochu jinak a vařím pro 6 - 10 lidí. Například koupím 1.5-2 kg hovězího vrchního šálu (když je zrovna pěkný v nabídce) a dělám svíčkovou. Všechnu zeleninu propasíruji přes síto (zásadně nemixuji), promíchám s vývarem, ve kterém se maso dusilo a rozdělím do pěti - sedmi vaniček od tyčinek (surové, nezahuštěné), zchladlé maso rozkrájím na plátky, po dvou ponořím do směsi a dám zmrazit. Pak už jen dám do kastrolku rozpustit, zahustím, dochutím a pokud mám v mrazáku i knedlíky, oběd pro dva je co by dup. Takto to dělám s celou řadou jídel. Je to pro mě velká úspora času i energie, i té elektrické :-)
Dana Puchalská
3.4.2020 09:07
Ano, nevařit do "foroty". My doma vaříme tak akorát pro dva. A když je něčeho víc, tak se i podělíme s naší sousedkou, která je sama. Manžel je šéfkuchař, umí vykouzlit dobrotu z čehokoliv. Nikdy jsme žádné zbytky nevyhazovali, nejsme na to zvyklí.
Dana Novotná
3.4.2020 09:07
Protože jsem sama, nevyplatí se mi vařit každý den. A taky se mi nechce stát pořád u plotny. Toho jsem si užila dost, když nás bylo víc. Takže vařím na několik dní dopředu. A když už nemám chuť na to stejné, dám ho sklenice, a na pár min. do mikrovlnky. V lednici takové zavařené jídlo vydrží i měsíc. A maso vařené, dušené, pečené do mražáku.
Jana Šenbergerová
3.4.2020 08:45
Tentokrát výjimečně souhlasím s odborníky na výživu. Snažím se vařit tak akorát, aby nebyly zbytky, nebo záměrně na více dnů, ale pokaždé udělám ze stejného základu jiné jídlo. Jsou ovšem i taková jídla, která mohu klidně jíst i tři dny ve stejné úpravě. Např. brynzové halušky, a moji "svíčkovou". Kdyby šlo jen o mě, byla bych vitariánka, nic bych nevařila. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA