Na dnešek jsem si naplánovala uvařit oběd na téma Recept v nouzi, což jsem také udělala.
Ale! Už jsme snědli pohankovou polévku a byli v polovině dalšího chodu, když se Pavel jen tak mezi řečí zeptal: „Nechtěla sis to vyfotit?“ „Chtěla, ale zapomněla,“ vykřikla jsem.
Inu, co není v jedné hlavě, je naštěstí v druhé. Jen díky tomu vám mohu předložit, co jsem ukuchtila ze zásob, které mívám vždycky doma pro strýčka Příhodu.
Potřebovala jsem:
4 větší cibule
1 velký stroužek česneku
olej
konzervu hovězího masa /může být i vepřové/
malou konzervu rajčatového protlaku
špagety (2/3 balení)
sůl, worcester
Postup:
V rozehřátém oleji osmahnout na plátky nakrájený česnek, přisypat nahrubo nakrájenou cibuli a společně dusit pod pokličkou do měkka s občasným dolitím trochy vody, aby se to nepřipalovalo. Mírně přisolit a vmíchat protlak a následně přidat na kostičky nakrájemé maso. Z hovězího odstraním tuk. Z vepřového také, ale použiji ho třeba k večeři na chléb sypaný cibulkou. (Nezdravé, ale výborné.) Promíchám a dochutím worcestrem podle chuti. Raději nepřehánět.
Je možné sypat strouhaným sýrem nebo jen zelenou cibulkou.
My si k tomu většinou dáváme několik pouze opláchnutých listů ledového salátu.
Původně se vaří z čerstvého hovězího zadního a říkáme mu indiánské špagety. Proč? Inu, protože jsem se ho naučila vařit podle kamaráda, Indonésana, který s námi bydlel na koleji.
Zbylo nám i na zítřek.