Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla.
Současná situace s koronavirem mě inspirovala k napsání dnešního článku. Spousta z vás má doma třeba vnoučata, nemohou do škol, a tak přemýšlí, co jim uvařit dobrého.
Našla jsem ve své sbírce pár jednoduchých receptů. Věřte, že jejich příprava není nic složitého. A myslím si, že jim zachutnají. Vždyť takové "kuchaření" s babičkou či dědou bývá někdy i zábava a pak se na něj i rádo vzpomíná. Až na ten tvůrčí nepořádek nejen na kuchyňském stole, ale i na rukách a tvářích malých kuchtíků.
Ale začněme hezky od začátku.
Těsto na domácí těstoviny zná určitě každý z vás. Ale pro pořádek jej napíšu :
Široké nudle
2 vejce, 2 půlky skořápky vody, 1 lžička másla, hrubé nebo polohrubé mouky dle potřeby
Čtverečky čili flíčky
2 vejce, 2 lžíce vody, hrubá mouka dle potřeby.
Špagetové nudle
2 vejce, za 2 půlky skořápek vody, hrubá mouka dle potřeby
Uděláme tužší těsto a vyválíme jej na plát asi 2 mm silný. Necháme jej po obou stranách trochu oschnout, pak jej sbalíme naplocho na pruh asi 5 až 6 cm široký. Širokým nožem krájíme 2 mm široké nudle. Hned je házíme do vařící osolené vody, zamícháme dlouhou vidlicí, aby se rozdělily a dobře provařily. Po 6 minutách ochutnáme, jsou-li uvařené, a scedíme je.
Další recept je zajímavý, možná by stálo za to jej vyzkoušet.
Makaróny
Z neoschlého těsta jako na široké nudle nakrájíme pruhy 3 cm široké a z nich čtverce o straně 3 cm. Nabalíme je na špejli a dobře stiskneme, aby držely. Vaříme v osolené vodě 6 až 7 minut. Poznámka : Příprava makarónů tímto způsobem je poněkud pracná a lze jich takto připravit pouze malé množství pro 1 až 2 osoby, nebo jako zavářku do vývaru, např. hovězího.
A teď nějaký recept, co vy na to?
Nudlové čtverečky s krupicí
Nudlové těsto ze 2 vajec, 1 lžička másla, 1/8 l (125 ml) jemné krupice, sůl, tuk na formu
Z těsta nakrájíme čtverečky a uvaříme je v osolené vodě (7 minut). Krupici osmažíme dozlatova, přidáme k ní máslo, uvařené čtverečky dobře promícháme, vložíme do vymaštěné zapékací mísy, pokropíme máslem a zapečeme. Podáváme k pečením, rybě nebo k dušené zelenině.
Makarónový koláč pod dušenou zeleninu
20 dkg makarónů, 3 vejce, 1/4 l mléka, sůl
Dušená zelenina : špenát, kapusta, hrášek, rajčata, brukev, apod.
Makaróny rozlámeme, uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Z osolených bílků ušleháme tuhý sníh a lehce do něho zamícháme žloutky i makaróny. Směs vložíme do vymaštěné hluboké zapékací mísy a pečeme 1/2 hodiny. Vyklopený koláč pokryjeme dušenou zeleninou. Domácí makaróny lze pochopitelně nahradit těmi kupovanými.
Grilované makaróny
1/4 kg makarónů, sůl, 1 lžíce másla, 1,5 lžíce polohrubé mouky, 1 šálek mléka, trochu vývaru, muškátový oříšek, 15 dkg čedaru nebo parmezánu, tuk a strouhaná houska na vymazání
Makaróny vaříme v osolené vodě cca 15 minut a scedíme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a vymícháme na hustou omáčku. Po odstavení z ohně přimícháme strouhaný sýr. Směs dáme do vymaštěné, strouhanou houskou vysypané nízké zapékací formy, posypeme zbylým sýrem, pokapeme máslem a zapečeme do růžova. Pozor na zhnědnutí sýra, aby nebyl hořký.
P. S. Inspiraci k článku jsem čerpala ze své sbírky kuchařských knih a zápisků. A přeji všem dobrou chuť.
Váš Karfík.