Foto: autorka
Dej sem ten šnuptychl
28. 2. 2020Občas se z mého podvědomí, či kde to mám uložené, vynoří slova, která už dávno nepoužívám a kolikrát ani nevím, kde jsem k nim přišla, co přesně znamenají a z čeho vznikla. Obvykle v napjatých situacích. Jako když mám například na starosti vnoučky. Všichni řvou a hrají na schovku po bytě.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Hošková
28.2.2020 19:18
My zas byli Češi jak "poleno", německy se u nás teda nikdy nemluvilo, ani babička to neuměla, jen děda. Maminka pořád vzpomínala, jak musela jako šestiletá nastoupit do německé školy a protože neuměla slovo německy, tak se tam hned počůrala...to bylo její velké trauma z dětství :-))
Zuzana Pivcová
28.2.2020 19:18
To se mi líbí, protože jako někdejší učitelce němčiny mi ta slova znějí srozumitelně, i když už jsou počeštělá. :-D A co se týče novodobé slovní zásoby mladých, tak už jsem v knihkupectví viděla vydanou knihu, prostě slovník. Váhám, zda si ho koupit, za 3 stovky zase ta slovíčka tak moc nepotřebuji, to si koupím raději nějakou lepší knížku.
Naděžda Špásová
28.2.2020 17:38
Všechna slangová slova samozřejmě pouižívám, přidám ještě hajzlpapír, fusekle, vlastně všechna slova uvedena v příspěvcích. Ale že je ten náš jazyk košatý, co .
Hana Rypáčková
28.2.2020 17:20
Janě jsem rozumněla . Ano poněmčeně babička žižkovská mluvila. Lajntuch a šňuptychl používám a píglovat atd...Moc milé...
Jana Hošková
28.2.2020 17:14
No nádhera, Miluško ! Hned mi to taky naskočilo !!! - Nejdřív jsem se žinýrovala v cimře lehnout si na ten faulenc, ale pak jsem ho zhauzírovala a začala jsem se tumnovat: pořádně jsem ho vypíglovala a vypucovala, zaflikovala několika záplatami. Bohužel nešel samozřejmě vymandlovat. Po práci jsem se nafutrovala a pořádně si na něm odfrkla ! :-))
ALe nevím, co je rodle, ajmr, hasutura...
Růžena Kuželková
28.2.2020 17:00
Po přečtení článku mě "vystalo" na mysli "šnuptychl"jak dlouho jsem to slovo neslyšela - to používal můj otec - díky za připomenutí a vzpomínku.
Libuše Křapová
28.2.2020 14:00
A ještě i ten blajštyf prosím Danku přeložit :-) Ten veškosn, není to kredenc?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA