Imrich Bugár: Mladí sportovci dnes nemají výdrž a pevnou vůli
FOTO: archiv Imricha Bugára

Imrich Bugár: Mladí sportovci dnes nemají výdrž a pevnou vůli

20. 2. 2020

Patnáctinásobný mistr republiky, mistr Evropy, mistr světa a držitel stříbrné medaile z OH v Moskvě v hodu diskem. Jeho osobní rekord 71.26 m prozatím v ČR nikdo nepřekonal. "Stále čekáme na nějaký talent, snad se časem objeví," říká v rozhovoru pro i60.cz stále dobře naladěný Imrich Bugár, který začátkem dubna oslaví 65. narozeniny.

Narodil jste se v obci Ohrady nedaleko Dunajské Stredy. Jak se kluk z takového místa dostane k disku?
Jako patnáctiletý kluk jsem na základní škole dobře házel kriketovým míčkem. Jednoho dne mi náš tělocvikář dal do ruky jeden a půl kilogramu těžký disk a povídá - co kdybys s tím zkusil hodit? Nevěděl jsem, jak na to. On říkal, jen se otoč a hoď to. Zkoušel jsem to v pátek a v neděli jsem sedl na kolo a jel na krajský přebor do Dunajské Stredy. Koukal jsem, jak to ostatní dělají, ale hodil jsem to z ruky. Nedělal jsem žádnou otočku, protože bych se zabil. Mávnul jsem rukou, hodil jsem 31.14 metru a vyhrál jsem.

A takhle hladce to šlo dál?
No, víceméně ano. Odešel jsem se učit do Slovnaftu. Učitel mě upozornil, že žádné házení diskem nebude, že musím s ostatními hrát fotbal. To mě ale nebavilo, míč mi při běhu překážel. Tělocvikář mě vzal za trenérem Slávia SVŠT Bratislava, a to byl dobrý nápad. Za dva roky jsem byl v dorostenecké reprezentaci. V roce 1974 ve svých devatenácti letech jsem dostal povolávací rozkaz do Dukly Praha a jsem tu dodnes. Jsem nejdéle sloužící Duklák, kroutím už 46. rok. Nejprve jsem 21 let házel a pak v roce 1995 nastoupil do oddělení zahraničních sportovních styků.

Co vaše práce obnáší?
Musím vědět o každém sportovci z Dukly, který vytáhne paty do zahraničí. Loni například vycestovalo 4700 lidí. Armádní sport má stále dobré výsledky, loni jsme třeba přivezli 120 medailí ze světových soutěží.

Našim atletům se ale v současné době moc nedaří...
Mezi vrhači, to znamená koule, kladivo a disk, stále čekáme na nějaký talent. Časem určitě přijde hromotluk, kterému se bude v některé z těchto disciplín dařit. Je to také otázka motivace u mladých. Kromě talentu musíte mít pevnou vůli a pravidelně trénovat. To nejde, když se vám nedaří, hned měnit trenéra nebo přecházet z oddílu do oddílu kvůli lepším podmínkám. Já se občas zajdu na někoho podívat do posilovny a tam vidím, jak ti mladí chvilku posilují a hned běží k mobilu. Vymlouvají se, že jim tam trenér namluvil, co mají dělat. Ale nemají žádnou výdrž a systém. To není k ničemu. Musíte tu touhu po vítězství mít v sobě. Nestačí chtít být dobrý, ale musíte chtít být nejlepší.

Myslíte si, že se stát dobře stará o bývalé sportovce a olympioniky?
Atletický svaz zcela určitě ne. Je to jediný svaz, který nemá síň slávy. Já s nimi stále bojuji. Dělal jsem například před dvěmi lety vzpomínkovou akci na výročí čtyřicet let od mistrovství Evropy v atletice v Praze. Celé jsem to připravil, včetně organizace a návrhu na rozpočet a oni mi nedali vůbec nic a řekli, že jde o soukromou akci. Olympijský výbor se snaží alespoň trochu se starat o medailisty. Máme sociální program, v němž jsou peníze na příspěvky na lázně či rehabilitace a z těchto peněz se také snažíme přispívat bývalým olympionikům. Někteří z nich mají důchody kolem deseti tisíc korun. Ale už 15 let se snažíme prosadit pro všechny pravidelnou rentu, tak jak to funguje třeba v evropských státech a v sousedním Slovensku. Tam člověk, který získal zlatou medaili na olympiádě, pobírá příspěvek ve výši 1020 euro měsíčně. Nějaké peníze dostávají i mistři republiky, Evropy a světa. Je to uzákoněno, je to průhledné a všichni vědí, co je v případě úspěchu čeká. Myslím, že by to mohla být motivace i pro mladé sportovce.

Vy se ale snažíte, aby se na bývalé kolegy nezapomínalo...
Když v roce 1998 ve svých 61 letech nečekaně odešel náš nejlepší diskař Ludvík Daněk, stál jsem u rakve čestnou stráž a řekl jsem: Ludvo, já Ti udělám memoriál. Letos již bude v Turnově 26. května jednadvacátý ročník. Dělám to právě v Turnově, kde Ludva hodil svůj první světový rekord a je to jediný diskařský memoriál na světě.

Vznikla Národní agentura pro sport. Co si myslíte o tomto kroku?
Je to dobře. Přidělování peněz se odtrhne od ministerstva a mělo by to být víc průhledné. Hlavně, aby se ty finance dostaly až dolů do klubů. Taky se na tom rozhodování budou podílet sportovci a ti mají zájem o rozšiřování mládežnické sportovní základny.
Víte, nám třeba svět záviděl sportovní třídy, sportovní školy a širokou žákovskou základnu. Většina z toho se po roce 1990 zrušila a nám utekly dvě generace systematické práce s mládeží.

Po čase je opět v centru pozornosti doping. Jak na něj pohlížíte?
Doping byl, je a bude. Ti, co míchají ty zázračné koktejly, jsou většinou v tom, co umějí, před komisaři. Vždycky jsem ale zastával názor, že jde o subjektivní rozhodnutí. Já bych to nikdy nezkusil. To bych raději skončil. Já třeba vyjel na 27 mezinárodních závodů ročně a z toho jsem na 23 musel na dopingové testy. Bohužel, dnes je vše o byznysu, a tak se někteří sportovci nechají k této podpoře přemluvit. Já měl zkrátka kliku, že jsem měl dobrou fyzičku a také mi nevadilo trénovat.

A teď se musím zeptat na vaši účast v taneční soutěži Star-Dance v roce 2013, kde jste skončil s partnerkou Jitkou Šorfovou na třetím místě...
Jé, to bylo krásných pět měsíců mého života. Byla to šílená dřina. Denně tři hodiny trénink, v pátek generálka a v sobotu přímý přenos. Dojalo mě, jak mi lidé fandili. A navíc to byla velká legrace. Byli jsme bezvadná parta a já nikdy nezapomenu na to, co předváděl Matěj Rupert a Ondra Brzobohatý. Ale to už se ozývalo moje levé koleno a přestal jsem to zvládat.

Jak si udržujete kondici a jak se Vám vůbec stárne?
Řekl bych to takto: Hlava by chtěla, ale tělo za ní pokulhává. Levé koleno už mám vyměněné a to pravé půjde brzy do servisu. Sportovat už nemůžu, a tak chodím na krátné procházky se psem a na dlouhé s kočárkem s 11měsíční vnučkou. Nemusím se opírat o hůlky, co je dnes tak moderní, ale držím se kočárku.

Blíží se letní olympiáda v Japonsku, která se koná od 24.7. do 9.8.2020. Chystáte se tam?
Mám se tam jet podívat na týden. Měl bych jet s Jarmilou Kratochvílovou, moc se na to těším. Tak snad se do té doby ten nový virus umoudří...

Ptali se Božena Hažová a Ota Vaníček

osobnosti rozhovor
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Zase jsem se dozvěděla pár informací, tentokrát o našem sympatickém sportovci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

18%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%