Onkoložka MUDr. Petra Garnolová
Onkoložka Petra Garnolová: Všichni chceme žít co nejdéle, medicína však není všemocná
17. 2. 2020V České republice každoročně onemocní rakovinou bezmála 100 tisíc obyvatel a přes 23 tisíc lidí na ni zemře. Ačkoliv se úmrtnost na tuto nemoc během posledních deseti let díky vyspělejší medicíně snížila, přibývá pacientů, kteří se dožijí i několika různých nádorů.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Monika Svobodová
12.3.2020 00:28
Jitka Hašková: souhlasím s vámi. Pokud už není pro co a pro koho žít, je dál cesta tímto světem dlouhá a zbytečná. Někdy až smutná, když člověk pořád slyší nadávky na nadbytečné důchodce.
Oldřich Čepelka
9.3.2020 10:05
Souhlas s Marií M., a nejen s ní. Na rozdíl od Jitky H., mám stále obrovskou chuť žít a prožít toho hodně, vyzkoušet nové věci, odvážit se jít do neznáma (ovšem bezpečně!), pomáhat jiným, projevovat se... Lidé dokáží prožít klidné stáří spokojeně jen ve vlastní domácnsoti a maximálně na zahrádce s vnoučaty, já patřím k lidem, které by to nestačilo. proto píšu články, běhám a jezdím na kole i v cizině, studuji na VŠ (ne v univ. 3. věku), teď jsem na měsíc na stáži v Krakově...Asi hyperkativní jedinec. :-)
Marie Měchurová
20.2.2020 14:27
Když jsem podstoupila operaci vaječníků a následnou chemoterapii v Brně na Žlutém kopci setkala jsem se sympatickými mladými i starými pacienty. Bylo mi jich hrozně líto, na některých bylo vidět, že se do života už asi nevrátí. Na pokoji se mnou ležela paní, které se v ty dny narodilo první vnouče a ona ale nevěděla, jestli ho uvidí vyrůstat - měla vodu až v plicích. Medicína u nás je na té nejvyšší úrovni. Měla jsem rakovinu 3.stupně a přesto už 15let žiju. Někdo se diví proč to neustále opakuji, je třeba to opakovat. Věř a víra tvá tě uzdraví - to je můj případ. Škoda, že oba dva mladí doktoři, kteří mi zachránili život pracují v Německu. Všem nemocným přeji uzdravení a hledejte si v okolí jen ty pozitivní příklady.
Soňa Prachfeldová
17.2.2020 15:56
Vážím si velmi lékařů,, kteří dělají nelehkou práci a často dokáží zázraky. Lidský život nelze do nekonečna prodlužovat. Za sebe jsme hodně zodpovědni my sami i když je spousta aspektů , které nás přivedou do těžké zdravotní situace, která nekončí vždy šťastně. Nejvíce mě dojímají osudy dětí, proč ony ? Život dospěje neúprosně jednou ke svému konci, také si jen přeji, abych byla soběstačná až do samého konce.
Jana Šenbergerová
17.2.2020 14:55
Přestože si práce každého dobrého lékaře velmi cením, nemohu si odpustit poznámku, že nejen narození a smrt jsou přirozenou součástí lidského života. Jsou jí i nemoci, které si většinou přivodíme sami tím, že na přírodní zákony moc nedáme, kde můžeme, tam je obcházíme a pak se divíme, že onemocníme. Každá nemoc je upozorněním, že něco ve svém životě děláme špatně. Ne ze zlé vůle, ale z nevědomosti. To je také jeden z důvodů, proč se některé nemoci vracejí, nebo bývají nahrazeny ještě horšími. Spoléháme na lékaře, kteří nám mohou podat pomocnou ruku, ale vyléčit se musíme sami. A to bez ohledu na to, jak dokonalá je současná medicína. Tolik skvělých léků už bylo vyrobeno! Z toho vyvozuji, že by mělo nemocných ubývat, jenomže stále přibývají. Proč asi? Delší život určitě není jediným důvodem.
Pomáhá-li paní doktorka lidem, kteří už jsou na odchodu, dělá stejně záslužnou práci jako porodníci, kteří jiné na tento svět pomáhají přivést, ne-li záslužnější. Tak ať ji těší a daří se.
Margita Melegova
17.2.2020 14:14
Osud kazdemu urci kdy skonci jeho zivotni cesta, byt sobestacna do smrti presne jak pise J.H.
Svatava Páleníková
17.2.2020 12:55
Sympatická paní doktorka. Vybrala jste si těžký obor, o to víc vám úsměv sluší.
Věra Halátová
17.2.2020 12:47
Všichni chceme žít co nejdéle? Co to je "co nejdéle"? Ve svých 12-i letech jsem si nedokázala představit, že mi někdy bude tolik, co mi právě je. Nechci žít "co nejdéle" za každou cenu. Chci žít kvalitně, bez nemocí a bez bolestí. A jak dlouho? To je snad věc přírody anebo Pána Boha.
Karel Boháček
17.2.2020 12:08
No dobrý až do toho okamžiku kdy čekáte na nějaké vyšetření 1 až 4 měsíce. Děkuji, už jsem za tu dobu mrtvý.
Jitka Hašková
17.2.2020 11:52
Nechci žít dlouho, když jsou přátelé všichni mrtvi. Chci být soběstačná do smrti. Už by mi nevadilo umřít.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA