FOTO: Dušan Šimánek
Lenka Lindaurová: Současné výtvarné umění je v krizi
8. 2. 2020Je známou výtvarnou kritičkou a kurátorkou výstav vizuálního umění. Lenka LIndauerová hodnotí úroveň současné české výtvarné scény.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Doušová
10.2.2020 10:46
Některé moderní umění je nad mé chápání. Nic neříkající ,spíše odpudivé a dokonce i směšné výtvory. Nemohu posuzovat všechny mladé umělce ,ale někteří by se měli dokonce stydět za to co považují za umění. Věřím , že je snad také dost mladých umělců ,kterých si můžeme vážit. Doba a čas prověří, kam se bude mladá generace ubírat.
Jitka Hašková
9.2.2020 07:04
Děkuji za zajímavý rozhovor. Považuji za zajímavou galerii DOX v Praze - Holešovicích.
Jana Šenbergerová
8.2.2020 19:51
Nad některými současnými uměleckými díly zůstávám často nevěřícně stát nejen já, ale i můj rozum. přesto si nemyslím, že by to s uměním bylo horší než kdy jindy. Jen se zviditelňují víc ti, kteří mi nemají co říct.
Mirek Hahn
8.2.2020 19:29
Pravda, sdělovací prostředky se zrovna nepřetrhnou, aby prezentovaly výstavy. Občas si něco najdu na serverech s kulturními přehledy ale je to takové náhodné lovení. Na pár zajímavých odkazů jsem narazil tady na Íčku - děkuji autorkám. Výtvarné umění nejspíše je v krizi, v tom paní Lindaurové věřím. Vycházím nejen z nedostatečné prezentace umění ale především z určitého posunu vnímání umění obecenstem, směrem ke konzumování jednoduchých, polopatických až lidově primitivních forem "umění". Málokdo se dnes snaží najít v uměleckém artefaktu nějakou vlastní projekci nebo interpretaci a vidět v ní, pro sebe, nehmotnou ale cennou hodnotu.
Danka Rotyková
8.2.2020 17:35
Ač mám toto umění ve velké úctě, nesleduji naše současné výtvarníky tak, abych je mohla hodnotit. Také přiznávám, že obrazy starých mistrů se mi líbí více než moderna.
Lenka Kočandrlová
8.2.2020 11:33
Není v krizi,ale bohužel se pravé umění moc na veřejnost nedostane.V TV se ukazují jen samé matlanice,instalace,videa,čmáranice.Za umění se nám cpou nějaké nesmysly,právě ta Šedá co dělá,to není nic.Ceny Chalupeckého se už nedávají za umění,ale za podivné počiny! Ve světě ,myslím tím skutečné světové aukční síně,galerie,není z Čechů vlastně nikdo obchodován,někteří jen tak paběrkují,u nás si pak hrají na světové.Pamatuji si,jak jsem byla v 80.letech v Mnichově v jedné galerii,a viděla tam jako "umění" kopec písku a v něm zapíchané praporky! Co si myslet o "uměleckém předmětu",jímž je rozházená a odpadky posetá postel "umělkyně"! Podle mne není uměním ani banán přilepený na zdi,ani žralok naložený ve formalínu.Představme si,co nám zbylo z dávno minulých dob: krásné sochy,mozaiky,obrazy.Co po nás zbyde z naší doby???
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA