Babi, nastěhuj se k nám. Za touto nabídkou se skrývá řada nebezpečí
Ilustrační foto: ingimage.com

Babi, nastěhuj se k nám. Za touto nabídkou se skrývá řada nebezpečí

21. 2. 2020

Když se osamělý senior nastěhuje k synovi nebo dceři a jejich rodině, jeví se to jako správné rozhodnutí. Velmi často se však ukáže opak. Lidé se v novém prostředí necítí dobře, nepřipadají si tam doma. Vina nemusí být na žádné straně, jde jen o výraznou změnu v životě.

rodina
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Nechtěla bych se nastěhovat k dětem. Dodržovat jejich pravidla by se mi nechtělo,nepřipadala bych si u nich "doma".Hlavně by mi vadilo se podřizovat,jsme zvyklá si dělat svoje a po svém. Mladí mají svoje,já taky,naše kružnice se občas protnou,ale každý den by mne nebavilo dělat něco ,co vlastně nechci,ale někdo mě tam strká,ač údajně pro mé dobro.
Eva Kopecká
Ideálním řešením je mít svoje a bydlet hodně blízko sebe. Aniž bychom to s mými potomky plánovali, stalo se. Dneska před důchodem jsem za to ráda. Já pomohla jim, a doufám jednou....
Věra Halátová
Ty případy, o kterých píšete, to nejsou nijak zvlášť staří lidé. Třeba jsou to ty případy věčných stěžovatelů. Přece, když chci s někým bydlet a přijmu jeho nabídku, tak nejsem němá a hluchá a řeknu, co já potřebuji. Není snad problém se v rodině domluvit na něčem tak banálním, jako je křeslo k televizi nebo stolička k obouvání botů. Znám spoustu soběstačných lidí, kterým je téměř devadesát a znám také ženu, které bylo sedmdesát a plačtivým hlasem říká, že: Mně musíte brát jako starého člověka, já potřebuji ohled. Už tím musí jít svým příbuzným na nervy.
Jarmila Komberec Jakubcová
RE omluva za vynechaná písmenka "bydlí syn ..."
Jarmila Komberec Jakubcová
Bydlím v domě kde nahoře bydlí n s rodinou a já v přízemí, které je dokonce bezbariérové. Můj zesnulý manžel při stavbě domu myslel na vše.Velmi dobře vcházím se svou rodinou, navzájem i pomáháme a tak vím, že nezůstanu sama. Když se měl dům stavě chtěla jsem spíše aby jsme bydleli s manželem sami a syn bydlel v naší blízkosti v druhém domě. Dneska vidím, jak to bylo moudré rozhodnutí mého manžela. On bohužel v domě žil jen jeden měsíc.
Soňa Prachfeldová
Starý člověk je fixován na své prostředí, kde žil převážně celý život. Chápu, že někdy to už nejde dál a hledá se jiné řešení. Dobré je najít malý byt, mít pečovatelskou službu, na kterou i dostane příplatek od sociálky a cítí se určitě lépe, než v domě dětí, , které to myslí dobře,kterým ale v dnešní přezaměstnané době nechce být na obtíž. Je to složité pro obě strany, důležité je rozumně si o těchto věcech popovídat a hledat citlivé oboustranné řešení.
Eliška Houšková
Už pět měsíců žiji u své dcery, která mi se svým přítelem přenechala pěkný byt ve svém domku a sami si opravují druhý byt, ve stejném domku,kde zatím bydlí, naštěstí je to rekonstruovaná chalupa s více pokoji. Už jsem nezvládala starost o můj domek se zahradou a auto, je to opravdu velká změna v mém životě, doufám, že už poslední. Nejdůležitější je pro mne, že už nejsem sama, jak tomu bylo dříve a i když se najdou třecí plochy, je důležité na tom pracovat a snažit se se vším vyrovnat. Nechtěla bych skončit v domově důchodců, to opravdu ne.
Hana Rarasch
Článek otevřel jeden z nejpalčivějších problémů seniorů a jejich rodin Zůstaneš sám (-a) , riskuješ! Půjdeš k nám (jsme slušná rodina!), chtě nechtě , naboříš náš život. Jistě, pojednání o toleranci by bylo dlouhé, ale model běžné rodiny, kdy jsou všichni zaměstnaní od rána do večera, pak následuje domácnost, chata- chalupa, často společenské povinnosti, pomoc seniorovi, často mladé rodině s vnuky, to prostě není k zvládnutí. PROČ není dokonalejší denní pečovatelská služba a noční "hlídání" prostřednictvím IT techniky? Tak by senior mohl zůstat ve vlastním prostředí a pomoc rodiny by se mohla omezit na návštěvy a třeba týdenní úklid.
Danka Rotyková
Je to jako se vším. Někteří lidé se svými dětmi cítí ve společné domácnosti šťastni, o těch druhých se zmiňuje článek. Moje zkušenost je taková, že starým lidem je lépe ve svém, v klidu a soukromí. Nechci proto žádný dům se zaradou, o který bych se už sama nepostarala a jen bych přemýšlela, jak to všechno bude. Proto jsem si koupila malý byt v blízkosti syna. Je to docela dobré řešení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%