Ilustrační foto: ingimage.com
Babi, nastěhuj se k nám. Za touto nabídkou se skrývá řada nebezpečí
21. 2. 2020
Když se osamělý senior nastěhuje k synovi nebo dceři a jejich rodině, jeví se to jako správné rozhodnutí. Velmi často se však ukáže opak. Lidé se v novém prostředí necítí dobře, nepřipadají si tam doma. Vina nemusí být na žádné straně, jde jen o výraznou změnu v životě.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
23.2.2020 12:23
Nechtěla bych se nastěhovat k dětem. Dodržovat jejich pravidla by se mi nechtělo,nepřipadala bych si u nich "doma".Hlavně by mi vadilo se podřizovat,jsme zvyklá si dělat svoje a po svém. Mladí mají svoje,já taky,naše kružnice se občas protnou,ale každý den by mne nebavilo dělat něco ,co vlastně nechci,ale někdo mě tam strká,ač údajně pro mé dobro.
Eva Kopecká
23.2.2020 10:24
Ideálním řešením je mít svoje a bydlet hodně blízko sebe. Aniž bychom to s mými potomky plánovali, stalo se. Dneska před důchodem jsem za to ráda. Já pomohla jim, a doufám jednou....
Věra Halátová
21.2.2020 15:57
Ty případy, o kterých píšete, to nejsou nijak zvlášť staří lidé. Třeba jsou to ty případy věčných stěžovatelů. Přece, když chci s někým bydlet a přijmu jeho nabídku, tak nejsem němá a hluchá a řeknu, co já potřebuji. Není snad problém se v rodině domluvit na něčem tak banálním, jako je křeslo k televizi nebo stolička k obouvání botů. Znám spoustu soběstačných lidí, kterým je téměř devadesát a znám také ženu, které bylo sedmdesát a plačtivým hlasem říká, že: Mně musíte brát jako starého člověka, já potřebuji ohled. Už tím musí jít svým příbuzným na nervy.
Jarmila Komberec Jakubcová
21.2.2020 15:32
Bydlím v domě kde nahoře bydlí n s rodinou a já v přízemí, které je dokonce bezbariérové. Můj zesnulý manžel při stavbě domu myslel na vše.Velmi dobře vcházím se svou rodinou, navzájem i pomáháme a tak vím, že nezůstanu sama. Když se měl dům stavě chtěla jsem spíše aby jsme bydleli s manželem sami a syn bydlel v naší blízkosti v druhém domě. Dneska vidím, jak to bylo moudré rozhodnutí mého manžela. On bohužel v domě žil jen jeden měsíc.
Soňa Prachfeldová
21.2.2020 10:51
Starý člověk je fixován na své prostředí, kde žil převážně celý život. Chápu, že někdy to už nejde dál a hledá se jiné řešení. Dobré je najít malý byt, mít pečovatelskou službu, na kterou i dostane příplatek od sociálky a cítí se určitě lépe, než v domě dětí, , které to myslí dobře,kterým ale v dnešní přezaměstnané době nechce být na obtíž. Je to složité pro obě strany, důležité je rozumně si o těchto věcech popovídat a hledat citlivé oboustranné řešení.
Eliška Houšková
21.2.2020 10:11
Už pět měsíců žiji u své dcery, která mi se svým přítelem přenechala pěkný byt ve svém domku a sami si opravují druhý byt, ve stejném domku,kde zatím bydlí, naštěstí je to rekonstruovaná chalupa s více pokoji. Už jsem nezvládala starost o můj domek se zahradou a auto, je to opravdu velká změna v mém životě, doufám, že už poslední. Nejdůležitější je pro mne, že už nejsem sama, jak tomu bylo dříve a i když se najdou třecí plochy, je důležité na tom pracovat a snažit se se vším vyrovnat. Nechtěla bych skončit v domově důchodců, to opravdu ne.
Hana Rarasch
21.2.2020 10:08
Článek otevřel jeden z nejpalčivějších problémů seniorů a jejich rodin Zůstaneš sám (-a) , riskuješ! Půjdeš k nám (jsme slušná rodina!), chtě nechtě , naboříš náš život. Jistě, pojednání o toleranci by bylo dlouhé, ale model běžné rodiny, kdy jsou všichni zaměstnaní od rána do večera, pak následuje domácnost, chata- chalupa, často společenské povinnosti, pomoc seniorovi, často mladé rodině s vnuky, to prostě není k zvládnutí. PROČ není dokonalejší denní pečovatelská služba a noční "hlídání" prostřednictvím IT techniky?
Tak by senior mohl zůstat ve vlastním prostředí a pomoc rodiny by se mohla omezit na návštěvy a třeba týdenní úklid.
Danka Rotyková
21.2.2020 09:51
Je to jako se vším. Někteří lidé se svými dětmi cítí ve společné domácnosti šťastni, o těch druhých se zmiňuje článek. Moje zkušenost je taková, že starým lidem je lépe ve svém, v klidu a soukromí. Nechci proto žádný dům se zaradou, o který bych se už sama nepostarala a jen bych přemýšlela, jak to všechno bude. Proto jsem si koupila malý byt v blízkosti syna. Je to docela dobré řešení.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA