FOTO: archiv Regionálního muzea a MÚ Vysoké Mýto
Obyvatelé Vysokého Mýta si po 30 letech zopakují protesty proti "Rusákům“
20. 1. 2020Východočeské Vysoké Mýto, které proslulo výrobou autobusů a také jednou z nejznámějších karosářských firem Sodomka, se stalo jedním z měst, kde se po srpnu 1968 usídlila početná posádka okupačních sovětských vojáků. A zůstala tam v průměrném počtu asi šesti tisíc vojáků dlouhých dvaadvacet let.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Pivcová
20.1.2020 09:27
U nás jsem to nezažila, nikdy jsem nebyla ve městě se sovětskou posádkou. Zato v NDR jsem měla možnost to vidět v Brandenburgu, kde jsem byla půl roku na stáži, a v blízké Postupimi. Ano, sovětští důstojníci s paničkami a pár kroků za nimi jakýsi pucflek, který vlekl tašky s nákupem. V sídlišti vlastní prodejny se zbožím jako ze Západu. Tam se povalovala ruská prodavačka a žvanila s kamarádkou, protože neměla co dělat. Chodili tam jen vlastní lidi. Když jsem tam omylem zavítala a zvědavě nakoukla dovnitř, hleděly na mě jako na zjevení. Pana Tomka, který bude mít přednášku, byl ráda pozdravila. Chodil k nám jako mnozí další z "historičáku" do archivu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA