Fazolové lusky po švýcarsku
1/2 kg fazolových lusků, 4 stroužky česneku, 6 dkg anglické slaniny, 6 dkg másla
Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme na kastrolu osmahnout, pak přidáme máslo a do horkého tuku vložíme očištěné a překrájené lusky. Přidáme česnek utřený se solí a lusky dusíme mírně podlité vodou až změknou. Podáváme s vařenými brambory.
Salát z fazolových lusků s křenem
60 dkg fazolových lusků, 6 vajec, olej, ocet, sůl, pepř, křen, zelená petržel
Fazolovým luskům odřežeme špičky, stáhneme vlákna a lusky šikmo překrájíme na menší kousky. Uvaříme je v osolené vodě. Uvařené lusky přecedíme a necháme vychladnout. Ochutíme octem, olejem a pepřem. Přendáme na mísu a posypeme jemně nastrouhaným křenem. Salát obložíme natvrdo vařenými vejci pokrájenými na kolečka a posypeme sekanou zelenou petrželí.
Zapékané fazolky
60 dkg fazolek, 60 gr másla, 10 gr strouhanky, 2 dcl mléka nebo kysané smetany, 1 vejce, sůl
Fazolky zbavíme zbytků stopek, špiček a vláken a uvaříme ve slané vodě. Zapékací misku vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme do ní uvařené a ocezené fazolky, zalijeme mlékem nebo smetanou s rozšlehaným vejcem, polijeme rozpuštěným máslem a zapečeme. Pokrájené fazolky můžeme před zapečením posypat osmaženou strouhankou.
Italská fazolková polévka
40 dkg fazolek, 20dkg červeného zelí, 2 cibule, 1 pórek, 2 stonky celerové natě, 4 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce oleje, 1 l hovězího vývaru, sůl, pepř, česnek, tymián, majoránka
Očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky, přidáme sůl, olej, koření, rajčatový protlak, vývar a uvaříme do měkka. Pozor, polévka je hustší, než jsme zvyklí.
Doufám, že jste si někdo vybral, a přeji dobrou chuť.