Ilustrační foto: pixabay.com
S angličtinou se dá začít kdykoliv, i v důchodu. Důležitá je motivace
18. 12. 2019Tím si je ze svých letitých zkušeností jistá pražská lektorka angličtiny pro seniory Gabriela Nováková. Začátečnické kurzy jsou podle ní nejnáročnější z hlediska právě schopnosti lektora „rozmluvit studenty“, a z dodání kuráže těm, kteří si nevěří.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Grollova
28.12.2019 08:59
Dekuji za tip na Landigo.com. Ted si denne anglictinu opakuji, abych nevysla ze cviku!
Jan Zelenka
18.12.2019 22:49
Ještě malou poznámku. Co se týče motivace, tak ta mi nechybí. Ale potřeboval bych k té motivaci ještě vyměnit hlavu za mladší. Je třeba si uvědomit podstatné rozdíly mezi krátkodobou a dlouhodobou pamětí. U seniorů je krátkodobá paměť již trochu problémem. A ta je k výuce cizích řečí hodně potřebná.
Jan Zelenka
18.12.2019 22:35
Nejdůležitější pro pochopení a používání jakéhokoli cizího jazyka je konverzace, nejen domácí šprtání. Anglicky a německy jsem se učil v mládí dost dlouho, takže jsem se na našich cestách docela slušně domluvil. V roce 1968 jsem si obnovil i ruštinu, i když pochybuji, že mně ty šikmooké asijské ksichty rozuměly. Když už měli konverzace dost, sáhli po samopalu. A to je bezesporu silný argument. Nejsem pochopitelně tak jazykově vzdělán, jako Věrka. Ale snažil jsem se domluvit všude. Ve Španělsku španělsky, v Chorvatsku bez problému chorvatsky atd. Do Číny jsem raději nejel. Ten pocit, když může člověk v cizině s domorodci mluvit, byť mizerně, ten je k nezaplacení.
Věra Ježková
18.12.2019 17:40
Jsem konzerva vzdělaná na VŠ tradiční gramaticko-překladovou metodou; můžu učit ruštinu a němčinu. Angličtinu jsem již tak důkladně nestudovala. V případě nutnosti se domluvím o běžných tématech; jsem schopna číst odbornou literaturu z oblasti humanitních věd. Záleží na tom, k jakým účelům chce člověk jazyk používat a je-li komunikativní, či nikoliv. Líbí se mi, jak jsou úrovně znalosti jazyků formulovány v Evropském referenčním rámci pro jazyky, který vydala Rada Evropy. Souhlasím s Janou K.
Vladislava Dejmková
18.12.2019 16:04
Řadu poznatků, o kterých se tu v souvislosti s výukou angličtiny píše, jsem si ověřila na své kůži a fungují. Kromě toho, že chodím jednou týdně do na angličtinu v práci (jsem tam nejstarší), tak se snažím denně si pár minut angličtinu opakovat. Používám Landigo, ke k dispozici na internetu zdarma. Denně mi chodí tři anglická cvičení do e-mailu.
Jiří Bartoň
18.12.2019 14:45
Zdravím,
už "sem také patřím" (myslím na i60) … :) … a anglicky se učím hoooodně dlouho a … memorování slovíček je důležitá součást učení se...
Mě se velmi osvědčilo supermemo. Kdysi jako aplikace na pc v češtině, dnes se to transformovalo do portálu
www.supermemo.com
a zde si o tom můžete přečíst česky
https://www.supermemo.com/cs
Na supermemo je možné si založit svou "sbírku" slovíček a tu procvičovat. Jak je tam psáno, do 1000 položek by to mělo fungovat zdarma, já jich mám více a tak platím a … funguje to pěkně. Celý návod zde nenapíšu, ale vaše děti, vnuci, to určitě "dají"....každodenní memorování cca 15minut přináši hoodně dobré výsledky.
Jana Kollinová
18.12.2019 14:27
Zajímavý a inspirující článek. Za sebe, s ohledem na věk, bych uvítala příspěvky nabízející kurzy zdokonalení češtiny.
Zuzana Pivcová
18.12.2019 09:39
Myslím, že největší problém výuky seniorů byl, že je lektoři učili příliš "klasicky", to znamená s překládáním a vysvětlováním gramatiky. A řada posluchačů starší generace to ostatně také tak chce. Překládání samozřejmě brzdí v pohotovosti reagovat v cizím jazyce. Zde jsou prezentovány zcela jiné metody. Docela ráda bych se na jednu takovou hodinu šla podívat. Vývoj jde kupředu a třeba to je dnes už jiné.
Jarmila Komberec Jakubcová
18.12.2019 09:25
Chodím již několik let na konverzační lekce angličtiny. Uměla jsem sice číst i psát, ale neměla jsem ji tzv."v uších". Velmi se mi to pak hodí když jezdím do zahraničí. Moje 9letá vnučka se diví jak babička s ní konverzuje. Angličtinu jsem začala učit už za totality, protož jsem chtěla vědět o čem se vlastně zpívá a pak jsem si mohla přečíst návody na cizí kosmetiku. V kurzech s námi hovoří studenti z Anglie, USA a i Austrálie. Moc se mi to líbí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA