Ilustrační foto: ingimage.com
Přestárlý senior. Slovní spojení, které děsí
22. 12. 2019
Přestárlý. Ten výraz se běžně objevuje v médiích. Používají ho politici, novináři, lékaři. Jedná se nejen o ukázku ageismu, tedy podceňování či urážení lidí kvůli věku, ale zároveň o nesmyslné slovní spojení.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Hynkova
22.12.2019 22:14
Článek o přestárlém seniorovi se mi líbí.
Kdo to vlastně je? Člověk, který celý život pracoval a nyní místo klidu a míru má poslouchat toto pejorativni označení??Je mi z toho smutno, stárnutí se nikdo neubrání a současné chování mladé generace vůči nám, seniorům, je na pováženou. Kam společnost spěje?? Vždyť vymizela slušnost, ochota, pokora a vzájemná úcta ( jsou ovšem výjimky, ale těch je sakra málo).
Jen si říkám, hlavně zdraví a nebýt na nikom závislý.
Danka Rotyková
22.12.2019 20:55
Ten výraz je hrozně hloupý a kdo ho používá bude zřejmě hlupák bez citu.
Jana Šenbergerová
22.12.2019 20:19
Když si to přeložím do normální řeči, pak přestárlý senior = na odstřel. To jsme to dopracovali. Občas se mi ale stává, že pronesu, představ si, že jednou budeme staří, přestože nepochybně po sedmdesátce stará jsem, ať se tak cítím, nebo ne. :-)
Libuše Křapová
22.12.2019 18:35
Jarmilo, já to v poslední době v televizi zase několikrát slyšela. je to přímo hororový výraz
Jarmila Komberec Jakubcová
22.12.2019 17:46
Výraz "přestárlý" se používal spíše v minulém režimu. Pamatuji, že existovaly domy pro "přestárlé". V současné době se s tím nesetkávám.
Olga Škopánová
22.12.2019 17:35
Když se tedy nemají lidé posuzovat podle věku souhlasii byste s přiznáváním důchodu podle zdravotního stavu a schopnosti pracovat?
Věra Ježková
22.12.2019 14:12
Samozřejmě souhlasím. Jestlipak existuje taky např. nezralý senior? / Slovních spojení, která mě neděsí, ale zlobí, mám víc. Např. dárek zdarma.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA